Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 13:10:00 +0300 Για να ενισχύσουμε την διανοητική ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού, πρέπει να του μιλάμε σαν να είναι μεγάλο παιδί, σύμφωνα με έρευνα. Μεγάλες κουβέντες για μικρά μωρά

Μεγάλες κουβέντες για μικρά μωρά

Μεγάλες κουβέντες για μικρά μωρά 470 900
Η φωνή της μαμάς ή του μπαμπά έχει την τάση να απαλείφει το παιδικό άγχος και να προκαλεί αισθήματα ασφάλειας που βοηθούν σημαντικά στην πρόσληψη της όποιας πληροφορίας από τα παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ιλινόις τα παιδιά ηλικίας ενός έτους γίνονται πιο έξυπνα όταν τους μιλάμε με ολόκληρες λέξεις και όχι με μωρουδίστικες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σοβαρότητα και η κυριολεξία στην ομιλία μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου. Στην μελέτη πήραν μέρος 50 μωρά ηλικίας μέχρι 3 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσα μωρά άκουγαν ολόκληρες λέξεις μπορούσαν πιο εύκολα να κατηγοριοποιήσουν και να αναγνωρίσουν αντικείμενα. «Ακόμη και σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας είδαμε ότι οι λέξεις ενδυναμώνουν την ικανότητά τους να σχηματίζουν κατηγορίες αντικειμένων στο μυαλό τους. Αυτά τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά, διότι αποδεικνύουν ότι υπάρχει τόσο πρώιμη σύνδεση μεταξύ λέξεων και κατηγοριών αντικείμενων. Φαίνεται πως η ανθρώπινη ομιλία και ιδιαίτερα όταν αυτή απευθύνεται στα παιδιά, γεννά σε αυτά ένα είδος προσοχής για τα αντικείμενα που τα περιβάλλουν η οποία προάγει την κατηγοριοποίηση. Πιστεύουμε ότι με το πέρασμα του χρόνου αυτή η διαδικασία γίνεται πιο εκλεπτυσμένη, καθώς τα μωρά ξεκινούν να επιλέγουν μεμονωμένες λέξεις από μια μακροσκελή πρόταση, να διακρίνουν μεταξύ μεμονωμένων λέξεων και ειδών λέξεων και χαρτογραφούν το νόημα των λέξεων αυτών» λέει η επικεφαλής της μελέτης Σούζαν Χέσπος.  Η «ζωντανή» γλώσσα βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να επιταχύνουν τις διαδικασίες σκέψης και εκμάθησης.

Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας