Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 12:31:48 +0300 Οι πιο σημαντικές στιγμές για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Από τον Σύλλογο Μαιών και Μαιευτών Αθήνας. Μαμά και μωρό: οι πρώτες ώρες μαζί

Μαμά και μωρό: οι πρώτες ώρες μαζί

Μαμά και μωρό: οι πρώτες ώρες μαζί 470 900
Άρθρο από Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας
Η πρώτη φορά που η μαμά θα κρατήσει στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό είναι μια στιγμή που θα μείνει αξέχαστη και στους δυο. Δεν είναι μόνο η συγκινησιακή φόρτιση από την ένταση του τοκετού που έχει προηγηθεί. Είναι η αρχή μιας σχέσης ...

Τι προσφέρει η αγκαλιά της μαμάς στο μωρό
-Το ζεσταίνει και διευκολύνει την προσαρμογή του από το ζεστό περιβάλλον της μήτρας όπου ζούσε τόσους μήνες στον εξωτερικό κόσμο
-Του παρέχει ασφάλεια και σιγουριά γιατί:
-αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας που την άκουγε μέσα από την κοιλιά της, μυρίζει το δέρμα της, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της.
-Το χάδι της μητέρας του, το ανακουφίζει από το στρες του τοκετού.
-Βλέπει το πρόσωπό της.
-Βιώνει συναισθήματα ανάλογα με τα δικά της και ανταποκρίνεται στο καλωσόρισμά της.

Κουρασμένος ταξιδιώτης
Το νεογέννητο είναι και αυτό πολύ κουρασμένο από τον τοκετό. Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να έρθει στον κόσμο βλέποντας μέσα σε λίγες ώρες το σύμπαν που μέχρι τότε το φιλοξενούσε να καταρρέει.
Το αμνιακό υγρό χάνεται, ενώ το μωρό αγωνίζεται για να βγει προς το φως στριμωγμένο και με το κεφάλι του να πιέζεται από τα οστά της λεκάνης.
Γι αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό το παιδί που έρχεται στον κόσμο να δεχτεί θερμό καλωσόρισμα!

Μαμά δεν γεννιέσαι, γίνεσαι
Η πρώτη επαφή της μαμάς με το μωρό δίνει στο νεογέννητο ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για τη ζωή: κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή.
Ακόμα, στη μητέρα ξυπνούν τα μητρικά συναισθήματα, ενώ το νεογέννητο  παίρνει την πληροφορία: «Μπορώ να δεχτώ αγάπη και να δώσω αγάπη».

Δεν ένιωσα έτσι
Πολλές μαμάδες που είχαν πολύωρο και δύσκολο τοκετό νιώθουν εξαντλημένες και δεν απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή. Το ίδιο συμβαίνει και σε όσες γεννούν με καισαρική τομή οπότε, όταν βλέπουν το μωρό τους για πρώτη φορά, είναι ακόμα υπό την επήρεια της νάρκωσης –εκτός αν κάνουν καισαρική με επισκληρίδιο. Ωστόσο, κάθε μητέρα θα έχει το χρόνο να εκφράσει την αγάπη της και να χτίσει μια στέρεη και υγιή σχέση με το παιδί της, οπότε δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε.

Οι πρώτες στιγμές μαζί
H σχέση της μητέρας με το νεογέννητο δεν ξεκινά τη στιγμή που το μωρό έρχεται στον κόσμο. Τα θεμέλιά της, όπως και τα θεμέλια της σωματικής και ψυχικής υγείας του βρέφους, έχουν μπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ιδανική συνέχεια αυτής της σχέσης είναι η στενή σωματική και συναισθηματική επαφή της μητέρας με το μωρό αμέσως μετά τον τοκετό. Σε ελάχιστες περιπτώσεις που η μητέρα δεν είναι σε θέση να προσφέρει την πρώτη αγκαλιά, μπορεί να είναι ο πατέρας εκείνος που θα καλωσορίσει το μωρό στον κόσμο, χτίζοντας από τις πρώτες στιγμές το συναισθηματικό δεσμό που χρειάζονται και οι δύο για μια βαθιά σχέση ζωής.
Οι περισσότεροι νέοι γονείς αισθάνονται κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το πόσο καλά θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του καινούργιου τους ρόλου. Πηγή σιγουριάς είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ερμηνεύουν τα σήματα που στέλνει το μωρό. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη στενή επαφή, από τις πρώτες κιόλας στιγμές της ζωής του.
Αυτή την ξεχωριστή στιγμή λοιπόν, η νέα μητέρα μεταφέρει στο μωρό το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για τη ζωή: μετά τις δυσκολίες ακολουθεί ηρεμία, μετά τη φουρτούνα, γαλήνη.

Έχοντας το μωρό κοντά σας στο μαιευτήριο
Η πρώτη σημαντική επιλογή της μητέρας, αμέσως μετά τον τοκετό, είναι να αναλάβει η ίδια τη φροντίδα του μωρού,  έχοντάς το κοντά της στο δωμάτιο του μαιευτηρίου. Η μητρική φροντίδα είναι ό,τι καλύτερο για το νεογέννητο και μόνο όταν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί πραγματικά άλλου είδους φροντίδα. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συνεχής παραμονή του βρέφους στο πλάι της μητέρας έχει πολλά πλεονεκτήματα και για τους δύο, γιατί προάγει την αρμονία της σχέσης τους, την επικοινωνία και τη σύνδεση μητέρας παιδιού.
Το άκουσμα του κλάματος του μωρού προκαλεί βιολογικές αντιδράσεις στη μητέρα, αυξάνοντας τις ορμόνες που παράγουν το γάλα. Με τον τρόπο αυτό, το κλάμα συμβάλλει στην ανάπτυξη συναισθηματικής και βιολογικής αρμονίας στη σχέση μητέρας και παιδιού.
Αυτή η φυσική κατάσταση είναι η πιο κατάλληλη για να τεθούν σωστές βάσεις για το θηλασμό. Παραμένοντας κοντά στη μητέρα του το μωρό είναι πιο ικανοποιημένο γιατί τρέφεται καλύτερα και ηρεμεί με το γνώριμο ήχο του χτύπου της καρδιάς της. Το κλάμα του επίσης βρίσκει άμεση ανταπόκριση και επιτελεί το σκοπό του, δηλαδή να προσελκύσει την προσοχή της μητέρας για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του μωρού.

Πριν φύγουμε από το μαιευτήριο
Η νέα μητέρα, πριν φύγει από το μαιευτήριο, θα πρέπει να έχει εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές περιποίησης και φροντίδας ενός νεογέννητου. Για οποιαδήποτε απορία, μπορεί να ζητάει τη συμβουλή της μαίας.
Το ιατρικό προσωπικό θα ορίσει μια ημερομηνία για τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει η μητέρα και το μωρό.
Όταν έρθει η ώρα να πάρουμε στο σπίτι το νεογέννητο, μπορεί να νιώσουμε κάποια ανασφάλεια όμως αυτό είναι αναμενόμενο.

Πέρα από την προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα, οι νέοι γονείς συχνά ανησυχούν βλέποντας σημάδια ή αντιδράσεις του μωρού που όμως είναι απολύτως φυσιολογικά και είναι καλό είναι να τα γνωρίζουν εκ των προτέρων για να τα αντιμετωπίσουν ήρεμα. 

Για παράδειγμα:
-Αν το μωρό χάσει βάρος, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συνήθως τα νεογέννητα χάνουν το 10% του αρχικού βάρους τους τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό και τo ανακτούν σταδιακά 10 ημέρες αργότερα.
-Αν οι πρώτες κενώσεις  του μωρού είναι πρασινόμαυρες, επίσης είναι φυσιολογικό. Είναι αφόδευση του μηκωνίου και ίσως χρειαστούν 48 ώρες για να καθαριστεί τελείως το έντερο του από αυτή την ουσία. Τις επόμενες ημέρες τα κόπρανά του θα είναι πιο σφιχτά και κιτρινωπά.
-Η ούρηση και η αφόδευση του νεογνού είναι φυσιολογικές όταν γίνονται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Η πρώτη φορά είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι τα όργανά του, ο πρωκτός, η κύστη, το έντερο και τα νεφρά του, λειτουργούν φυσιολογικά.
-Σε ό,τι αφορά στον ύπνο τους, τα νεογέννητα δεν έχουν ένα κοινό πρόγραμμα. Άλλα κοιμούνται με τις ώρες κι άλλα ξυπνούν σε τακτά διαστήματα. 

Τι πρέπει να κάνουμε: Ακολουθούμε τους ρυθμούς του μωρού μέχρι να προσαρμοστεί σταδιακά σε ένα δικό του πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης, πράγμα που συμβαίνει συνήθως μετά την πάροδο κάποιων εβδομάδων. Τέλος, μαθαίνουμε να σεβόμαστε το παιδί μας και του επιτρέπουμε να ακολουθεί το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας