Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-02-16 16:03:59 +0200 Πώς μαθαίνουμε στο παιδί την αυτονομία Μαμά, μπορώ να το κάνω μόνος μου!

Μαμά, μπορώ να το κάνω μόνος μου!

Μαμά, μπορώ να το κάνω μόνος μου! 470 900
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδάκι μας να αυτονομηθεί και να κάνει πράγματα μόνο του; Πώς μπορούμε μέσα από το παιχνίδι να του μάθουμε να βοηθά στο σπίτι;

Κάθε μικρό παιδάκι, όταν έρχεται η ώρα για τον παιδικό σταθμό, θα πρέπει να μπορεί να τρώει, να ντύνεται και να μαζεύει τα παιχνίδια του χωρίς βοήθεια. Πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν αυτές τις δεξιότητες με ένα γρήγορο και, πάνω απ' όλα, ευχάριστο τρόπο;

Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι αυτόνομα και να μπορούν να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως πλύσιμο, ντύσιμο και τακτοποίηση των πραγμάτων τους. Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μάθηση απόλαυση; Πώς μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά την αυτονομία;

Παραδόξως, μπορεί να γίνει σχετικά εύκολο. Ακολουθήστε τέσσερις απλούς κανόνες και σύντομα, σε κάθε νέα δραστηριότητα, το παιδί σας θα λέει: "Μαμά, θέλω να το κάνω μόνος μου!"

Πώς μαθαίνουμε στο παιδί να αυτονομηθεί

1. Μην βοηθάτε το παιδί σας σε όλα όσα κάνει. Αυτό είναι μάλλον το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε. Νομίζουμε ότι το παιδί μας είναι ένα μικρό και αβοήθητο πλάσμα που χρειάζεται βοήθεια στα πάντα. Κι όμως, τα μικρά παιδιά αντεπεξέρχονται εύκολα σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες, αν τους δοθεί η ευκαιρία.

2. Αφήστε τα να δοκιμάσουν. Δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα για την αυτονομία από τις δοκιμές και τα λάθη. Μην περιμένετε να πετύχουν κάτι με την πρώτη προσπάθεια. Θα πρέπει να εξασκηθούν πολύ πριν τα καταφέρουν, κι αυτό θα γίνει μόνο αν τους το επιτρέψετε. Γι' αυτό όταν το παιδί σας λέει: "Μαμά, θέλω να το κάνω μόνος μου", αφήστε το να προσπαθήσει και μην νευριάζετε αν δεν τα καταφέρνει στην αρχή. Το παιχνίδι είναι άλλος ένας απίθανος τρόπος να μάθετε στα παιδιά πώς να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες και να αναπτύξουν την αίσθηση της υπευθυνότητας. Το σετ LEGO® DUPLO® Οικογενειακό Σπίτι σας δίνει την ευκαιρία να κατασκευάσετε ένα σπίτι όπου ζουν μια μαμά, ένας μπαμπάς κι ένα παιδί, όπως στη δική σας οικογένεια. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα να ξυπνούν νωρίς, να φτιάχνουν το κρεβάτι τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, όταν παίζετε μαζί τους. Και ποιος ξέρει; Ίσως και να θελήσουν να βοηθήσουν τη μαμά και το μπαμπά με τις δουλειές του σπιτιού.

3. Να είστε υπομονετικοί. Συχνά προτιμάμε να ντύνουμε εμείς τα παιδιά, να τα ταΐζουμε, να τους χτενίζουμε τα μαλλιά και να τακτοποιούμε τα παιχνίδια τους, απλώς και μόνο γιατί είναι γρηγορότερο. Ξέρουμε ότι αυτά τα πράγματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για ένα νήπιο απ' ότι για εμάς, αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν θα μάθουν τίποτα αν τα βοηθάμε συνεχώς. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, τότε θα περιμένουν από τη μαμά ή το μπαμπά να κάνουν τα πάντα για αυτά, ακόμα κι όταν μεγαλώσουν. Γι' αυτό, αφιερώστε λίγο χρόνο στην εξάσκηση της αυτονομίας και να έχετε υπομονή όταν δοκιμάζουν μόνα τους και αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες.

4. Να προσφέρετε υποστήριξη και αναγνώριση. Τα παιδιά χρειάζονται κίνητρα όπως όλοι μας. Μην ξεχνάτε ότι οι απόπειρές τους να κάνουν κάτι μόνα τους, ακόμα κι αν δεν είναι επιτυχείς, πρέπει να αναγνωρίζονται και να ανταμείβονται με επαίνους ή χειροκρότημα. Κι αν δεν είναι σίγουρα ότι θα καταφέρουν να κουμπωθούν ή να πλύνουν τα δόντια τους, υποστηρίξτε τα και καθησυχάστε τα ότι τελικά θα τα καταφέρουν στα σίγουρα.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση: Κάνω (σχεδόν) τα πάντα μόνος μου!

Το σετ LEGO® DUPLO® Οικογενειακό Σπίτι είναι ιδανικό για παιχνίδι μαζί με τους γονείς και για εξάσκηση της αυτονομίας. Χρησιμοποιήστε τις φιγούρες του σετ για να φανταστείτε τους εαυτούς σας στους καθημερινούς ρόλους της μαμάς, του μπαμπά και του παιδιού. Μετά προσπαθήστε να τους αναπαραστήσετε. Καθώς παίζετε, τονίστε στο παιδί ότι κάθε μέλος της οικογένειας έχει τα δικά του καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσει.

Όταν παίζετε, μπορείτε για παράδειγμα να δείξετε ότι το παιδί αδειάζει το καλάθι αχρήστων ή ξεσκονίζει τα έπιπλα του δωματίου του κατά την ώρα του συγυρίσματος, δίνοντας έτσι ένα μεγάλο μάθημα για την ανάληψη της ευθύνης των καθημερινών εργασιών στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του πραγματικού συγυρίσματος στο πραγματικό σας σπίτι, αναφερθείτε στο παιχνίδι και υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το LEGO® DUPLO® παιδί βοηθούσε στο καθάρισμα. Μετά μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Το παιχνίδι μίμησης των ρόλων μέσα στην οικογένεια είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας να σέβεται τη δουλειά των άλλων. Δοκιμάστε να αλλάξετε ρόλους, κι ο μπαμπάς να κάνει το παιδί, η μαμά να έχει το ρόλο του μπαμπά και το παιδί το ρόλο της μαμάς. Έτσι, το παιδί σας θα μάθει πόσες πολλές καθημερινές ευθύνες έχουν οι γονείς και πόσο πολύ δουλεύουν για να λειτουργεί το σπίτι στην εντέλεια. Τότε, θα είναι πιο πρόθυμα να σας βοηθήσουν και θα μάθουν την αυτονομία.

LEGO® DUPLO® Οικογενειακό Σπίτι

Το σετ LEGO® DUPLO® Οικογενειακό Σπίτι σας δίνει την ευκαιρία να κατασκευάσετε ένα σπίτι και να αναπαραστήσετε σενάρια από την πραγματική ζωή με μοντέρνες φιγούρες LEGO® DUPLO®. Χρησιμοποιώντας το σετ, τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν σε διάφορες δραστηριότητες και να μάθουν να τις εκτελούν μόνα τους, όπως να ξυπνούν το πρωί, να προετοιμάζουν και να τρώνε το γεύμα τους, και να πλένουν το αυτοκίνητο. Οι τρεις LEGO® DUPLO® φιγούρες της μαμάς, του μπαμπά και του παιδιού δίνουν την τέλεια αφορμή για οικογενειακή διασκέδαση και μαθαίνουν στα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να σέβονται τη δουλειά των άλλων.

Αυτό το τριώροφο σπίτι διαθέτει κουζίνα με φούρνο που ανοίγει, μπάνιο με τουαλέτα, νιπτήρα και ντουλαπάκι-καθρέφτη που ανοίγει, υπνοδωμάτιο με κρεβάτια, παιδικό δωμάτιο με παράθυρα που ανοίγουν, χώρο τραπεζαρίας στην ταράτσα, εσωτερικά ράφια, πόρτες που ανοίγουν και ένα αυτοκίνητο. Τα τουβλάκια με διακόσμηση καθρέφτη, χαρτιού υγείας, ξυπνητηριού, φούρνου και αρκουδίτσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης ιστοριών και θα σας βοηθήσουν όταν αναπαριστάτε τους ρόλους και τα καθήκοντα μιας συνηθισμένης μέρας σας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας