Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-12-21 17:21:26 +0200 Μικρά παιδιά και ακαταστασία είναι δύο έννοιες που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Οι μαμάδες τις περισσότερες φορές μπαίνουν στη διαδικασία να απολογηθούν. Είναι αυτό όμως σωστό; Μαμάδες σταματήστε να απολογείστε για την ακαταστασία!

Μαμάδες σταματήστε να απολογείστε για την ακαταστασία!

Μαμάδες σταματήστε να απολογείστε για την ακαταστασία! 470 900
Μικρά παιδιά και ακαταστασία είναι δύο έννοιες που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Οι μαμάδες τις περισσότερες φορές μπαίνουν στη διαδικασία να απολογηθούν. Είναι αυτό όμως σωστό;

Αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια θα θυμηθούμε τις μητέρες μας τέλειες σε όλα. Το σπίτι άστραφτε, τα έπιπλα ήταν τακτοποιημένα, όλα ήταν τέλεια. Πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία σύγκρισης και τις περισσότερες από αυτές απογοητευόμαστε γιατί δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Αυτό που δε θυμόμαστε όμως είναι ότι μαζί με το τέλειο σαλόνι ερχόταν και ένας αυστηρός κανόνας, απαγορεύεται να παίζουμε εκεί. 

Οπότε μήπως η τελειότητα έχει ως κόστος τις όμορφες στιγμές πουν μπορούμε να ζήσουμε με τα παιδιά μας;

Συγγνώμη για την ακαταστασία

Κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα σπίτι όπου ζουν μικρά παιδιά, το πρώτο πράγμα που ακούμε είναι φράσεις όπως «Συγγνώμη για την ακαταστασία», «Συγγνώμη, το σπίτι είναι χάλια».  Οι μαμάδες, κυρίως αυτές που έχουν πολύ μικρά παιδιά, έχουν την τάση να απολογούνται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι τους. Πρόκειται για έναν άτυπο κανόνα. Όταν έχουν καλεσμένο πρέπει να του προσφέρουν κάτι να πιεί και να ζητήσουν συγγνώμη για την ακαταστασία.  

Σε όλους μας έχει συμβεί, κάποια στιγμή που θα μας επισκεφτεί κάποιος, το σπίτι να μην είναι στα καλύτερά του. Όμως οι μητέρες, και κυρίως οι εργαζόμενες, έχουν έναν λόγο παραπάνω. Προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Οπότε μήπως να ήμασταν λίγο ελαστικοί; Δεν θα τις πειράξει η ακαταστασία του δικού μας σπιτιού, αν δεν μας πειράξει η ακαταστασία του δικού τους. 

Το χαλί έχει λεκέδες που δε βγαίνουν, υπάρχουν δαχτυλιές στα τζάμια, το τραπέζι μπορεί να έχει γδαρθεί. Αλλά το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι ευτυχισμένα. 

Το να μεγαλώνεις παιδιά, να δουλεύεις (ή και όχι), και να προσπαθείς να έχεις τα πάντα στην εντέλεια είναι μια μοναχική και αγχωτική διαδικασία. Ό, τι και να κάνουμε όλο και κάτι θα μας ξεφύγει. Όσο καλά και αν καθαρίσουμε, όλο και κάποια δραστηριότητα ή παιχνίδι του παιδιού θα χαλάσει την τελειότητα. Το πιο καλό πράγμα τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για την ευτυχία των παιδιών μας είναι να το αποδεχτούμε. Να συνειδητοποιήσουμε το ότι και να γίνει κάποια ζημιά, δε σημαίνει απολύτως τίποτα.  

Οπότε, ίσως αυτό που χρειάζονται παραπάνω οι μητέρες είναι κατανόηση. Χρειάζονται μια κοινότητα ανθρώπων που θα τις καταλαβαίνει και δε θα τις κριτικάρει. Αυτές οι γυναίκες δίνουν όλο τους το είναι για την οικογένειά τους. Προσπαθούν και επιτυγχάνουν, προσπαθούν και αποτυγχάνουν, προσπαθούν ξανά. Όλα είναι θεμιτά γιατί όλα είναι κομμάτια της καθημερινότητας και της ζωής. 

Απλά αναρωτηθείτε αν αξίζει να χάσετε όλες τις όμορφες αναμνήσεις που μπορεί να αποκτήσετε μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας, απλά για να έχετε το σπίτι σας αποστειρωμένο. Είναι η τελειότητα πιο σημαντική από την οικογένεια; 

Μην ασχολείστε αν το σπίτι σας είναι ακατάστατο. Μην ζητάτε συγγνώμη. Αυτός που έχει έρθει να σας επισκεφτεί, αν όντως σας ξέρει και σας αγαπάει, δε νοιάζεται σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι σας. Γιατί, πραγματικά, ποιος νοιάζεται αν ο πάγκος είναι βρώμικος όταν κάθεστε μαζί, μιλάτε και γελάτε; Κανείς από σας δεν θα θυμάται τα ψίχουλα.

Πηγή:scarymommy.com

Σχετικά άρθρα:

Η υπερβολική καθαριότητα αιτία της παιδικής λευχαιμίας;
Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας