Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-08 15:53:26 +0200 Πώς θα βάλουμε τις στέρεες τροφές στο μενού του μωρού μας. Πώς γίνεται ο απογαλακτισμός του μωρού;

Πώς γίνεται ο απογαλακτισμός του μωρού;

Πώς γίνεται ο απογαλακτισμός του μωρού; 470 900
Ο θηλασμός, ειδικά τους πρώτους τέσσερις μήνες, είναι βασικός για την ανάπτυξη του μικρού μας. Τι γίνεται όμως μετά; Με ποιο τρόπο πρέπει να περάσει το μωρό μας στο επόμενο στάδιο; Τι προσέχουμε και τι αποφεύγουμε, ώστε να είμαστε βέβαιο...

Πότε ξεκινούν οι στέρεες τροφές;
Τα συμπληρωματικά τρόφιμα καλό είναι να μπαίνουν στη βρεφική διατροφή μετά το πρώτο εξάμηνο, όταν δηλαδή το πεπτικό σύστημα του παιδιού έχει ωριμάσει επαρκώς, ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τις νέες τροφές και το νευρομυϊκό του σύστημα έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε το μωρό να μπορεί να κάθεται στο καρεκλάκι, να ελέγχει τις κινήσεις της γλώσσας του, να καταπίνει, να δηλώνει ότι πεινάει ή όχι κλπ. Επιπλέον, στο μωρό των έξι μηνών έχει ξεκινήσει η οδοντοφυία, οπότε μπορεί να μασήσει τις στερεές και ημιστερεές τροφές. Ωστόσο, ο παιδίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει αν το μωρό είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο στάδιο ή όχι, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες που αφορούν στην ανάπτυξη και στην υγεία του παιδιού.
Το βέβαιο είναι ότι οι στέρεες τροφές είναι απαραίτητες μετά τους έξι μήνες, αφού το παιδί διανύει μια φάση έντονης κινητικότητας, οπότε έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια που θα τις καλύψει με τη διατροφή. 

Πώς γίνεται η μετάβαση από το γάλα στις τροφές;
Το πέρασμα από τη μια φάση στην άλλη πρέπει να γίνει προσεκτικά. Τα τρόφιμα που δίνουμε στο παιδί πρέπει να είναι θρεπτικά και ασφαλή. Επίσης, πρέπει να τα προσφέρουμε σταδιακά, σε ποσότητες ελεγχόμενες, τις οποίες αυξάνουμε σταδιακά. Συνήθως οι παιδίατροι προτείνουν να ξεκινήσουμε με κρέμα βανίλια που θα την δώσουμε στο μωρό το απόγευμα. Μια δυο κουταλιές της σούπας κρέμα βανίλια είναι αρκετές για τις πρώτες ημέρες. Σταδιακά αυξάνουμε την ποσότητα.Μετά από 15 μέρες που δίνουμε ήδη την κρέμα βανίλια αρχίζουμε να δίνουμε το πρωί την φρουτόκρεμα.
 
Έτσι το πρόγραμμα διατροφής του μωρού διαμορφώνεται ως εξής:
-Πρωί: γάλα
-Στις 10: φρουτόκρεμα
-Μεσημέρι: γάλα
-Απόγευμα: κρέμα βανίλια
-Βράδυ: γάλα
-Μετά τις κρέμες δίνουμε στο μωρό λίγο νερό. 

Πώς πρέπει να μαγειρεύω τα γεύματα του μωρού;
Ο ιδανικός τρόπος είναι το βράσιμο στον ατμό. Βάζουμε στο ειδικό καλαθάκι μέσα στην κατσαρόλα 50 γρ άπαχο κρέας μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο, 1 καρότο, 1 κολοκύθι, 1 πατάτα και 1 τομάτα αποφλοιωμένη και χωρίς σπόρους. Τα βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με λίγο ελαιόλαδο στο μπλέντερ. 

Τι να κάνω αν το παιδί μου αντιδρά αρνητικά στις νέες γεύσεις;
Το εγχείρημα θέλει υπομονή. Είναι πολύ πιθανό το παιδί να αντιδράσει και να αρνηθεί το μενού που του προσφέρουμε. Φροντίζουμε λοιπόν να δίνουμε στο παιδί μια ποικιλία επιλογών για να μπορεί να διαλέξει εκείνο την τροφή που το ικανοποιεί γευστικά. Αν κάποια τροφή δεν του αρέσει, δεν επιμένουμε. Αφήνουμε να περάσει ένα διάστημα 15 ημερών και ξαναδοκιμάζουμε. Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση είναι να δώσουμε στο παιδί χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα γευστικά και γαστρονομικά δεδομένα. Η επιμονή μας πρέπει να είναι διακριτική και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το πιέζουμε να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα από όση δείχνει το ίδιο να θέλει. Πρέπει δηλαδή να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε το παιδί να συνδέσει το φαγητό με ευχάριστα συναισθήματα και όχι με αρνητικά. Για να βοηθήσουμε το παιδί να συνδέσει το φαγητό με την παρέα, την καλή διάθεση και την οικογενειακή ατμόσφαιρα, καθόμαστε όλοι μαζί στο τραπέζι την ώρα του φαγητού. 

Ποιές τροφές να επιλέξω;
Το παιδί αυτής της ηλικίας χρειάζεται τρόφιμα πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και C και φυλλικό οξύ.
Ρυζάλευρο: Οι γιατροί συνήθως προτείνουν για αρχή το ρυζάλευρο που, εκτός από γευστικό, είναι πλούσιο σε σίδηρο και σπάνια προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. 
Γιαούρτι: Συχνά, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει ως εναλλακτική το βρεφικό γιαούρτι που είναι εμπλουτισμένο με σίδηρο και ασβέστιο. Αν μάλιστα περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ενισχύεται το ανοσοποιητικό και αναπτύσσεται το πεπτικό σύστημα του παιδιού. Σειρά έχουν έπειτα τα φρούτα, ο πολτός λαχανικών και το κρέας. 

Τι γίνεται με το γάλα;
Μετά το πρώτο εξάμηνο και κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, οι ανάγκες του μωρού σε γάλα είναι μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αν λοιπόν έχουμε σταματήσει το θηλασμό, δίνουμε στο παιδί τροποποιημένο γάλα αγελάδας δεύτερης βρεφικής ηλικίας, το οποίο θα καλύπτει 2-3 γεύματα ημερησίως. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας