Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-16 12:32:04 +0300 Η συγνώμη αποτελεί τη βάση για την μελλοντική σχέση ειλικρίνειας του παιδιού μας, τόσο με εμάς όσο και με τους άλλους. Μαθαίνω να ζητάω συγνώμη

Μαθαίνω να ζητάω συγνώμη

Μαθαίνω να ζητάω συγνώμη 470 900
Το παιδί πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να αναγνωρίζει τα λάθη του, να ζητάει συγγνώμη αλλά και να συγχωρεί τους άλλους όταν αυτοί του το ζητούν. Για να του διδάξουμε την αξία της συγνώμης αποτελεσματικά, πρέπει πρώτα από όλα να είμαστ...

Πώς μαθαίνεις σε ένα παιδί να ζητάει συγνώμη;
Για να μάθει ένα παιδί να ζητάει συγνώμη, πρέπει πρώτα από όλους να ζητάμε εμείς συγνώμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους. Οι γονείς είναι αυτοί που αποτελούν το πρότυπο των παιδιών τους. Δεν είναι άλλοι παρά εμείς αυτοί που θα διαμορφώσουμε την προσωπικότητά τους. Τέλος, τα παιδιά έξω από το σπίτι τους συμπεριφέρονται επηρεασμένα από εικόνες που βλέπουν καθημερινά μέσα σε αυτό. Για να μάθει ένα παιδί να ζητάει συγνώμη από τους φίλους του, πρέπει να έχει μάθει να ζητάει συγνώμη και να συγχωρεί πρώτα από όλους τους γονείς του.

Πώς ζητάει συγνώμη ένας «σωστός» γονιός;

Ένας σωστός γονιός που ξέρει να ζητά συγνώμη έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
-Δεν είναι ανασφαλής. Δεν έχει ανασφάλεια ότι ζητώντας συγνώμη υπάρχει περίπτωση να χάσει το κύρος του και να πέσει στα μάτια του παιδιού του.
-Αναγνωρίζει τα λάθη του. Ο γονιός που ξέρει να ζητά συγνώμη όταν κάνει λάθος, είναι σε θέση να το αναγνωρίσει.
-Ζητά συγνώμη χωρίς να διστάζει.
-Το εννοεί. Η συγνώμη του πρέπει να είναι αληθινή και το λάθος να  μην επαναληφθεί.

Με το να ζητάμε από το παιδί μας να μας συγχωρήσει, ταυτόχρονα το βάζουμε σε θέση ενήλικου. Μέσω αυτής της διαδικασίας δείχνουμε ότι το σεβόμαστε πάνω απ΄όλα ως άτομο αλλά και ότι αναγνωρίζουμε την αξία του. Σε μια σχέση «δούναι και λαβείν», το παιδί δεν πρόκειται να κάνει ποτέ κάτι για εμάς, αν δε το έχουμε κάνει πρώτα εμείς για αυτό.  Για να μάθει ένα παιδί να ζητάει συγνώμη πρέπει πρώτα από όλους να μάθουμε εμείς να παραδεχόμαστε τα λάθη μας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας