Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 13:55:17 +0200 Μαθαίνοντας στο παιδί να θέτει στόχους

Μαθαίνοντας στο παιδί να θέτει στόχους

Μαθαίνοντας στο παιδί να θέτει στόχους 470 900
Πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να θέτουν στόχους και να τους τηρούν;

Πάντα όλοι μιλούν για στόχους. Κάθε χρόνο, πριν και μετά την Πρωτοχρονιά, συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους για τους επόμενους 12 μήνες, βάζουμε στόχους για τις διακοπές για τη ζωή μας και το μέλλον.

Τι συμβαίνει όμως όμως στη σχέση των παιδιών με τους στόχους;

Βοηθώντας τα παιδιά να θέσουν στόχους

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, είναι σημαντικό να διαμορφωθούν ανάλογα και οι στόχοι του. Για παράδειγμα, διαφορετικούς στόχους θα έχει ένα παιδί 5 ετών και διαφορετικούς 10 ετών. Για παράδειγμα, ένα νήπιο μπορεί να έχει ως στόχο να κοιμάται κάθε βράδυ με μαζεμένα τα παιχνίδια του, ενώ οι στόχοι ενός παιδιού σχολικής ηλικίας λογικά θα αφορούν τις σχολικές ή τις αθλητικές επιδόσεις, να μάθει να κολυμπάει ή να κάνει ποδήλατο χωρίς ρόδες.

Σαφώς και κάθε στόχος εξαρτάται από την προσωπικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού. Θα πρέπει οι γονείς να προσέχουμε πολύ ώστε οι στόχοι που θα θέσουμε μαζί με το παιδί μας να είναι εφικτοί και ταιριαστοί με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του.

Κατακτώντας στόχους

Τι κερδίζει λοιπόν ένα παιδί όταν προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του; Πάνω από όλα, μαθαίνει πως πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή και να μην εγκαταλείπει. Κάθε στόχος χρειάζεται τη δική του προσπάθεια, όμως αυτή η διαδικασία είναι που μας εξελίσσει, και το παιδί θα πρέπει να το μάθει αυτό. Επίσης, το παιδί μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό του ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Τις περισσότερες φορές, όλη η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με τους γονείς (ή με τη διακριτική τους επίβλεψη). Επομένως, το παιδί μαθαίνει την ομαδική προσπάθεια και τη συνεργασία, και απολαμβάνει να κάνει κάτι μαζί με τους γονείς του.

Το ζήτημα της επιβράβευσης

Ορισμένες φορές, εκτός από την απτή επίτευξη του στόχου (πχ να μάθει το παιδί να κολυμπάει), προκύπτει και το ζήτημα της επιβράβευσης. Η επιβράβευση μπορεί να είναι κάτι που θα αποφασίσετε και θα κάνετε μαζί με το παιδί, ενώ ιδανικά θα πρέπει να είναι κάτι εποικοδομητικό. Για παράδειγμα, αντί για κάποιο γλυκό ή καινούριο παιχνίδι για επιβράβευση, μπορείτε να πάτε μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή σε μια θεατρική παράσταση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας