Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-11 17:02:14 +0200 Η αθλητική ψυχολόγος Ιωάννα Ρίζου εξηγεί τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί. Kι όμως το γήπεδο μπορεί να μάθει πολλά θετικά σε ένα παιδί

Kι όμως το γήπεδο μπορεί να μάθει πολλά θετικά σε ένα παιδί

Kι όμως το γήπεδο μπορεί να μάθει πολλά θετικά σε ένα παιδί 470 900
Άρθρο από Ιωάννα Ρίζου
Η Ιωάννα Ρίζου, αθλητική ψυχολόγος, εξηγεί τα οφέλη του αθλητισμού για το παιδί.

Πολλοί γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα αναγνωρίζοντας τα οφέλη του αθλητισμού για την υγεία και την φυσική τους κατάσταση. Η ενασχόληση όμως με τον αθλητισμό μπορεί να επηρεάσει δραστικά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. 

 

Όσα μαθαίνει ένα παιδί μέσα από τις αθλητικές του δραστηριότητες:


Ομαδικό πνεύμα. Τα σημαντικότερα πράγματα που μαθαίνει ένα παιδί μέσα από τον αθλητισμό είναι η ομαδικότητα και η συνεργασία. Μέσα από την ομάδα το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει το πώς οι ενέργειες και οι αποφάσεις του μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους γύρω του και πως πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πράξεις του, καλές ή κακές. 

Χαρακτήρας. Βρίσκοντας το ρόλο του μέσα σε μια συλλογική προσπάθεια το παιδί ανακαλύπτει το χαρακτήρα του σε μεγαλύτερο βάθος. Αρχίζει να καταλαβαίνει ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά του και μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τα δυνατά του σημεία προς όφελος δικό του και της ομάδας του και πώς να βελτιώνει τις αδυναμίες του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αρχίζει να παίρνει πρωτοβουλίες και γίνεται πιο υπεύθυνο.      

Σεβασμός. Ένα άλλο πολύ σημαντικό μάθημα που παίρνουν τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό είναι ο σεβασμός προς τους άλλους ανθρώπους αλλά και ο σεβασμός προς τους κανόνες. Όταν το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας καταλαβαίνει πως είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη και επιτυχία αυτής της ομάδας να υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση ανάμεσα στα μέλη της. 



Νίκη και ήττα. Επίσης το παιδί μαθαίνει να σέβεται την ιεραρχία της ομάδας, να υπακούει στους προπονητές του, να δέχεται τους συμπαίκτες του, να σέβεται τη διαφορετικότητα τους και να ακολουθεί τους κανόνες. Μέσα από τον αθλητισμό, το παιδί διδάσκεται να σέβεται και να μη μειώνει τους αντιπάλους του, αλλά και πώς να συμπεριφέρεται σε αυτούς μετά από μια νίκη ή μια ήττα. Ο σεβασμός προς τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και προς τον εαυτό μας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας ενός ολοκληρωμένου ενήλικα και είναι κάτι που πρέπει να διδάσκεται στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και ευχάριστα μέσα από τον αθλητισμό. 

Προσπάθεια. Ο αθλητισμός μπορεί να δώσει στο παιδί πολλά εφόδια που θα του φανούν χρήσιμα και σε άλλους τομείς της ζωής του, όπως το σχολείο. Ένα παιδί που αθλείται, μαθαίνει να έχει υπομονή και επιμονή και να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια ακόμα και μετά από μια αποτυχία. Ένας αθλητής ξέρει καλύτερα πώς να διαχειριστεί ένα κακό αποτέλεσμα, πώς να διορθώσει τα λάθη που οδήγησαν σε αυτό και πώς να δουλέψει ώστε να βελτιωθεί. 

Διαχείριση άγχους. Επίσης, ένα παιδί που ασχολείται με τον αθλητισμό μαθαίνει να λειτουργεί κάτω από πίεση, σε συνθήκες άγχους. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, καταφέρνει να διαχειρίζεται αυτό το άγχος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή του. Η σωστή διαχείριση του άγχους και η ικανότητα να αποδίδεις κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης είναι χρήσιμες σε πολλούς τομείς της ζωής των παιδιών, όπως για παράδειγμα τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις. 

Αυτοέλεγχος. Ένα άλλο σημαντικό μάθημα που παίρνει το παιδί από τον αθλητισμό είναι ότι ο έλεγχος των συναισθημάτων του. Ο αθλητής αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει ότι πρέπει να συγκρατεί το θυμό και τα νεύρα του και να μην αφήνει τα αρνητικά συναισθήματα να τον επηρεάζουν. Μαθαίνει να αντικαθιστά αυτά τα συναισθήματα με άλλα πιο θετικά και εποικοδομητικά.

Αισιοδοξία. Ο αθλητής είναι ένας χαρούμενος και υγιής άνθρωπος, με θετική στάση απέναντι στη ζωή και με αρκετά εφόδια ώστε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με αισιοδοξία και να εξελίσσεται μέσα από αυτές.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας