Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-11 11:40:31 +0200 Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος κάνει μια χαμηλή πτήση στο babyspace.gr λίγο πριν από την επιστροφή του. Μαγική πτήση με τον "Παραμυθά"

Μαγική πτήση με τον "Παραμυθά"

Μαγική πτήση με τον "Παραμυθά" 470 900
Λίγο πριν από την επιστροφή του στην μικρή οθόνη ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στη Βάλια Κουρκουμέλη για τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Από το σανίδι του παιδικού θεάτρου στο παιδικό πρόγραμμα της ΕΡΤ. Πώς ξεκίνησαν όλα;
Το 1975 βαρέθηκα το επάγγελμα του ηθοποιού και σκέφτηκα να προτείνω μια παιδική εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο Α’  Πρόγραμμα. Την ΠΑΙΔΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Τη δέχτηκαν και άρχισε να παίζεται 3 φορές την εβδομάδα. Πήγε πολύ καλά και το 1977 μου ζήτησαν να φτιάξω παιδικό πρόγραμμα για το ραδιόφωνο, κάθε μέρα πρωί και απόγευμα! Κι αυτό το πρόγραμμα πήγε πολύ καλά. Μετά από αυτό  μου πρότειναν το 1978 να αναλάβω να φτιάξω παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση που τότε ήταν μόνο μιάμιση ώρα κάθε Κυριακή. Δέχτηκα. Έτσι  και έγινε ένα πρόγραμμα δύο ωρών κάθε μέρα. Τότε ήταν που πρωτοβγήκε  και ο ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ.

Ο «Παραμυθάς» επιστρέφει …. Ποιος άνεμος τον φέρνει στην τηλεόραση του 2010 ;
Αφορμή υπήρξε μια προκήρυξη. Συγκεκριμένα η  προκήρυξη του ψηφιακού καναλιού της ΕΡΤ Prisma Plus. Επρόκειτο για εκπομπές όλων των ειδών με προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την πρώτη μετάδοση του «παραμυθά». Θα υπάρχει διαφορά του τότε με αυτόν του τώρα; 
Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει διαφορά. Οι ιστορίες βέβαια πήραν υπόψη τους τόσο τα σημερινά παιδιά, αλλά και τα παιδιά που έβλεπαν την εκπομπή πριν 30 χρόνια και σήμερα θα την ξαναδούν ως μεγάλοι. Επίσης, χωρίς να χάσει το παλιό στυλ, χρησιμοποιήθηκαν και οι σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας.

Γιατί νομίζετε ότι δεν υπάρχουν πλέον στην ελληνική τηλεόραση παιδικές εκπομπές;
Δεν υπάρχουν ελληνικές παιδικές εκπομπές γιατί υπάρχουν ξένες. Οι ξένες εκπομπές έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος ενοικίασης. Μια ξένη παραγωγή είναι σχετικά πολύ πιο φτηνή από μια ελληνική. Επίσης, τα παιδιά δεν είναι «αγοραστική δύναμη». Γενικότερα δεν υπάρχει αληθινό και ευαίσθητο ενδιαφέρον  για το πώς και σε τι κόσμο μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά.

Παιδιά και ένα εγγόνι. Ποιο παραμύθι είναι το αγαπημένο τους;
Στα εγγόνια μου δεν άρχισα ακόμα να τους λέω παραμύθια. Στα παιδιά μου άρεσαν περισσότερο τα παραμύθια που έφτιαχνα ειδικά γι’ αυτά. Και αυτό γιατί είχαν ήρωες τα ίδια.

Τι σας έχει διδάξει η ζωή με τα παιδιά;
"Πόσο σοβαρό είναι στη ζωή να καταφέρνει κανείς -και ως μεγάλος- να είναι το ίδιος αγνός και αθώος και με ανοιχτή καρδιά, όπως και τα παιδιά"

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της καλής αφήγησης ενός παραμυθιού;
Ο μπαμπάς ή η μαμά ή αυτός που αφηγείται ένα παραμύθι, θα πρέπει να νοιώθει παιδί και πάνω από όλα θα πρέπει να το ευχαριστιέται. 

Τι είναι τελικά ο Νίκος Πιλάβιος: συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός ή παραμυθάς;
Συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός, παραμυθάς … ΚΑΙ ηθοποιός τελικά. 

Και για το τέλος...θα μας αφιερώσετε ένα παραμύθι;
Θα σας διηγηθώ μια ιστορία ...Τα Γαιδουράκια και τον Σαμαρά. 

Πατήστε εδώ για να ακούσετε ζωντανά το παραμύθι

Ο Νίκος Πιλάβιος επιστρέφει με παραμύθια κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17.45 μέσα από το PRISMA+

 

test

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας