Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-03-11 15:55:43 +0200 Φήμες και μύθοι περιτριγυρίζουν την ιστορία του χαρταετού στην χώρα μας και μας οδηγούν σε δύο πιθανές εκδοχές. Μία διαφορετική Καθαρά Δευτέρα

Μία διαφορετική Καθαρά Δευτέρα

Μία διαφορετική Καθαρά Δευτέρα 470 900
Φήμες και μύθοι περιτριγυρίζουν την ιστορία του χαρταετού στην χώρα μας και μας οδηγούν σε δύο πιθανές εκδοχές.

Κι εκεί που νομίζουμε πως ξεμπερδέψαμε και αρχίζουμε πάλι δειλά δειλά να γεμίζουμε ελπίδα, τα νέα έρχονται αναπάντεχα και μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Είμαστε όλοι έτοιμοι να τελειώσει η πανδημία και να βγούμε ανέμελοι να τρέξουμε με τα παιδιά μας σε πάρκα και στην παραλία, όμως θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή. 

 

Το πέταγμα του χαρταετού, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ημέρας αυτής και όλη η οικογένεια ετοιμάζεται να φωνάξει το “Αμόλα καλούμπα”! Γιατί όμως, πετάμε χαρταετό στην Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα; 

 

Φήμες και μύθοι περιτριγυρίζουν την ιστορία του χαρταετού στην χώρα μας και μας οδηγούν σε δύο πιθανές εκδοχές.

 

Η πρώτη, έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και φαίνεται να συνδέεται με τον θεό Διόνυσο. Μετά από τις ατασθαλίες, το φαγητό και τον χορό, που συνόδευε τα καρναβάλια, το πέταγμα του χαρταετού έρχεται να καθαρίσει συμβολικά την ψυχή και το σώμα. Πετάμε τον χαρταετό για να έρθει η κάθαρση και να κάνουμε μία νέα αρχή. 

 

Μία διαφορετική ιστορία έρχεται από τον Χριστιανισμό και την Σαρακοστή, όπου και ξεκινά επίσημα η νηστεία του Πάσχα. Ο χαρταετός συμβολίζει την απελευθέρωση του ανθρώπου, που μέσα από την νηστεία και την καθαρότητα προσπαθεί να πλησιάσει τον Θεό.

 

Μπορεί φέτος να μην μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό, αυτό όμως δεν θα πει, πως δεν χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους για να περνάμε καλά και να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα.

 

Τι θα μπορούσατε να κάνετε με το παιδάκι σας στο σπίτι: 

  • Συζητήστε για την Καθαρά Δευτέρα και τι σηματοδοτεί η ημέρα αυτή για τις απόκριες 
  • Τι είναι η έναρξη της Σαρακοστής και τι σημασία έχει για τον Χριστιανισμό;   
  • Ποιος έφτιαξε πρώτη φορά χαρταετό; 
  • Γράψτε μία ιστορία για το πως θα θέλατε να περάσετε την επόμενη Καθαρά Δευτέρα 
  • Ζωγραφίστε χαρταετούς και τα αγαπημένα σας νηστίσιμα φαγητά 

 

Καλή Σαρακοστή!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας