Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-06-20 14:51:10 +0300 Αν ποτέ σας νιώσατε αυστηρή ως μαμά επειδή πιέσατε το παιδί σας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο, να ξέρετε πως δεν είστε η μόνη! Και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες μάλλον είχατε και δίκιο! Μήπως τελικά η μουσική είναι απαραίτητη για τα παιδιά;

Μήπως τελικά η μουσική είναι απαραίτητη για τα παιδιά;

Μήπως τελικά η μουσική είναι απαραίτητη για τα παιδιά; 470 900
Αν ποτέ σας νιώσατε αυστηρή ως μαμά επειδή πιέσατε το παιδί σας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο, να ξέρετε πως δεν είστε η μόνη! Και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες μάλλον είχατε και δίκιο!

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί μπροστά στις προσπάθειες του παιδιού μας να μάθει να παίζει κάποιο μουσικό όργανο; Οι τυχερές από μας έχουν στο σπίτι τους έναν μικρό βιρτουόζο που το απολαμβάνει, οι υπόλοιπες πρέπει να αντιμετωπίσουμε την γκρίνια των παιδιών μας για το ότι δε θέλουν να συνεχίσουν. 

Είναι σωστό να πιέζουμε τα παιδιά μας για να μάθουν μουσική; Με μία πρώτη ανάγνωση προφανώς και όχι. Πολλοί θα υποστήριζαν ότι αν στο παιδί αρέσει μια δραστηριότητα, τη συνεχίζει, αν όχι δοκιμάζει κάτι άλλο. Όμως, πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν σε αυτή την ηλικία ακριβώς τι είναι αυτό που θέλουν;

Παιδιά και μουσική

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ βοηθά τους γονείς να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα. Ο James Hudziak, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, και οι συνάδελφοί του ήθελαν να εξετάσουν εάν μια θετική δραστηριότητα, όπως η μουσική, μπορεί να επηρεάσει τη νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η μελέτη απέδειξε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει με μαγικό τρόπο στο μυαλό των παιδιών μας.
 
Αν πιέζετε το παιδί σας να κάνει μουσική, τότε ίσως κάνετε ό, τι καλύτερο γι' αυτό! Όχι μόνο θα αποκτήσει μουσικές δεξιότητες, αλλά θα γίνει μεγαλώνοντας και καλύτερος άνθρωπος. Μερικά από τα οφέλη που αναφέρθηκαν στη μελέτη εντοπίστηκαν μελετώντας το πάχος του αναπτυσσόμενου φλοιού στον εγκέφαλο ενός παιδιού, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με τον έλεγχο της μνήμης, της προσοχής, των δεξιοτήτων οργάνωσης, του ελέγχου των παρορμήσεων και των συναισθημάτων. 

Πιο συγκεκριμένα ο Hudziak, δήλωσε στην Washington Post: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι όσο περισσότερο ένα παιδί εξασκούταν σε ένα μουσικό όργανο, τόσο περισσότερο ανέπτυσσε την ικανότητα προσοχής, τη διαχείριση του άγχους και τον έλεγχο των συναισθημάτων του». Αλλά πέρα από αυτό, ο Hudziak και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ώθηση που ασκούμε στα παιδιά μας για να παίξουν ένα μουσικό όργανο ίσως είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει, για να είναι καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους και ίσως για να τα πηγαίνουν καλύτερα και στο σχολείο.

Σε μια κοινωνία όπως τη σημερινή, η μουσική και οι τέχνες συχνά παραβλέπονται από το σχολείο. Δυστυχώς, το οικονομικό βάρος πέφτει στο γονιό. Παρόλα αυτά, τα νέα μπορούν να κάνουν τους γονείς να αναθαρρήσουν! Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να παίζουν μουσική επειδή με αυτό τον τρόπο εξασκούν τα τμήματα του εγκεφάλου τους, τα οποία οι γονείς θέλουν απεγνωσμένα να αναπτύξουν - ωριμότητα και συναισθηματικό έλεγχο. Επιπλέον, η μουσική μπορεί να βοηθήσει και αποτελεί καλό σύμμαχο για τα παιδιά που αγωνίζονται με το άγχος ή την κατάθλιψη.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας