Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-02-24 16:15:41 +0200 Είτε βρίσκονται σε έναν εξωτερικό χώρο είτε στα πλαίσια του σπιτιού, η μαμά και ο μπαμπάς, παρατηρούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και συνήθως προβληματίζονται σχετικά με το αν “τα κάνουν όλα σωστά”. Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου;

Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου;

Μήπως κακομαθαίνω το παιδί μου; 470 900
Είτε βρίσκονται σε έναν εξωτερικό χώρο είτε στα πλαίσια του σπιτιού, η μαμά και ο μπαμπάς, παρατηρούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και συνήθως προβληματίζονται σχετικά με το αν “τα κάνουν όλα σωστά

Η συμπεριφορά του παιδιού είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους περισσότερους γονείς. Είτε βρίσκονται σε έναν εξωτερικό χώρο είτε στα πλαίσια του σπιτιού, η μαμά και ο μπαμπάς, παρατηρούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους και συνήθως προβληματίζονται σχετικά με το αν “τα κάνουν όλα σωστά”.

 

Η συμπεριφορά των παιδιών συνδέεται και με κληρονομικά χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές έχουν χωρίσει το ταμπεραμέντο των μωρών σε ήπιο, δύσκολο και μικτό με σκοπό να περιγράψουν τις διαφορές στη συμπεριφορά του μωρού που γίνονται αντιληπτές από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

 

Αρκετές έρευνες συνδέουν τα πρώτα αυτά χαρακτηριστικά του μωρού με την συμπεριφορά τόσο του ίδιου μεγαλώνοντας όσο και του τρόπου οι γονείς αλληλεπιδρούν με το ίδιο. Όμως το ταμπεραμέντο του παιδιού δεν είναι το μόνο στοιχείο που επηρεάζει την συμπεριφορά του. Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς διαδραματίζει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους για την διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους. 

 

Σίγουρα το αξιακό σύστημα που το παιδί παίρνει από τους γονείς και τα ερεθίσματα στα οποία εκτίθεται συμβάλουν εξίσου ώστε να παιδί να καταλάβει από νωρίς, τι θεωρείται σωστό και τι λάθος. Η μίμηση επίσης παίζει βασικό ρόλο. Συχνά οι γονείς λένε αυτό που είναι “σωστό” στα παιδιά τους αλλά στην πράξη κάνουν το ακριβώς αντίθετο. 

 

Ταυτόχρονα, η συνέπεια που δείχνουν οι γονείς στις αντιδράσεις τους, μπορεί να επηρεάσει το παιδί και την αντίληψή του σε θέματα συμπεριφοράς. Αν τη μία στιγμή ο γονιός αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά κάποια άλλη στιγμή αντιδρά διαφορετικά στο ίδιο ερέθισμα είναι λογικό το παιδί να μπερδευτεί. 

 

Την ίδια στιγμή η συμφωνία του ζευγαριού σε θέματα διαπαιδαγώγησεις μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στο αν και κατά πόσο θα “κακομάθουν” οι γονείς το παιδί. Η επικοινωνία του ζευγαριού δεν είναι μόνο ενοτική για το ίδιο αλλά και για το παιδί που νιώθει περισσότερη ασφάλεια γνωρίζοντας τι να περιμένει.

 

Τέλος, είναι σημαντικό πως συχνά το παιδί μπορεί να δοκιμάσει με την συμπεριφορά του τους γονείς γιατί δεν ξέρει με ποιον άλλο τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις και τις ανάγκες του. Οι γονείς και πάλι είναι εκείνοι που μπορούν να δείξουν στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους να πει κανείς αυτό που θέλει, χωρίς να πληγώσει τον άνθρωπο που βρίσκεται κοντά του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας