Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-07-12 14:05:42 +0300 Πότε πρέπει να ξεκινήσω τον απογαλακτισμό; Μέχρι ποια ηλικία να θηλάσω το παιδί μου;

Μέχρι ποια ηλικία να θηλάσω το παιδί μου;

Μέχρι ποια ηλικία να θηλάσω το παιδί μου; 470 900
Πότε πρέπει να ξεκινήσω τον απογαλακτισμό;

Ο θηλασμός είναι μια ιερή διαδικασία η οποία δεν έχει ως σκοπό μόνο τη θρέψη του μωρού αλλά και τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό της. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς συμβάλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού και προφυλάσσει από τις αλλεργίες και τις μολύνσεις. Όμως, η ερώτηση «Μέχρι ποια ηλικία να θηλάσω το παιδί μου;» απασχολεί αργά ή γρήγορα όλες τις μητέρες που θηλάζουν.

Τι εννοούμε όταν λέμε παρατεταμένος θηλασμός;

Με τον όρο παρατεταμένος θηλασμός αναφερόμαστε συνήθως στον θηλασμό του παιδιού μετά τον 12ο μήνα. Ο παρατεταμένος θηλασμός, ειδικά στην Ελλάδα, αποτελεί τις περισσότερες φορές ένα θέμα ταμπού, παρότι η μέση ηλικία απογαλακτισμού παγκοσμίως είναι τα 2 έτη.

Τελικά είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσω τον απογαλακτισμό η εισαγωγή των στέρεων τροφών στη διατροφή του μωρού μου;

Καμία κυβέρνηση ή διεθνής αρμόδιος οργανισμός δεν δίνει συγκεκριμένη σύσταση σε ό,τι αφορά το πότε μια γυναίκα πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό. Στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά οφέλη για την υγεία του παιδιού από τον αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Στη συνέχεια ο ΠΟΥ προτείνει έναν συνδυασμό τροφών, υγρών και λήψης μητρικού γάλακτος ως την ηλικία των δύο ετών «ή και περισσότερο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Παράλληλα οι ειδικοί της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας τονίζουν ότι «δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στοιχεία που να δείχνουν ψυχολογικές ή αναπτυξιακές βλάβες από τον θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή και περισσότερο».

Γενικά, διάφοροι ψυχολόγοι προτείνουν στις μητέρες να μην διαλέγουν τα άκρα, καθώς όσο το παιδί μεγαλώνει τόσο αλλάζουν και οι ανάγκες του.

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής;

Γενικά τα οφέλη του θηλασμού παραμένουν τα ίδια και μετά τους πρώτους 6 μήνες. Αυτά είναι:

🤱Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα που το παιδί δεν μπορεί να λάβει με άλλο τρόπο.

🤱Προφυλάσσει μακροπρόθεσμα από την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.

🤱Συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική υγεία του παιδιού.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι είναι ότι ο απογαλακτισμός ενός παιδιού δεν υπακούει σε χρονικά όρια. Εάν η μητέρα δεν έχει κάποιον περιορισμό, όπως είναι η επιστροφή στην εργασία της, αποφασίζει η ίδια πότε είναι καλύτερο να σταματήσει τον θηλασμό, λαμβάνοντας υπόψιν της τις ανάγκες τις δικές της αλλά και του μικρού της.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας