Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-16 13:52:59 +0300 Πόσο διαρκεί η λογοθεραπεία και τι θα κοστίσει στην οικογένεια; Ο λογοθεραπευτής Π. Κοκμοτός απαντά. Λογοθεραπεία: διάρκεια και κόστος

Λογοθεραπεία: διάρκεια και κόστος

Λογοθεραπεία: διάρκεια και κόστος 470 900
Άρθρο από Παναγιώτης Κοκμοτός
Η πρώιμη αξιολόγηση του παιδιού αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να επανέλθει η αυθόρμητη ροή στην ομιλία. Έτσι το παιδί δεν θα είναι αναγκασμένο να βιώσει την αφόρητη συναισθηματική πίεση της εμφανούς διαφορετικότητας του ή τις "σκληρέ...

Στόχος της αξιολόγησης είναι να προληφθούν διάφοροι κοινωνικοί και διαπροσωπικοί περιορισμοί που συνήθως επιφέρει η διαταραχή αυτή. Το πρόγραμμα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του τραυλισμού, θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα (ποσοστό εμφάνισης) των συμπτωμάτων, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων (είδος τραυλικών συμπτωμάτων- συνοδών συμπεριφορών), το επίπεδο επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης παιδιού- γονέων και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: την ψυχοσύνθεση του ίδιου του παιδιού. 

Πόσο διαρκεί η θεραπεία
Η χρονική διάρκεια της λογοθεραπείας εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης που θα ακολουθηθεί, τη συχνότητα της παρέμβασης, τη δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής εμπλοκής των γονέων στο πρόγραμμα παρέμβασης, τον ρυθμό βελτίωσης και από ενδεχομένως άλλους παράγοντες που μπορεί να ανακύψουν στη θεραπευτική πορεία. Συνήθως αν το παιδί δεν έχει παρουσιάσει δείγματα βελτίωσης εντός των πρώτων 6 μηνών τηςλογοθεραπείας, τότε γονείς και θεραπευτής ίσως χρειαστεί να αξιολογήσουν την τροποποίηση του προγράμματος. Τα περισσότερα θεραπευτικά προγράμματα που αφορούν σε παιδιά με αρχικό, μεσαίο ή σοβαρό επίπεδο τραυλισμού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στάδια στη δομή τους:

- Αξιολογητική και συμβουλετική ενημέρωση/εκπαίδευση γονέων, άμεση θεραπεία με το παιδί.
- Γενίκευση και διατήρηση των θεραπευτικών κεκτημένων.
- Τακτές επαναξιολογήσεις που πραγματοποιούνται σε όλο και αραιότερα χρονικά διαστήματα.
Αρκετά προγράμματα ολοκληρώνονται ακόμη και 2 έτη μετά την ολοκλήρωση των βασικών θεραπευτικών συνεδριών

Πόσο κοστίζει-Τι καλύπτουν τα ταμεία
Οι τιμές για κάθε συνεδρία για την θεραπεία του τραυλισμού ή οποιασδήποτε άλλης διαταραχής του λόγου, ποικίλλουν. Ωστόσο, τα  ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μέρος των εξόδων, αρκεί να πάρουμε τη σχετική γνωμάτευση από διαγνωστικό κέντρο που δημοσίου που να επιβεβαιώνει την ανάγκη για λογοθεραπεία. Διαγνωστικό Κέντρο υπάρχει στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» (τηλ.:210-74.67.780), και σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας