Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 17:52:59 +0200 Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για έναν τύπο λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα. Λιπαρά οξέα στο γάλα

Λιπαρά οξέα στο γάλα

Λιπαρά οξέα στο γάλα 470 900
Άρθρο από Στέλιος Παπαβέντσης
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον για έναν τύπο λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα.

 Πρόκειται για τα λεγόμενα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (LCPUFA, DHA – AA), που φαίνεται να παίζουν σημαντικά θετικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής και στην ανάπτυξη της όρασης. Τα λιπαρά αυτά είναι άφθονα στο μητρικό γάλα, ενώ λείπουν από το αγελαδινό. Διατροφή της λεχώνας πλούσια σε αυτά τα λιπαρά (ψάρια, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο) φαίνεται να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την νοητική ανάπτυξη του παιδιού που θηλάζει.
Οι εταιρίες βρεφικών γαλάτων, στηριζόμενες στις έρευνες για το μητρικό γάλα, έχουν τα τελευταία χρόνια προσθέσει στα προιόντα τους DHA και AA προερχόμενα από ποικίλες πηγές, .όπως φυτικά έλαια ή ψάρια. Έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την προσθήκη για να υποστηρίξουν αιτιάσεις στα κουτιά των προιόντων τους και στις διαφημίσεις τους ότι «βοηθούν την νοητκή ανάπτυξη του παιδιού», «βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο μητρικό γάλα» κλπ. Ποια είναι η αλήθεια;
Την αλήθεια το κοινό, αλλά ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας, πρέπει να την αναζητήσουν προσεκτικά μέσα σε ανεξάρτητες έρευνες και ανεξάρτητη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές έρευνες που διενεργούνται και δημοσιοποιούνται με την ανοιχτή ή κρυφή υποστήριξη των εταιριών γαλάτων, συνήθως από συγκεκριμένα και ίδια πάντα ερευνητικά κέντρα, που καταλήγουν σε «ενθαρρυντικά» συμπεράσματα για τα προιόντα αυτά. Οι ίδιες έρευνες, όταν αναλυθούν εξονυχιστικά από ανεξάρτητους ερευνητικούς θεσμούς, θεσμούς δηλαδή που δεν εξαρτώνται από ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, όταν εξεταστούν από άποψη στατιστικής και ποιότητας έρευνας, απορρίπτονται και δεν αντέχουν σε κριτική.
Ένας τέτοιος ανεξάρτητος ερευνητικός θεσμός είναι η βιβλιοθήκη Cochrane, μια συνάθροιση επιστημόνων από όλον τον κόσμο που κάνουν συστηματικές ανασκοπήσεις της ιατρικής βιβλιογραφίας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και καταλήγουν σε συμπεράσματα που ενημερώνουν αξιόπιστα το κοινό και οδηγούν την κλινική πρακτική των γιατρών ανά τον κόσμο. Στο επιστημονικό επίπεδο, χρέος κάθε γιατρού είναι να βρίσκει ανεξάρτητη επιστημονική τεκμηρίωση για τις πρακτικές και τις οδηγίες που εφαρμόζει και όχι να ακούει άκριτα και να παπαγαλίζει αυτά που του λέει ο κάθε πλασιέ ή διαφημιστής, άλλοτε λόγω αφέλειας ή ανεπαρκούς επιστημονικής κατάρτισης, άλλοτε λόγω ιατρικής σύμπραξης και ιδίου οικονομικού οφέλους.
Για το θέμα λοιπόν της προσθήκης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων LCPUFA στα ξένα γάλατα για βρέφη υπήρξε δημοσίευση ανασκόπησης της σχετικής βιβλιογραφίας από την βιβλιοθήκη Cochrane τον Οκτώβριο του 2008 και τον Φεβρουάριο του 2011. Οι ανεξάρτητοι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι αληθείς οι αιτιάσεις των εταιριών γαλάτων ότι η προσθήκη αυτών των λιπαρών στα προιόντα τους προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στην ανάπτυξη των τελειόμηνων βρεφών. Βρέθηκαν 20 σχετικές μελέτες δημοσιευμένες, από τις οποίες αποκλείστηκαν αμέσως οι 6, γιατί δεν ήταν σωστές μεθοδολογικά. Από τις υπόλοιπες 14, μόνο 11 ήταν καλής ποιότητας από στατιστικής άποψης και επομένως αναλύθηκαν.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας