Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 13:18:17 +0200 Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας περιγράφει στην Χριστίνα Χρυσανθοπούλου τον ρόλο των μπαμπάδων και δίνει tips για ομαλή προσγείωση στην parentland! Κώστας Στοφόρος

Κώστας Στοφόρος

Κώστας Στοφόρος 470 900
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας περιγράφει στην Χριστίνα Χρυσανθοπούλου τον ρόλο των μπαμπάδων και δίνει tips για ομαλή προσγείωση στην parentland!

-Μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας
Σπούδασα Οικονομικά στη Νομική, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα μαζί τους. Ήδη από το σχολείο όλα με οδηγούσαν στη δημοσιογραφία και τελικά μετά και από κάποιες υποτυπώδεις κινηματογραφικές σπουδές οδηγήθηκα στην τηλεόραση, θεωρώντας ότι θα συνδύαζα δυο από τις αγάπες μου. Στην αρχή ήμουνα τυχερός κι έζησα τα ηρωικά χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, όταν ακόμη μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικά ρεπορτάζ. Ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα, γύρισα ντοκιμαντέρ. Για μεγάλο διάστημα η εργασία ήταν και χαρά! Παράλληλα έγραψα κάποια βιβλία: Δυο συλλογές διηγημάτων, μια νουβέλα, ένα παραμύθι και τα κείμενα σε ένα λεύκωμα για την Ίμβρο.

-Πώς προέκυψε η συγγραφή βιβλίων με θέμα την οικογένεια και τα παιδιά;
Την εποχή που περίμενα να γεννηθεί ο γιος μου -13 χρόνια πίσω- έτυχε να μου γίνει μια πρόταση συνεργασίας από το περιοδικό «Η ζωή με το παιδί». Από τότε συνήθιζα να γράφω ξεκινώντας από τις προσωπικές μου εμπειρίες και αναζητώντας απαντήσεις στα δικά μου ερωτήματα. Άρχισα να γράφω και μια στήλη με τον τίτλο «Το Ημερολόγιο ενός πατέρα» στο Votre Beaute –Junior. Η στήλη έδωσε το όνομα και την ιδέα για τα βιβλία. Σκέφτηκα αν γράψω ένα βιβλίο που θα ήταν χρήσιμο για γονείς και κυρίως μπαμπάδες σαν κι εμένα. Τελικά προέκυψαν τρία!

-Παλιά λέγανε πως για να μεγαλώσεις ένα παιδί αρκεί η αγάπη. Οι εκδόσεις βιβλίων για γονείς, τα επιμορφωτικά σεμινάρια κλπ δείχνουν ότι η αγάπη από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζονται οι γονείς εκπαίδευση για να γίνουν καλύτεροι στο ρόλο τους;
Η αγάπη παίζει πάντα τον πρώτο ρόλο. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται μετά… Το γεγονός είναι όμως πως χρειάζεται να μάθουμε πολλά πράγματα, απαραίτητα για να μεγαλώσουμε σωστά τα παιδιά μας. Εμείς ούτε μια πάνα δεν ξέρουμε να αλλάξουμε! Θα έπρεπε ήδη από το σχολείο να εκπαιδευόμαστε ως γονείς. Τα βιβλία προσπαθούν να καλύψουν αυτό το κενό. Και οι Σχολές Γονέων,  θεσμός σχετικά νέος στη χώρα μας.

-Πόσο  θετικοί είναι οι Έλληνες γονείς στο να διαπαιδαγωγηθούν προτού διαπαιδαγωγήσουν;
Φοβάμαι πως σε πολύ μικρό ποσοστό είναι θετικοί! Και ειδικά οι μπαμπάδες. Στις Σχολές Γονέων που είπα, το ποσοστό των ανδρών που παρακολουθούν, δεν ξεπερνά το 3-4%. Συχνά νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα… Έχω βρεθεί ως ομιλητής σε πολλές εκδηλώσεις Συλλόγων Γονέων κλπ. Το ποσοστό των γονιών που τις παρακολουθούν είναι αποθαρρυντικό. Πολλές φορές λέμε ότι αυτοί που θα έπρεπε να παρακολουθούν τέτοιες εκδηλώσεις, σπανίως βρίσκονται εκεί…

-Μπαμπάς τριων παιδιών. Πώς αλλάζει η πατρότητα τη ζωή ενός άνδρα και τη στάση του απέναντι σε αυτήν;
Είτε με ένα είτε με τρία παιδιά η αλλαγή είναι καθοριστική. Και πρέπει να είσαι πολύ αποφασισμένος για να τα καταφέρεις. Δεν συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι το να κάνεις παιδιά είναι καθήκον του ζευγαριού. Αν δεν το θέλεις πραγματικά καλύτερα να μην το κάνεις. Η καθημερινότητά σου αλλάζει μια για πάντα. Η σχέση σου με τη σύντροφό σου. Πολλά διαζύγια ξεκινούν από τη γέννηση του παιδιού. Η στάση σου απέναντι στη δουλειά και στο χρήμα επίσης αλλάζει. Οι υποχρεώσεις σου. Το παράξενο είναι πως όλα αυτά τα «βαριά» πράγματα μπορεί να τα εξισορροπήσει μόνο ένα χαμόγελο. Μια αγκαλιά! Καταλαβαίνεις τι θα πει «απόλυτη αγάπη».

-Η πατρότητα είναι εμπνευστική; Ευνοεί την δημιουργία;
Ευνοεί αλλά και δυσκολεύει τα πράγματα. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διαλέξεις και στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Τα παιδιά έχουν προτεραιότητα.  Από την άλλη ανανεώνεσαι. Αποκτάς μια νέα, φρέσκια ματιά στον κόσμο γύρο σου. Προσέχεις λεπτομέρειες. Ξαναγίνεσαι κι εσύ παιδί. Η φαντασία σου ζωντανεύει. Εγώ γεννάω παραμύθια που μένουν σχεδόν πάντα προφορικά…

-Μιλάτε –υποθέτω- με μπαμπάδες. Τι σας μεταφέρουν για την καθημερινότητα, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τους;
Αν μιλάμε πια για σήμερα, ο φόβος για το μέλλον έχει «παραλύσει» τους περισσότερους γονείς. Φοβούνται πως δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους. Το άγχος αυτό, δυστυχώς μεταφέρεται και στα παιδιά. Πρόσφατα διάβαζα κάτι αποκαλυπτικές εκθέσεις εφήβων από την Ελευσίνα που θεωρούσαν πως μάταια σπουδάζουν αφού στο μέλλον τους περιμένει η ανεργία.

-Πώς μιλάμε –τελικά- στα παιδιά για το σεξ; Πώς προσεγγίζουμε αυτό και άλλα ευαίσθητα θέματα;
Με ειλικρίνεια! Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά. Ο «χρυσός κανόνας» είναι να απαντάμε στα ερωτήματα που θέτουν σε όποια ηλικία κι αν είναι. Από τη στιγμή που έχουν την απορία είναι και έτοιμα να ακούσουν. Ο τρόπος προσέγγισης θα πρέπει να είναι λεπτός, αλλά χωρίς ψέματα. Οι πελαργοί και τα λάχανα δεν έχουν καμία θέση.

-Γονείς για πρώτη φορά. Δώστε μας μερικά tips για ομαλή προσγείωση στην…parentland;
1. Διαβάστε και ενημερωθείτε πριν από τη γέννηση του παιδιού
2. Παρακολουθήστε -αν μπορείτε- κάποια σχολή γονέων
3. Ακολουθήστε την αρχή «3,2,1…» Για να είσαστε καλά με το παιδί πρέπει να είσαστε καλά με το σύντροφό σας. Για να είσαστε καλά με το σύντροφο σας, πρέπει να τα έχετε βρει με τον εαυτό σας!
4. Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς
5. Μάθετε να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Μεταδώστε αυτό το αίσθημα και στα παιδιά σας.
6. Από την πρώτη στιγμή κάντε το παιδί σας να νιώσει την αποδοχή
7. Αναζητήστε την ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο που θα χρειαστεί να εργάζεστε και στο χρόνο που θα περνάτε με τα παιδιά.
8. Μην περιμένετε από τα παιδιά να πραγματοποιήσουν τα δικά σας όνειρα.

Ο Κώστας Στοφόρος είναι συγγραφέας των βιβλιών "Γονείς για πρώτη φορά-Ετοιμαστείτε για τη μεγάλη αλλαγή", "Μπαμπά τι είναι το σεξ;...και άλλες ιστορίες οικογενειακής τρέλας" και "Όποιος αγαπάει (εκ)παιδεύει", όλα από τις εκδόσεις Κριτική
   

X.X

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας