Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 14:22:59 +0300 Η κρυοδιατήρηση ωαρίων έχει γίνει πλέον συνήθης πρακτική, προσφέροντας καλό αποτέλεσμα στη διατήρηση της γονιμότητας των γυναικών που δεν έχουν δυνατότητα να τεκνοποιήσουν άμεσα. Κρυοδιατήρηση ωαρίων

Κρυοδιατήρηση ωαρίων

Κρυοδιατήρηση ωαρίων 470 900
Άρθρο από Θεοδόσης Αρκουλής
Η κρυοδιατήρηση ωαρίων έχει γίνει πλέον συνήθης πρακτικήΗ διατήρηση της γονιμότητας κοριτσιών και αγοριών προεφηβικής ηλικίας παρουσιάζεται σαν η επόμενη πρόκληση. Σε παιδιά που δεν μπορούν ακόμα λόγω της μικρής ηλικίας τους να παράγουν σπέρμα, δείχνει ενδιαφέρουσα η κρυοδιατήρηση ορχικού ή αντίστοιχα ωοθηκικού ιστού πριν υποβληθούν σε θεραπείες καταστροφικές για τις γονάδες.

Ήδη στις Η.Π.Α. 103 κέντρα υπογονιμότητας κρυοδιατηρούν ωοθηκικό ιστό. Τα συνήθη πρωτόκολλα περιλαμβάνουν είτε τμήματα ωοθηκικού ιστού, είτε ολόκληρη την ωοθήκη. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη για αναπαραγωγή, οωοθηκικός ιστός επανεμφυτεύεται. Η χρονική επιλογή είναι κρίσιμη, καθώς ο ωοθηκικός ιστός δεν επιβιώνει περισσότερο από 2-3 χρόνια. Η άλλη επιλογή είναι η συλλογή ανώριμων ωαρίων, η κρυοδιατήρησή τους, η in vitro ωρίμανση αργότερα, καθώς και η εξωσωματική γονιμοποίηση.Τα ποσοστά επιτυχίας και των δύο αυτών μεθόδων είναι προς το παρόν μικρά αλλά βελτιώνονται συνεχώς.

 Η αντίστοιχη κρυοδιατήρηση στα αγόρια περιλαμβάνει ορχικό ιστό παιδιών. Ωστόσο, η επανεμφύτευση του ορχικού ιστού δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο είναι στα κορίτσια καθότι οι μηχανισμοί που οδηγούν στη διαφοροποίηση και στη δημιουργία πλήρων σπερματοζωαρίων μπορεί να επηρεαστούν από την κρυοδιατήρηση. Η τεχνική αυτή στα αγόρια θεωρείται ότι τελεί υπό εκτίμηση, αν και η προθυμία των γονέων να
συμμετέχουν τα παιδιά τους σε παρόμοια προγράμματα ευοδώνει τις διαδικασίες.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες διάσωσης της γονιμότητας μπορεί να υπάρχουν νομικά η ικά και θρησκευτικά κωλύματα καθότι τόσο οι χριστιανοί, όσο και οι μουσουλμάνοι δεν αποδέχονται την κρυοδιατήρηση γαμετών σε ανηλίκους για τεκνοποίηση, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Περισσότερο σύνθετο γίνεται το πρόβλημα σε περιπτώσεις διαφωνίας του παιδιού με τους γονείς, όπως και σε περιπτώσεις θανάτου του παιδιού, οπότε τίθεται το πρόβλημα πώς μπορούν και βάσει ποιας επιθυμίας να διατεθούν οι γαμέτες.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας