Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 11:10:12 +0300 Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη προσβάλλουν παιδιά κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Κοινό κρυολόγημα-Γρίπη

Κοινό κρυολόγημα-Γρίπη

Κοινό κρυολόγημα-Γρίπη 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη προσβάλλουν παιδιά κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Τα συμπτώματα αρχίζουν μία με τρεις μέρες μετά την επαφή με κάποιον ασθενή. Η μετάδοση αρχίζει 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνεχίζεται μέχρι την υποχώρησή τους.
Το κοινό κρυολόγημα είναι ήπιας μορφής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος . Οφειλεται σε πολλους διαφορετικους ιους . Οι κυριότεροι είναι οι ρινοϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.  Εκδηλώνεται με, μέτριο πυρετό, ρινόρροια (συνάχι), δυσκολία στη ρινική αναπνοή, βήχα, ξηρότητα στο λαιμό και πόνο στην κατάποση. Πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων αναμένεται περίπου τη δέκατη μέρα.

Στη γρίπη ενοχοποιουνται διαφοροι τυποι του ιου  π.χ. ιος της γριππης τυπου Α,Β,C και τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο βαριάς μορφής σε σύγκριση με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Στα μικρότερα παιδιά ο πυρετός  είναι υψηλότερος και διαρκεί περίπου τρεις ημέρες .Ο βήχας και η ρινική καταρροή  διαρκούν τέσσερις με δέκα μέρες  ακόμα.Στα μεγάλα παιδιά η νόσος ξεκινά απότομα με υψηλό πυρετό, ρίγη, μυαλγίες, βήχα και  κεφαλαλγία . Το 50% των παιδιών παρουσιάζουν φαρυγγίτιδα και οφθαλμικά συμπτώματα, δηλαδή δακρύζουν τα μάτια τους (δακρύρροια), έχουν αίσθημα καύσου και πόνο κατά τις κινήσεις των οφθαλμών.
Οι ιοί που προκαλούν γρίπη και κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, κυρίως με τα μολυσμένα από τους ιούς σταγονίδια που διασπείρονται στον αέρα όταν ένας ασθενής φτερνίζεται ή βήχει. Επισης, μπορούν να μεταδοθούν όταν μετά την απτική επαφή ( χειραψία) με κάποιον ασθενή το παιδί βάλει τα χέρια του στο πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα) και μεταφέρει με τον τρόπο αυτό τον ιό στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς ή όταν έλθει σε επαφή με αντικείμενα (π.χ., χαρτομάντιλα, ποτήρια) που φέρουν μολυσμένες ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις (π.χ., ρινική βλέννη, σάλιο).

Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν παιδιά από έξι μηνών και πάνω που πάσχουν από: ασθμα ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ., δρεπανοκυτταρική αναιμία), χρόνια μεταβολικά νοσήματα, AIDS καθως και τα παιδιά που παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, που λαμβάνουν χρονίως σαλικυλικά (π.χ., παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα).
Το εμβόλιο παρασκευάζεται από αδρανοποιημένους ιούς, γίνεται ετησίως και είναι ασφαλές με ελάχιστες και ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες( συνάχι, δυσκολία στη ρινική αναπνοή, ξηρότητα στο λαιμό, πόνο στην κατάποση και μέτριο πυρετό.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας