Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-09 15:30:06 +0300 Πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού; Κι όμως, το παιχνίδι βοηθά το παιδί μας στο σχολείο!

Κι όμως, το παιχνίδι βοηθά το παιδί μας στο σχολείο!

Κι όμως, το παιχνίδι βοηθά το παιδί μας στο σχολείο! 470 900
Πώς το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού;

Μπορεί το παιχνίδι να βοηθήσει τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού; Η απάντηση είναι ναι, αν το συγκεκριμένο παιχνίδι ενισχύει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες.

Είναι γνωστό πως οι λεπτές κινητικές δεξιότητες είναι υπεύθυνες για πολλά από τα πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Η ανάπτυξη και βελτίωση τους βοηθούν να γίνει το παιδί μας ανεξάρτητος και καλύτερος μαθητής. Πώς μπορούμε να τις ενισχύσουμε; Η λύση βρίσκεται στο παιχνίδι.

Τι είναι οι λεπτές κινητικές δεξιότητες;

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση του μικρότερου μυός των χεριών, είναι απαραίτητες τόσο στην καθημερινότητα του παιδιού (ντύσιμο, άνοιγμα κουτιών γεύματος, πλύσιμο δοντιών, χρήση μαχαιροπήρουνου), αλλά και στο σχολείο (κράτημα μολυβιού, κόψιμο με ψαλίδι, κλπ). Αν το παιδί δεν τα καταφέρνει, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η αυτοπεποίθησή του και να μειωθούν οι σχολικές του επιδόσεις. Η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και την ταχύτητα αυτών των ενεργειών. Για να θεωρηθεί ότι αυτές οι ενέργειες είναι αποτελεσματικές, απαιτείται η ταυτόχρονη χρήση ανεξάρτητων κινήσεων.

Το παιχνίδι βοηθά στο σχολείο

Η πιο συνηθισμένη αδυναμία στις σχολικές επιδόσεις ενός παιδιού που δεν έχει εξασκήσει τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες είναι η γραφή. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανό το παιδί να έχει πολύ καλή προφορική απόδοση, αλλά να δυσκολεύεται στον γραπτό λόγο. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας δεν θα υστερεί στη γραφή σε σχέση με τους συνομηλίκους του.

Οι χειροτεχνίες αλλά και το παιχνίδι με τουβλάκια είναι ακριβώς αυτές οι δραστηριότητες που θα κάνουν το παιδί να διασκεδάσει αλλά και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων του. Αυτό συμβαίνει επειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων:

• Προσδιορίζουν ποιο είναι το κυρίαρχο χέρι.
• Βοηθούν στη χρήση και των δύο χεριών για την υλοποίηση διάφορων ενεργειών. Για παράδειγμα, τα παιδιά χρησιμοποιούν το καλό τους χέρι για να τοποθετήσουν κάποιο τουβλάκι και το άλλο για να στηρίζουν την κατασκευή.

• Μαθαίνουν να απομονώνουν τα δάχτυλα.
• Δυναμώνουν τους μύες των χεριών και των δαχτύλων.

Παιχνίδι και λεπτές κινητικές δεξιότητες

Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν είναι η ζωγραφική, τα πάζλ και η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου. Το παιχνίδι LEGO® DUPLO® Το Σκάφος του Μίκυ είναι επίσης κατάλληλο για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν την προκυμαία και το σκάφος, να βοηθήσουν τον Μίκυ Μάους να οδηγήσει το ατμόπλοιο και να χρησιμοποιήσουν την τροχαλία για να ρυμουλκήσουν τη Μίνι Μάους μέσα στη μικρή βάρκα. Πριν πάει σχολείο, το παιδί θα πρέπει να έχει καταφέρει να:

• Κολλάει πράγματα πάνω σε χαρτί
• Να χτυπάει μεταξύ τους τα δάχτυλά του
• Να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει
• Να ανεβάζει και να κατεβάζει το φερμουάρ
• Να φτιάχνει πύργους με τουβλάκια
• Να χειρίζεται μολύβια και μαρκαδόρους
• Να δημιουργεί κύκλους ή σταυρούς στο χαρτί
• Να μπορεί να κόβει απλά σχήματα με το ψαλίδι

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το παιδί μας έχει αναπτύξει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για την πρώτη σχολική ηλικία.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας