Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-09-05 11:35:14 +0300 Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα Φινλανδικής έρευνας Κι όμως τα νεογέννητα θυμούνται το νανούρισμα σας και μετά τη γεννησή τους!

Κι όμως τα νεογέννητα θυμούνται το νανούρισμα σας και μετά τη γεννησή τους!

Κι όμως τα νεογέννητα θυμούνται το νανούρισμα σας και μετά τη γεννησή τους! 470 900
Η επαφή του εμβρύου με την μητέρα του, αυτή η μοναδική σχέση, ξεκινά από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης και είναι ο θεμέλιος λίθος για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Ένα έμβρυο μπορεί να ακούσει τη μητέρα του να του μιλάει ακόμη και το νανούρισμα που του τραγουδάει, αρκετούς μήνες προτού γεννηθεί, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι το νεογέννητο θυμάται για καιρό μετά τη γέννησή του τη φωνή της μητέρας γεγονός που το βοηθά στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης του να βελτιώσει τις γλωσσικές ικανότητές του.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, με επικεφαλής τη δρα Μίνα Χουοτιλάϊνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS ONE“, μελέτησαν 24 γυναίκες στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους και τα επανέλαβαν μετά τη γέννηση των παιδιών.

Οι μισές έγκυες γυναίκες τραγουδούσαν στα αγέννητα παιδιά τους επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες όχι για λόγους σύγκρισης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των μωρών που, όσο ήταν στη μήτρα, είχαν ακούσει τις μελωδίες των νανουρισμάτων από την μητέρα τους, αντιδρούσαν πολύ πιο έντονα, όταν άκουγαν τα ίδια νανουρίσματα αμέσως μετά τη γέννησή τους, αλλά και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών.Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τα έμβρυα ακούνε τις μελωδίες μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους, αλλά επίσης ότι τις θυμούνται για μήνες μετά τη γέννησή τους.

Αυτή η ικανότητα πρώιμης μνήμης και μάθησης, κατά τους ερευνητές, μπορεί να βοηθά στην ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας του παιδιού.

Από την άλλη, οι Φινλανδοί επιστήμονες επεσήμαναν πως οι δυσάρεστοι ή πολύ δυνατοί ήχοι που γίνονται αντιληπτοί από το έμβρυο μέσα στη μήτρα (π.χ. εξαιτίας του θορυβώδους περιβάλλοντος εργασίας της εγκύου μητέρας), πιθανώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου μετά τη γέννησή του μωρού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας