Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-27 13:34:21 +0300 Έρευνα διαπίστωσε ότι το έντονο πάθος των παιδιών γύρω από συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, όπως οι δεινόσαυροι, μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο έξυπνα, και κατά συνέπεια καλύτεροι μαθητές. Κι όμως, η αγάπη των παιδιών για τους δεινόσαυρους τα κάνει πιο έξυπνα!

Κι όμως, η αγάπη των παιδιών για τους δεινόσαυρους τα κάνει πιο έξυπνα!

Κι όμως, η αγάπη των παιδιών για τους δεινόσαυρους τα κάνει πιο έξυπνα! 470 900
Έρευνα διαπίστωσε ότι το έντονο πάθος των παιδιών γύρω από συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, όπως οι δεινόσαυροι, μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο έξυπνα, και κατά συνέπεια καλύτεροι μαθητές.

Ποιος θα περίμενε ότι η εμμονή που είχαμε ως παιδιά με τους δεινόσαυρους θα μας έκανε πιο έξυπνους; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα έντονα ενδιαφέροντα που έχουν τα παιδιά γύρω από συγκεκριμένα θέματα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νοητικών τους ικανοτήτων. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς με τι κριτήρια επιλέγει ένα παιδί το θέμα που θα κινήσει το ενδιαφέρον του, αλλά πιστεύουν ότι τα κάνουν πιο έξυπνα και καλύτερους μαθητές.

Παιδιά και δεινόσαυροι

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παιδιά αγαπούν τους δεινοσαύρους. Εάν εσείς δεν είχατε εμμονή μαζί τους ως παιδί, τότε σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που είχε! Τα παιδιά παθιάζονται τόσο πολύ μαζί τους που μπορούν να απαριθμήσουν τα επιστημονικά ονόματα δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, δεινοσαύρων. Μπορούν να σας πληροφορήσουν τι έτρωγαν, πώς έμοιαζαν και πού ζούσαν. Το τι μπορεί να γνωρίζει ένα παιδί για τους δεινόσαυρους είναι πραγματικά εκπληκτικό! Ιδιαίτερα, αν λάβουμε υπόψη ότι ένας μέσος ενήλικας στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ονομάσει περίπου δέκα δεινόσαυρους. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτές τις εμμονές των παιδιών για ένα συγκεκριμένο θέμα «έντονο ενδιαφέρον».

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι αυτό το ερέθισμα που θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον τους. Αυτό που γνωρίζουν όμως είναι ότι σχεδόν το 1/3 των παιδιών έχουν κάποιο έντονο ενδιαφέρον, συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 2 έως 6 ετών. Και ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι το συνηθέστερο θέμα για το «έντονο ενδιαφέρον» των παιδιών είναι τα οχήματα (αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα), το επόμενο πιο δημοφιλές είναι οι δεινόσαυροι!

Έντονο ενδιαφέρον σημαίνει πιο έξυπνο παιδί

Όταν ένα παιδί έχει έντονο ενδιαφέρον για κάτι σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως το παιδί αισθάνεται ότι έχει γνώσεις που οι γονείς και οι δάσκαλοι του δεν έχουν. Αν ένας γονιός μπορεί να ονομάσει τρεις ή τέσσερις δεινόσαυρους και το παιδί μπορεί να ονομάσει 20, τότε αισθάνεται ότι είναι πραγματική αυθεντία για αυτό το θέμα.

Τα έντονα ενδιαφέροντα μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού και να βοηθήσουν τη γνωστική του ανάπτυξη. Η έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Γουισκόνσιν και της Ιντιάνα, διαπίστωσε ότι αν τα παιδιά ασχολούνται για αρκετό διάστημα με το θέμα του έντονου ενδιαφέροντός τους, ιδιαίτερα αν αυτό εντάσσεται σε έναν εννοιολογικό τομέα όπως οι δεινόσαυροι, μπορεί να τα βοηθήσει στην αύξηση των γνώσεων, της κρίσης και της επιμονής και στη μείωση της διάσπασης προσοχής. Με λίγα λόγια, τα κάνουν καλύτερους μαθητές και πιο έξυπνα παιδιά.

Υπάρχουν μάλιστα έρευνες δεκαετιών που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα. Τρεις ξεχωριστές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που έχουν κάποιο έντονο ενδιαφέρον τείνουν να έχουν αυξημένη νοημοσύνη.

Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν με έναν τρόπο που τα κάνει να διασκεδάζουν! Κάνουν ερωτήσεις, βρίσκουν απαντήσεις και κερδίζουν γνώσεις ευχάριστα. Παρόλα αυτά, μελέτες έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα διαρκούν μόνο για ένα διάστημα έξι μηνών έως τριών χρόνων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά σταματούν να θέλουν να μάθουν τα πάντα γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, και ο βασικότερος είναι, ειρωνικά, το σχολείο. Το σχολείο είναι ένα παραδοσιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξειδίκευση. Υπάρχει βέβαια και ο κοινωνικός παράγοντας. Καθώς τα παιδιά αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους σε καθημερινή βάση, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν ενδιαφέρονται όλοι για αυτό που με τόσο πάθος ενδιαφέρονται αυτά!

Πώς ενισχύουμε το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών;

Τα παιδιά μπορούν να λάβουν ερεθίσματα από παντού. Ένα παραμύθι, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα παιχνίδι. Ο,τιδήποτε μπορεί να κερδίσει την προσοχή τους, και μετέπειτα να εξελιχθεί στο έντονο ενδιαφέρον του.

Η LEGO® DUPLO® έχει δημιουργήσει τη σειρά Jurassic World με κεντρικό θέμα τους δεινόσαυρους! Το παιχνίδι LEGO® DUPLO® Ζωολογικός Κήπος Ήμερων Γιγάντων θα γεμίσει τις μέρες του παιδιού με περιπέτεια! Θα ενθουσιάσει όλους τους μικρούς θαυμαστές των δεινοσαύρων και θα τους εξάψει τη φαντασία να ανακαλύψουν μόνοι τους πολλά περισσότερα!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας