Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-09-25 19:03:14 +0300 Όταν κάτι δε μας αρέσει στη ζωή μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αλλάξουμε. Κέλλυ Παντελίδη

Κέλλυ Παντελίδη

Κέλλυ Παντελίδη 470 900
Όταν κάτι δε μας αρέσει στη ζωή μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αλλάξουμε.
Πώς ασχοληθήκατε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Ξεκίνησα ν' ασχολούμαι με τη συγγραφή παιδικών, και όχι μόνο, ιστοριών  ήδη από τα μαθητικά μου χρόνια. Αφορμή αποτέλεσαν τα μικρά μου αδέρφια, που ήταν πάντα πρόθυμο ακροατήριο για τα παραμύθια που τους αράδιαζα πριν κοιμηθούνε. Κάποια στιγμή νύσταζαν και τα έπαιρνε ο ύπνος, εγώ σημείωνα την υπόλοιπη ιστορία για να μην τη ξεχάσω. Κάπως έτσι έγινε η αρχή...

Τι θέλετε να διδάξετε μέσα από το βιβλίο σας;

Το εξής απλό: Όταν κάτι δε μας αρέσει στη ζωή μας, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αλλάξουμε. Ο Φου, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μου, θα μπορούσε να έχει μείνει μέσα στη σπηλιά του. Η ιστορία δε θα είχε γραφτεί ποτέ και αυτός θα συνέχιζε να είναι μόνος και θλιμμένος για πάντα. Το παραμύθι γράφτηκε γιατί ο ήρωας αποφάσισε ν' αλλάξει αυτό που τον δυσαρεστούσε στη ζωή του. Έζησε περιπέτειες, κινδύνεψε  αλλά τελικά πέτυχε το στόχο του. Και έζησε αυτός καλά κι εμείς...

Τι έχετε διδαχτεί ο ίδιος από τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά;

Η συγγραφή είναι μια κοπιαστική δουλειά. Θέλει πείσμα, όρεξη και πειθαρχεία. Όταν όμως γράφεις παραμύθια το γράψιμο παίρνει άλλη διάσταση. Το παιδί μέσα σου ξυπνάει, κάνει τραμπάλα με τη φαντασία σου και τραμπολίνο στο μυαλό σου. Οι ιδέες, αστείες και πολύχρωμες ξεχύνονται γεμίζοντας το λευκό χαρτί. Με λίγα λόγια, έμαθα ν' απολαμβάνω όχι μόνο το αποτέλεσμα, δηλαδή το ολοκληρωμένο παραμύθι, αλλά τη διαδικασία και την ομορφιά της απρόσμενης ιδέας, που καταγράφει το χέρι, πριν καν πάρει μορφή στη σκέψη.

 Από που πηγάζει η έμπνευση σας; Προσωπικές ιστορίες ή απλώς φαντασία;

Είναι και τα δυο. Όταν ένας συγγραφέας γράφει, η φαντασία μπλέκεται με κομμάτια του εαυτού του σε ένα συνονθύλευμα που δε μπορεί να ξεχωρίσει ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και ο αναγνώστης.

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να τους διαβάζουμε παραμύθια;

Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου τα παιδιά βομβαρδίζονται από οπτικοακουστικά μηνύματα. Όταν διαβάζεις σ' ένα παιδί, θέτεις σε λειτουργία τα γρανάζια της φαντασίας του. Το μυαλό δεν αδρανεί, όπως όταν βλέπει τηλεόραση, αλλά αρχίζει να πλάθει μόνο του τις εικόνες της ιστορίας.
Πέρα από αυτό, όταν διαβάζεις ένα παραμύθι για καληνύχτα, γεμίζεις το παιδί με όμορφες σκέψεις κι ελπίζεις εξίσου όμορφα να είναι και τα όνειρά του.
 
Θα θέλαμε να μας προτείνετε τα 10 δικά σας αγαπημένα παιδικά βιβλία, το προσωπικό σας «τοπ-10».
Στην αρχή έσπαγα το κεφάλι μου να γράψω τα τρία πρώτα. Έπειτα οι τίτλοι άρχισαν να έρχονται βροχή, και ομολογώ ότι δέκα δε μου έφτασαν. Τους βάζω σε τυχαία σειρά, δε μπορώ να ξεχωρίσω κανένα ως πιο αγαπημένο.

- Ο Μ.Φ.Γ, Ο μεγάλος φιλικός γίγαντας (Ρόαλντ Νταλ)
-Τζακ ο φτεροπόδαρος (Φίλιπ Πούλμαν- και όλα τα παιδικά βιβλία του συγγραφέα είναι εξίσου καλά)
-Παραμύθι χωρίς όνομα (Πηνελόπη Δέλτα)
-Ένας λύκος, μα τι λύκος! (Sylvie Poilleve)
- Ο εχθρός ( Μπλοκ Σερζ,Καλί Νταβίντε)
-Ο λαίμαργος τουνελόδρακος (Ευγένιος Τριβιζάς)
-Η κόκκινη πριγκίπισσα (Πάουλ Μπίχελ)
-Ο απίθανος κύριος Φοξ (Ρόαλντ Νταλ)
-Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ και οι τρεις ντετέκτιβ στο μυστήριο... (όλα τα βιβλία της σειράς είναι περιπετειώδη κι ενδιαφέροντα- Ρόμπερτ Άρθουρ)
-Η μωβ ομπρέλα (Άλκη Ζέη)

Tι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να κάνουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν το βιβλίο;
Σίγουρα βασικό είναι να διαβάζουν στα παιδιά παραμύθια όταν είναι μικρά, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να νιώσουν την ανάγκη να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν μόνα τους μια ιστορία. Επίσης, αν στο σπίτι δεν υπάρχουν βιβλία, το παιδί δύσκολα θα ζητήσει ένα για δώρο. Έτσι στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ανάγνωση, επιλέξτε παραμύθια με όμορφες εικόνες κι ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Μην ξεχνάτε πως για να συναγωνιστεί ένα βιβλίο την τηλεόραση, πρέπει να είναι πολύ καλό και να κερδίσει το παιδί.
Αν ξεκινήσει από μικρό να διαβάζει, δε θα σταματήσει μεγαλώνοντας.  Η αγάπη για το βιβλίο είναι κάτι που αν γεννηθεί μέσα σου, δε μπορεί να εξαφανιστεί, αντίθετα ανθίζει και μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας