Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-05-27 11:06:56 +0300 Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί διατροφικό δίλημμα για πολλές γυναίκες. Καφές και εγκυμοσύνη

Καφές και εγκυμοσύνη

Καφές και εγκυμοσύνη 470 900
Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί διατροφικό δίλημμα για πολλές γυναίκες.


Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-2 φλιτζάνια/ημέρα), δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και έκβαση της εγκυμοσύνης.

Νεότερες έρευνες αναφέρουν τα εξής για την επίδραση του καφέ στην υγεία της εγκύου.

•    Καφές & γονιμότητα: Αν και παλιότερα ερευνητικά δεδομένα θεωρούσαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1 φλιτζάνι/ημέρα) δεν έχει συσχέτιση με την ικανότητα σύλληψης. Η μειωμένη γονιμότητα οφείλεται κυρίως σε παράγοντες όπως το υπερβάλλον σωματικό βάρος και λίπος, η υπερβολική σωματική άσκηση, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.
•    Καφές & πρωινή ναυτία: η πρωινή ναυτία αποτελεί συχνή ενόχληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία οφείλεται στην αύξηση των γυναικείων ορμονών που πραγματοποιείται σε αυτήν τη χρονική περίοδο. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν ναυτία στην εγκυμοσύνη ούτως ή άλλως έχουν απέχθεια σε κάποια φαγητά και στα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Έτσι, συνίσταται η αυξημένη πρόσληψη υγρών (νερού) και η κατανάλωση στέρεων τροφίμων (π.χ.κράκερ, ρύζι, ζυμαρικά)
•    Καφές & θηλασμός: είναι σημαντικό οι θηλάζουσες  να προσέχουν τις τροφές που καταναλώνουν, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει καμία επίδραση στο θηλασμό μιας και η ποσότητα της καφεΐνης που περνάει στο γάλα είναι ελάχιστη και δεν επηρεάζει το βρέφος. Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες της καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και ελλιπή θρέψη του βρέφους. Έτσι, είναι σημαντικό να καταναλώνεται ο καφές σε μικρές ποσότητες και πάντα 1-2 ώρες πριν το θηλασμό.


Πόσο καφέ μπορώ να πίνω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

•    Η συνιστώμενη καταναλωθείσα ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ευαισθησία που έχει ο καθένας. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

•    Η ευρύτερη ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 1-2 φλιτζάνια καφέ.


Εάν καταναλώνετε πολλούς καφέδες ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

•    Μειώστε σταδιακά τα φλιτζάνια καφέ που καταναλώνετε.
•    Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τον κανονικό καφέ με ντεκαφεινέ. Μία καλή ιδέα είναι να βάζετε στο φλιτζάνι σας μισή ποσότητα κανονικό καφέ και μισή ντεκαφεινέ.
•    Μην υπερβαίνετε τα 2 φλιτζάνια καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Εάν θέλετε περισσότερο προτιμήστε τον ντεκαφεινέ.


Για οποιαδήποτε απορία καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας