Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-21 11:35:13 +0300 Οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού μπορούν άφοβα να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με νέα μελέτη Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη

Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη

Καρκίνος του μαστού και εγκυμοσύνη 470 900
Οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού μπορούν άφοβα να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με νέα μελέτη

Eιδικοί από το Jules Bordet ανακάλυψαν ότι δεν εμφανίζονται διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που έμειναν έγκυες μετά τον καρκίνο και εκείνων που δεν απέκτησαν παιδί. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν οι γυναίκες έπασχαν από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, γνωστό ως καρκίνο θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων, ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να «πυροδοτηθεί» από την εγκυμοσύνη.

Ο δρ Χατέμ Αζίμ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 333 γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά τον καρκίνο του μαστού καθώς και 874 γυναίκες που επίσης επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού αλλά δεν έμειναν έγκυες. Οι εθελόντριες παρακολουθήθηκαν επί σχεδόν πέντε χρόνια μετά την εγκυμοσύνη τους.

Οπως εξήγησε ο δρ Αζίμ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «από το σύνολο των γυναικών το 57% είχε εμφανίσει καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων. Ωστόσο από τη μελέτη δεν προέκυψε διαφορά στον χρόνο επιβίωσης των γυναικών είτε αυτές είχαν παρουσιάσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του μαστού είτε κάποια άλλη είτε έμειναν έγκυες είτε όχι».

Πάντως ο δρ Αζίμ συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία των νέων αποτελεσμάτων. Όπως είπε, από τη μελέτη δεν προέκυψε κάποια σαφής μακροπρόθεσμη τάση. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μπορούμε προς το παρόν να πούμε ότι η εγκυμοσύνη μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού είναι ασφαλής, όχι όμως και προστατευτική».


Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας