Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-24 12:28:47 +0200 Με τη βοήθεια της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Ροδίτη Γονείς μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας

Γονείς μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας

Γονείς μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας 470 900
Άρθρο από Μαρία Ροδίτη
Με τη βοήθεια της ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας Μαρίας Ροδίτη
Ο θυμός, ο εκνευρισμός και η εξάντληση της υπομονής δεν είναι μόνο μέσα στο ρεπερτόριο των παιδιών, αλλά και των γονιών. Ως ανθρώπινα όντα και οι γονείς, είναι λογικό και κατανοητό να έχουν και αρνητικά συναισθήματα ως απάντηση στα ορισμένες φορές, απείθαρχα και ζωηρά παιδιά τους.

Συχνά, η κούραση, τα πολλά προβλήματα, η πίεση, η ρουτίνα τις καθημερινότητας και η μη τήρηση των κανόνων του σπιτιού συμβάλλουν, ώστε οι γονείς να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Δεν είναι όμως το ζητούμενο μας, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν η μαμά και ο μπαμπάς, άλλωστε είπαμε πως είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, αλλά η σωστή διαχείριση του θυμού τους.

Σωστή διαχείριση σημαίνει οι γονείς να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους.

Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον, να συμπεριφερθούν, έτσι ώστε να μην αισθάνονται τύψεις για τη δική τους συμπεριφορά προς τα παιδιά.
Δεύτερον, να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν σωστά στα παιδιά τους την αιτία που προκάλεσε τον εκνευρισμό τους.
Άλλωστε σκοπός δεν είναι να ξεσπάσετε και να εκτονώσετε τον θυμό σας, αλλά να προσπαθήσετε, ώστε να μην επαναληφθούν τα αρνητικά συμβάντα που τον προκάλεσαν.

Μερικές ιδέες σωστής διαχείρισης του θυμού:
• Μην φωνάζετε στο παιδί σας και μην λέτε κουβέντες τις οποίες δεν εννοείτε και θα μετανιώσετε, διότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι τις λέτε πάνω στον θυμό σας και τις θεωρούν πραγματικές.
• Απαγορεύεται η χειροδικία πάνω στο παιδί σας, ακόμα και αν την θεωρείτε ελαφριάς μορφής.
•Αν αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ψύχραιμα και να κουβεντιάσετε με το παιδί σας, πάρτε λίγο χρόνο, απομακρυνθείτε και πάρτε μερικές ήρεμες ανάσες, ώστε να μειώσετε την ένταση που νιώθετε.
• Μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς και γενικούς χαρακτηρισμούς απευθυνόμενοι στο παιδί σας.
• Περιγράψτε στο παιδί σας την συμπεριφορά που σας θύμωσε, τον λόγο και προτείνετε αυτό που πιστεύετε πως θα ήταν καλύτερο να γίνει.
• Ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί, επιτρέψτε του να έχει την άποψη του και προσπαθήστε μέσα από τον διάλογο να το κατευθύνετε σωστά.
• Αν είστε ήρεμοι, ψύχραιμοι και ειλικρινείς με το παιδί σας, τότε και αυτό θα είναι ειλικρινές μαζί σας ακόμα και εάν ξέρει πως έχει κάνει λάθος, διότι δεν θα φοβάται τις αρνητικές επιπτώσεις.
•  Να θυμάστε πως ο τρόπος συμπεριφοράς και αντίδρασης των γονιών, αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί, που συχνά τον μιμείται.

Να θυμάστε πως το λεκτικό ή το σωματικό ξέσπασμα στα παιδιά δεν έφερε ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα, δημιούργησε μόνο φοβισμένους και υποταγμένους ανθρώπους με αντιδραστικές συμπεριφορές.
Άλλωστε, όλοι μας υπήρξαμε παιδιά και κάναμε λάθη και παρακούσαμε στις εντολές των γονιών μας, γεγονός που συνηθίζουμε να ξεχνάμε, περνώντας τα χρόνια και όντας γονείς οι ίδιοι.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας