Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-06-01 10:05:34 +0300 Δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Πως να διαχειριστεί ένας γονιός τα συναισθήματά του

Πως να διαχειριστεί ένας γονιός τα συναισθήματά του

Πως να διαχειριστεί ένας γονιός τα συναισθήματά του 470 900
Συχνά συζητάμε για τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, για τις αλλαγές στη φάση ζωής τους, για τις παρέες και τα μαθήματά τους.

Συχνά συζητάμε για τη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, για τις αλλαγές στη φάση ζωής τους, για τις παρέες και τα μαθήματά τους. Σπάνια βέβαια αντικείμενο συζήτησης γίνεται η συναισθηματική κατάσταση και αντίστοιχες αλλαγές στη ζωή των γονέων. Ταυτόχρονα οι γονείς βιώνονται συχνά σαν υπερήρωες από τα παιδιά. Δεν έχουν ανάγκες, δεν έχουν ασχολίες εκτός από αυτές που αφορούν τη ζωή του παιδιού και προφανώς δεν έχουν δικαίωμα να έχουν νεύρα μία μέρα. 

Το αποτέλεσμα που πολλές φορές προκύπτει είναι να προσπαθείς να κρύψεις την κακή σου διάθεση ή τον θυμό σου. 

Τι όμως θα κάνεις με τα νεύρα που συνεχίζουν να υπάρχουν; 

 

  • Αρχικά αναγνωρίζω το πως αισθάνομαι και γιατί

 

  • Αν δεν μπορώ να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, παίρνω λίγο χρόνο να διαχειριστώ την κατάσταση (πχ πάω να πιώ λίγο νερό ή πάω να βρέξω το πρόσωπό μου)

 

  • Αν δεν μπορώ να μετακινηθώ από το δωμάτιο, επικοινωνώ με το παιδί ότι θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να μπορέσω να του απευθυνθώ ξανά. 

 

  • Παίρνω λίγες βαθιές ανάσες μετρώντας ως το 10 ή το 20 και αν και το παιδί μου βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση του ζητώ να μετρήσουμε μαζί τις αναπνοές μας. 

 

Πολλές φορές τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι γονείς μπορεί να έχουν νεύρα και τις περισσότερες φορές θα μεταφράσουν τη στάση των γονιών σαν αποτέλεσμα δικού τους λάθους. Συχνά το να πεις στο παιδί σου πως χρειάζεσαι λίγο χρόνο γιατί είχες μία δύσκολη μέρα στη δουλειά μπορεί και να είναι αρκετό για ανακτήσεις την ψυχραιμία σου. 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας