Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-29 11:28:16 +0300 Πως να χωρέσουμε σε ένα δωμάτιο και ένα μίνι παιδότοπο; Σας έχουμε τα tips! Παιδικό δωμάτιο και playroom μαζί!

Παιδικό δωμάτιο και playroom μαζί!

Παιδικό δωμάτιο και playroom μαζί! 470 900
Πως να χωρέσουμε σε ένα παιδκό δωμάτιο και ένα μίνι παιδότοπο; Σας έχουμε τα tips!

Στα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού, αυτή η επιθυμία ικανοποιείται εύκολα, με μικροαντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι (λεκάνες, ξύλινες κουτάλες κ.α.) και μια σειρά από παιχνίδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, λύνοντας τα χέρια των γονιών. Όμως, καθώς μεγαλώνει, οι απαιτήσεις αυξάνονται, το παιδί θέλει διαρκώς ερεθίσματα, βαριέται γρήγορα και δεν ικανοποιείται με την ίδια ευκολία. Οι βόλτες στο πάρκο ή την παιδική χαρά δεν είναι εφικτές καθημερινά λόγω πανδημίες, οι επισκέψεις στους παιδότοπους το ίδιο.

Πόσο πιο εύκολα θα ήταν λοιπόν τα πράγματα για όλα τα μέλη της οικογένειας, αν υπήρχε ένας παιδότοπος μέσα στο σπίτι; 

Playroom στο δωμάτιο του παιδιού!


Σε αυτή τη φάση, το δωμάτιο του παιδιού εξυπηρετεί δυο βασικές ανάγκες, τον ύπνο και το παιχνίδι και η ικανοποίηση και των δυο αναγκών είναι εξίσου σημαντική. Έτσι, μια καλή ιδέα είναι να χωρίσουμε τα διαθέσιμα τετραγωνικά ισομερώς.
-Για να είναι ο διαχωρισμός ξεκάθαρος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δυο διαφορετικού χρώματος καλύμματα για το δάπεδο, ένα π.χ. κόκκινο για τον χώρο του κρεβατιού και ένα πράσινο για τον χώρο που το παιδικό δωμάτιο θα λειτουργεί ώς playroom..  
-Αν ο χώρος είναι μικρός, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεβάτι-κουκέτα που θα μας δώσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε και τον χώρο κάτω από το κρεβάτι. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου θα παραμείνει στη διάθεση του παιδιού, ώστε να μπορεί ανενόχλητο να ξαπλώσει, να κυλιστεί, να τρέξει, να απλώσει τα παιχνίδια του, να φτιάξει συνθέσεις με κύβους, παζλ κλπ. 
-Οι κουκέτες προτείνονται συνήθως από τον κατασκευαστή για παιδιά από 4 ετών και άνω.
-Για να εξοικονομήσουμε χώρο, αφήνουμε στο δωμάτιο μόνο το κρεβάτι και τα παιχνίδια του παιδιού. Για την αποθήκευση ρούχων και σεντονιών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χώρο κάτω από το κρεβάτι και για τα παιχνίδια κάποιο κρεμαστό σύστημα.



Έχω δυο παιδιά προσχολικής ηλικίας και το δωμάτιό τους είναι σχετικά μικρό. Το μεγαλύτερο διάστημα λοιπόν παίζουν στο σαλόνι με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι ποτέ τακτοποιημένο. Πώς μπορώ να εξασφαλίσω χώρο για το παιχνίδι τους;


Επιλέγοντας ένα κρεβάτι-κουκέτα, αυτομάτως εξασφαλίζουμε περισσότερο χώρο μέσα στο δωμάτιο των παιδιών για το πολύτιμο παιχνίδι τους. Κρατάμε όλο τον υπόλοιπο χώρο «καθαρό» για το playroom. Μια μεγάλη, παχιά μοκέτα και μια σύνθεση από κύβους -όπου θα αποθηκεύονται τα παιχνίδια- αρκούν. Το παιδικό δωμάτιο δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Τα μικροέπιπλα είναι εντελώς περιττά. Ακόμη και αν οι ντουλάπες μέσα στο παιδικό δωμάτιο δεν έχουν ικανοποιητικό χώρο για τα ρούχα τους, προσθέτουμε ένα έπιπλο σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού για αυτό τον σκοπό. Η αξία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς είναι τόσο μεγάλη, που είναι προτιμότερο να «στριμωχτούμε» εμείς οι ενήλικες παρά να καταπιεστεί η δική του έκφραση μέσα από το παιχνίδι. Αν πάλι το παιδικό δωμάτιο είναι πολύ μικρό, δοκιμάζουμε τη λύση του κινητού playroom στο σαλόνι. Η αταξία μέσα σε αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, αν τα παιδιά ξέρουν ότι έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο στη διάθεσή τους για να παίξουν.

Σωτήρης Τσούλος
Αρχιτέκτων Μηχανικός 
www.tsoulos.net

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας