Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:40:22 +0200 Πώς γίνεται η καισαρική τομή; Καισαρική τομή

Καισαρική τομή

Καισαρική τομή 470 900
Η καισαρική είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το μωρό βγαίνει κατευθείαν από την μήτρα χωρίς να διανύσει τον γεννητικό σωλήνα. Η επιλογή της καισαρικής γίνεται κατά κύριο λόγο όταν ο φυσιολογικός τοκετός θεωρηθεί επικίνδυνος,...

Πώς γίνεται η καισαρική τομή;
Με την καισαρική τομή η γέννηση του εμβρύου δεν πραγματοποιείται κολπικά, αλλά από τη μήτρα μέσω της κοιλιάς. Πριν από τη νάρκωση, τοποθετείται ορός στο χέρι και καθετήρας στην κύστη. Εκτελούνται δυο χειρουργικές τομές, μια στο τοίχωμα της κοιλιάς, πάνω από την ηβική σύμφυση και μια χαμηλά στη μήτρα. Η τομή στην κοιλιά είναι συνήθως οριζόντια για αισθητικούς λόγους. Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και διαρκεί συνήθως 30-40 λεπτά. Το μωρό γεννιέται στα πρώτα 5-10 λεπτά και η μητέρα το παίρνει στην αγκαλιά της. Αν είναι πρόωρο βέβαια θα πρέπει να το βάλουν αμέσως σε παρακολούθηση.  Η υπόλοιπη ώρα αφιερώνεται στα ράμματα της μήτρας και της κοιλιάς. Συνήθως η καισαρική τομή γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία. Αν ωστόσο γίνει γενική αναισθησία, η μητέρα παραμένει ναρκωμένη σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και χρειάζεται λίγες ώρες για να συνέλθει. Μετά από την καισαρική τομή, ακολουθεί περίοδος ανάρρωσης, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση. Ο θηλασμός μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η καισαρική τομή επηρεάζει το νεογνό. Ο καλύτερος τρόπος άλλωστε για να γεννηθεί το μωρό είναι ο ασφαλέστερος. Η συχνότητα γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα αγγίζει το 47,3% (στοιχεία Eurostat 2005).

Τι γίνεται μετά την καισαρική;
Μετά από την καισαρική επέμβαση χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ανάρρωσης. Τα εξωτερικά ράμματα θα κοπούν σε περίπου μια εβδομάδα, ενώ τα εσωτερικά θα τα απορροφήσει από μόνος του ο οργανισμός. Καλό θα είναι, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της γέννας με καισαρική τομή, η νέα μαμά να περπατήσει, ώστε να τονωθεί το κυκλοφορικό της.

Σε τι διαφέρει το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική τομή;
Το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική τομή, δεν έχει υποστεί την ταλαιπωρία που υφίσταται ένα μωρό όταν γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό. Έτσι, είναι πιο ξεκούραση στην όψη. Από την άλλη, χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί στο εξωτερικό περιβάλλον.  

Πότε η καισαρική τομή επιβάλλεται;
Οι περιπτώσεις που η καισαρική τομή είναι απαραίτητη είναι οι εξής:
1. Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου από τον τράχηλο της μήτρας.
2. Στην περίπτωση που το μωρό πρέπει να γεννηθεί νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, εξαιτίας επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.
3. Όταν το μωρό έχει ισχιακή προβολή, όταν δηλαδή το μωρό δεν κατεβαίνει με το κεφάλι, όπως πρέπει, αλλά με τα πόδια.
4. Όταν ο τράχηλος της μήτρας δεν μπορεί να διασταλεί.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας