Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-07 14:10:56 +0300 Πρόκειται για καλοήθεις όγκους της μήτρας που σπάνια (σε ποσοστό μόλις 0,5%) εξελίσσονται σε κακοήθεια. Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη

Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη

Ινομυώματα & Εγκυμοσύνη 470 900
Άρθρο από Ιωάννα Τσιαούση
Όταν αναφερόμαστε στα ινομυώματα μιλάμε για καλοήθεις όγκους της μήτρας που σπάνια -σε ποσοστό μόλις 0,5%- εξελίσσονται σε κακοήθεις.

Ας δούμε τα συμπτώματα των ινομυωμάτων, τι συμβαίνει όταν συνυπάρχουν με την εγκυμοσύνη και πώς μπορούν να επηρεάσουν την κύηση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων;
• Φούσκωμα στο στομάχι
• Πίεση στην κοιλιά
• Αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση
Δυσκολία στη σύλληψη και την κύηση (όταν τα ινομυώματα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος).

Τι συμβαίνει όταν τα ινομυώματα συνυπάρχουν με την εγκυμοσύνη;
Τα ινομυώματα στην εκγυμοσύνη εμφανίζονται σε ποσοστό 2 έως 6% και κυρίως σε γυναίκες μετά την ηλικία των 30 ετών. Η διάγνωση των ινομυωμάτων είναι σαφώς πιο εύκολη, αν τα ινομυώματα προϋπήρχαν της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος θα εξετάσει το σχήμα και το μέγεθος του ινομυώματος με την βοήθεια υπερηχογραφήματος.

Πώς μπορεί να επηρεάσουν τα ινομυώματα την κύηση;
Η συνηθέστερη επιπλοκή των ινομυωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η εκφήυλιση και η φλεγμονή που συνοδεύεται από πόνο, πυρετό, εμετό κ.α. που σημαίνει ότι η διάγνωση τους είναι εύκολη. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν γειτονικά όργανα, όπως είναι ο τράχηλος ή η μήτρα. Επίσης, τα ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν την διατροφή του ενδομητρίου ή να παραμορφώσουν την ενδομητρική κοιλότητα με αποτέλεσμα να προκληθεί έκτρωση, πρώιμος ή πρόωρος τοκετός. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν ατονία στην μήτρα και αιμοραγία πριν ή μετά τη γέννα. Επίσης, αν τα ινομυώματα έχουν μεγάλο μέγεθος και θέση στο κάτω μέρος της μήτρας, ενδέχεται να μην επιτρέψουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;
Για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων πριν την εγκυμοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται χειρουργική αφαίρεση. Όταν υπάρχει πρόβλημα εκφύλισης ή φλεγμονής ο γιατρός προτείνει την αντιμετώπιση με ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή.  Επειδή τα ινομυώματα κατά τη διάρκεια της λοχείας συνδέονται με θρομβώσεις, ο γιατρός συστήνει στη γυναίκα να σηκώνεται ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος.

Τι προκαλεί τα ινομυώματα;
Οι αιτίες που προκαλούν τα ινομυώματα είναι άγνωστες προς το παρόν, ωστόσο έχει βρεθεί σχέση ανάμεσα στην εμφάνισή τους και τα οιστρογόνα στο αίμα της γυναίκας. Σπάνια εμφανίζονται πριν την ηλικία των 20 ετών, μειώνουν σε μέγεθος κατά την εμμηνόπαυση, διογκώνονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης και με τη χρήση αντισυλληπτικών.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας