Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-01-16 16:25:17 +0200 Η ενδοκρινολόγος Πολυξένη Κούτκια-Μυλωνάκη εξηγεί τη σχέση θυροειδούς και εγκυμοσύνης Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη

Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη 470 900
Άρθρο από Πολυξένη Κούτκια – Μυλωνάκη
5 κρίσιμες απαντήσεις για το πώς τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να επηρεάσουν  την καλή υγεία της μητέρας, αλλά και του εμβρύου, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ενδοκρινολόγος Πολυξένη Κούτκια-Μυλωνάκη ρίχνει φως στους τρόπους που ο περιβόητος αδένας μπορεί να επηρεάσει την πορεία της κύησης.

1. Αν η εγκυμονούσα έχει διαγνωσμένο πρόβλημα με το θυροειδή, τι πρέπει να προσέχει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η ασθενής με υποθυρεοειδισμό πρέπει να αυξήσει τη δόση υποκατάστασης θυροξίνης, λόγω του ότι ο θυρεοειδής στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις ανάγκες για θυροξίνη και το έμβρυο, στις πρώτες βδομάδες της κύησης, δεν έχει θυρεοειδή αδένα που να παράγει θυροξίνη. Μόλις η έγκυος διαπιστώσει την εγκυμοσύνη της, πρέπει να κάνει ορμονολογικό έλεγχο, ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας και να επικοινωνήσει με τον ενδοκρινολόγο της.
Οι γυναίκες με όζους στο θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη πρέπει να παρακολουθούνται, όπως και οι μη έγκυες, για αποκλεισμό καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Οι έγκυες με υπερθυρεοειδισμό χρειάζεται να κάνουν έλεγχο των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να ρυθμιστεί στα φυσιολογικά επίπεδα η λειτουργία του αδένα.
Σε περίπτωση υπερλειτουργίας (υπερθυρεοειδισμού) χρειάζεται να γίνει ρύθμιση της δόσης αντιθυρεοειδικών δισκίων, ώστε να είναι οι ορμόνες μέσα στα φυσιολογικά όρια για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

2. Μπορεί να επηρεαστεί το έμβρυο, αν η μητέρα έχει κάποια πάθηση του θυροειδούς αδένα;
Το έμβρυο συνδέεται  με τη μητέρα με τον ομφάλιο λώρο, επομένως τα αντισώματα για το θυρεοειδή και οι ορμόνες της μητέρας επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξή του.
Πιο συγκεκριμένα, ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη επηρεάζει τη νευρική λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μελέτες, μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που είχαν υποθυρεοειδισμό σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Γι αυτό το λόγο είναι άκρως απαραίτητο να ρυθμιστεί η λειτουργία του θυρεοειδούς της μητέρας.

3. Ποιές συνέπειες μπορεί να έχει για την καλή υγεία του εμβρύου και την καλή κατάσταση της εγκύου συνολικά, η ύπαρξη προβλημάτων του θυροειδή στην εγκυμοσύνη;
Ο υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη έχει πολλές επιπτώσεις για το έμβρυο και την έγκυο γυναίκα, όπως προεκλαμψία, περιγεννητική θνησιμότητα, αποκόλληση πλακούντα και νευροψυχολογική καθυστέρηση που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε γυναίκες με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό.
Η υπερλειτουργία του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου, γι αυτό και χρειάζεται πολύ στενή παρακολούθηση της εγκύου από τον ενδοκρινολόγο.
Συνολικά, η καλή ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας συμβάλλει σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι άκρως σημαντική για την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης, διαφορετικά μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπτώσεις άσχημες και στη μητέρα και στο έμβρυο.

4. Τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη ακόμη και αν πριν δεν είχε πρόβλημα θυροειδούς;
Η χοριακή γοναδοτροπίνη που εκκρίνεται από τον πλακούντα δημιουργεί ένα υπερθυρεοειδισμό τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, ο οποίος υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά, εάν οι ορμόνες είναι πολύ αυξημένες, τότε χρειάζεται διερεύνηση ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να απαιτήσουν διακοπή της κύησης.

5. Η λήψη του φαρμάκου από την έγκυο (θυροξίνη) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο;
Εάν η μητέρα παίρνει τη σωστή δόση θυροξίνης, δεν έχει πρόβλημα το έμβρυο. Αυτό ελέγχεται από τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας