Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 11:05:50 +0300 Ο θυμός στις σχέσεις είναι πολύπλοκο φαινόμενο. Θυμός: τα συμπεράσματα

Θυμός: τα συμπεράσματα

Θυμός: τα συμπεράσματα 470 900
Άρθρο από Αναστάσιος Σ. Αργυρόπουλος MSc
Ο θυμός στις σχέσεις είναι πολύπλοκο φαινόμενο.

Θέτουμε στον εαυτό μας και στον άλλο ερωτήματα σαν τα παραπάνω και ανοίγουμε ‘πραγματικό διάλογο’, δηλώνουμε τι μας ενοχλεί, στεναχωρεί ή απογοητεύει και εκφράζουμε θερμά το ενδιαφέρον μας για επίλυση. Ο θυμός στις σχέσεις είναι πολύπλοκο φαινόμενο και ένας από τους λόγους είναι το ‘χτίσιμο’ ή η επιρροή προηγούμενων ανεπίλυτων ή δισεπίλυτων καταστάσεων που με τον θυμό έρχονται στο προσκήνιο, στο ‘εδώ και τώρα’ και επιβαρύνουν την συμπεριφορά μας περαιτέρω. Προφανώς, δεν έχει νόημα να επικεντρωνόμαστε στην πικρή γεύση που μας άφησε ένα γεγονός καθαυτό, αλλά στο τι μας έμαθε και πως μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό για ένα καλύτερο «αύριο» στην σχέση μας.

Η πιο αντικειμενικά αποτελεσματική τεχνική αντιμετώπισης του θυμού κρύβεται στις ίδιες τις καλές μας προθέσεις (εάν φυσικά και όταν αυτές υπάρχουν). Έτσι, σε τέτοιες καταστάσεις δεν  διαιτητεύουμε ούτε χειραγωγούμε, είμαστε αληθινοί και αυτά τα κάνουμε σε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο έχουμε επενδύσει με θετικά συναισθήματα για τον άλλο, εξωτερικεύοντας τον σεβασμό, την αντίληψη μας περί ισοτιμίας, την εκτίμηση, την αγάπη και την πίστη μας στο πρόσωπο που έχουμε επιλέξει να βρίσκεται κοντά μας. Αν η ένταση είναι τέτοιου μεγέθους που η ψυχραιμία και η ενδοσκόπηση δεν ευνοείται, κάνουμε ένα διάλλειμα αλλά δεν ξεχνάμε ούτε σταματάμε να διδασκόμαστε πράγματα από μία επικοινωνία, ακόμα και όταν αυτή είναι άσχημη.

Επανερχόμαστε στα θέματα που μας απασχολούν όταν εκτιμήσουμε ότι υπάρχουν ‘ιδανικές συνθήκες’ που θα ευνοούσαν την εκτόνωση και την επίλυση , όχι σε οποιαδήποτε στιγμή, αφού είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αρκετά από τα γεγονότα της καθημερινής μας ζωής, θα επηρεάζουν την επικοινωνία. Τα κίνητρα μας και η προσπάθεια που καταβάλουμε κάνουν τη διαφορά στον τρόπο και στον πώς αφήνουμε εξωτερικούς παράγοντες να επιδράσουν στην συμπεριφορά μας. Δεν είμαστε ‘ρομπότ’ που έχουν τα πάντα υπό έλεγχο, αλλά το οφείλουμε στον εαυτό μας και σε αυτούς που ενδιαφέρονται για εμάς, να διατηρούμε στιγμές γαλήνης και ενδοσκόπησης, στιγμές εγκράτειας και μέτρου. Αυτές οι ‘στιγμές’ μπορούν να γίνουν στιγμές αυτοπροσφοράς και αλληλοπροσφοράς, στιγμές γνήσιας επικοινωνίας και ‘δεσίματος’, βγαίνοντας οι ίδιοι πιο δυνατοί, αλλά τέλος και η «σχέση» μας, πιο βαθιά και ουσιώδης!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας