Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-07-02 13:48:22 +0300 Οι δύσκολες ώρες του τοκετού περάσανε και τώρα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας! Μάθετε τα πάντα για τον θηλασμό και την πρώτη εβδομάδα μαζί του! Θηλασμός νεογέννητου: τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα;

Θηλασμός νεογέννητου: τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα;

Θηλασμός νεογέννητου: τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα; 470 900
Οι δύσκολες ώρες του τοκετού περάσανε και τώρα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας! Μάθετε τα πάντα για τον θηλασμό και την πρώτη εβδομάδα μαζί του!

Το μωρό μου τρώει αρκετά; Κάθε πότε πρέπει να θηλάζω; Πόσο συχνά πρέπει να το αλλάζω; Οι απορίες μιας νέας μητέρας είναι πολλές, ειδικά την πρώτη εβδομάδα που θα περάσει με το μωράκι της. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την πρώτη εβδομάδα που μας κατακλύζει ευτυχία αλλά και φόβος!  

Η πρώτη εβδομάδα

Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει το μωρό;

Ο συχνός θηλασμός ενισχύει την παραγωγή γάλατος. Έχετε ως στόχο να θηλάζετε τουλάχιστον 10 με 12 φορές το 24ωρο. Το μέτρο όμως είναι απαραίτητο. Δεν πρέπει να θηλάζετε ούτε πάρα πολύ συχνά ούτε πολύ αραιά! Να θηλάζετε με το που εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια πείνας (ταραχή, χέρια στο στόμα). Μην περιμένετε να κλάψει το μωρό. Αν δείτε ότι θηλάζει έντονα, δώστε του αρκετό χρόνο πριν αλλάξετε στήθος. Ορισμένα νεογέννητα κοιμούνται αρκετά. Να τα ξυπνάτε για να θηλάζουν ανά 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανά τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.  

Πίνει το μωρό αρκετό γάλα;

Αύξηση βάρους: Είναι σύνηθες τα νεογέννητα μωρά να χάνουν περίπου το 7% του βάρους τους τις πρώτες μέρες. Όταν το μωρό ξεκινήσει να θηλάζει παίρνει περίπου 170g ανά εβδομάδα. Ελέγξτε το βάρος του μωρού στο τέλος της πρώτης εβδομάδας ή στις αρχές της δεύτερης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν το μωρό δεν παίρνει το απαραίτητο βάρος.

Βρώμικες πάνες: Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, το μωρό έχει συνήθως μια βρώμικη πάνα για κάθε ημέρα της ζωής του (1 την πρώτη μέρα, 2 τη δεύτερη κλπ). Μετά την 4η ημέρα, τα κόπρανα θα πρέπει να είναι κίτρινα και το μωρό να αλλάζει πάνα τουλάχιστον 3-4  φορές την ημέρα.
 
Βρεγμένες πάνες: Τις πρώτες μέρες, το μωρό έχει συνήθως μία βρεγμένη πάνα για κάθε ημέρα της ζωής του (1 την πρώτη μέρα, 2 τη δεύτερη κλπ). Στη συνέχεια, περιμένετε 5 έως 6+ υγρές πάνες κάθε 24 ώρες. Για να καταλάβετε αν μία πάνα είναι αρκετά υγρή, ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας (45 mL) νερό σε μια καθαρή πάνα. Ένα χαρτομάντιλο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η πάνα είναι υγρή. 

Αλλαγές στο στήθος

Η παραγωγή του γάλατος θα αρχίσει να αυξάνεται μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ημέρας. Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να πετρώσει το γάλα προσπαθήστε να θηλάζετε συχνά και να μην παραλείπετε γεύματα, ακόμα και τη νύχτα. Αν πονάτε βάλτε στο στήθος σας κρύες κομπρέσες. Αν το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει εξαιτίας πετρωμένου γάλατος κάντε μαλάξεις μέχρι η θηλή να γίνει μαλακή και έπειτα προσπαθήστε ξανά.

Καλέστε το γιατρό σας αν:

  • Το μωρό δεν έχει βρεγμένες ή βρώμικες πάνες
  • Το μωρό έχει σκουρόχρωμα ούρα μετά την 3η ημέρα (πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο)
  • Το μωρό έχει σκούρα κόπρανα μετά την 4η ημέρα (πρέπει να είναι κίτρινα)
  • Το μωρό έχει λιγότερες βρεγμένες / λερωμένες πάνες ή θηλάζει λιγότερο σε σχέση με τις φορές που αναφέρονται στο άρθρο.
  • Η μαμά έχει συμπτώματα μαστίτιδας (πόσο στο στήθος με πυρετό, ρίγη)

Πηγή: kellymom.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας