Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-12-18 17:56:42 +0200 Εάν πιστεύετε ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας αλλά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να θηλάσετε, τότε ένα θήλαστρο ίσως είναι η ιδανική λύση! Θηλασμός με θήλαστρο: τα υπέρ και τα κατά

Θηλασμός με θήλαστρο: τα υπέρ και τα κατά

Θηλασμός με θήλαστρο: τα υπέρ και τα κατά 470 900
Εάν πιστεύετε ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή για το παιδί σας αλλά δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να θηλάσετε, τότε ένα θήλαστρο ίσως είναι η ιδανική λύση!

Το θήλαστρο σας βοηθά να αντλείτε το μητρικό σας γάλα και στη συνέχεια να το δίνετε στο μωρό σας με το μπιμπερό. Η άντληση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στο παιδί σας το μητρικό γάλα χωρίς να χρειάζεται να το βάλετε πάνω στο μαστό. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το θήλαστρο αποκλειστικά, είτε να συνδυάσετε το μητρικό γάλα με το τυποποιημένο. Εάν ακόμα δεν είσαστε σίγουρη ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για σας και το μωρό σας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Γιατί να χρησιμοποιήσω θήλαστρο;

Θα μπορούσατε να θηλάσετε για το πρώτο διάστημα και στη συνέχεια να αποφασίσετε ότι σας βολεύει καλύτερα να αντλείτε το γάλα καθώς μεγαλώνει το μωρό σας. Ίσως να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γυναίκες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο εξαγωγής γάλακτος:

• Έχετε ένα πρόωρο μωρό στη θερμοκοιτίδα που δεν μπορεί να θηλάσει.

• Το μωρό σας έχει δυσκολία να πιάσει το στήθος.

• Πρέπει να επιστρέψετε αμέσως στη δουλειά ή στο σχολείο.

• Ανησυχείτε για την παροχή γάλακτος και προτιμάτε να δείτε πόσο παίρνει το παιδί σας.

• Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά οδυνηρός, αλλά μπορείτε να ανεχτείτε την άντληση.

• Έχετε δίδυμα ή τρίδυμα.

• Η ιδέα του θηλασμού σας κάνει να νιώθετε άβολα.

• Απλά δεν θέλετε να θηλάσετε.

Μπορώ να συνδυάσω το μητρικό γάλα με αυτό του κουτιού;

Εάν σκέφτεστε να συνδυάσετε τυποποιημένο με μητρικό γάλα, ορθά σκέφτεστε. Κάθε ποσότητα μητρικού γάλακτος που μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας είναι ευεργετική. Μπορείτε να δώσετε στο μωρό το γάλα σας είτε σε ξεχωριστά γεύματα, είτε και μαζι με το τυποποιημένο.

Εάν επιλέξετε να δώσετε τυποποιημένο και μητρικό γάλα στο ίδιο γεύμα, καλό είναι να δώσετε πρώτα το μητρικό - για να είστε βέβαιες ότι το παιδί σας παίρνει όλο το γάλα σας. Στη συνέχεια, εάν το μωρό σας θέλει ή χρειάζεται περισσότερο, μπορείτε να συμπληρώσετε με σκόνη. Έτσι, αν μείνει υπόλοιπο θα είναι το τυποποιημένο και όχι το πολύτιμο μητρικό γάλα.

Άντληση κατά αποκλειστικότητα και μπιμπερό

Λέγοντας άντληση κατά αποκλειστικότητα εννοούμε την επιλογή να αντλήσετε σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να δώσετε στο παιδί σας το μητρικό γάλα ως μοναδική πηγή τροφής. Το παιδί σας μπορεί να πάρει το γάλα σας μέσω του μπιμπερό, με σωλήνα (εάν είναι στη θερμοκοιτίδα) ή άλλης εναλλακτικής μεθόδου σίτισης.

Η αποκλειστική άντληση δεν είναι απαραίτητα εύκολο πράγμα. Μπορεί να είναι χρονοβόρα και εξαντλητική. Επιπλέον, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να συνεχίσετε να αντλείτε αποκλειστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πόσες φορές την ημέρα να αντλήσω;

Το πόσο συχνά θα αντλήσετε εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας. Ένα νεογέννητο θα πάρει ένα μπουκάλι μητρικό γάλα περίπου κάθε δύο με τρεις ώρες.. Έτσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αντλήσετε τουλάχιστον κάθε δύο έως τρεις ώρες - περίπου οκτώ έως δώδεκα φορές την ημέρα - για να τονωθεί το σώμα σας για να παράγει μια υγιή παροχή γάλακτος.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, θα ζητά περισσότερο γάλα. Εάν η παροχή γάλακτος επαρκεί, μπορείτε να περιμένετε περισσότερη ώρα μεταξύ των περιόδων άντλησης.

Για πόση ώρα να χρειάζεται να αντλώ κάθε φορά;

Σε κάθε συνεδρία, θα πρέπει να αντλείτε για τουλάχιστον 15 λεπτά σε κάθε πλευρά. Μπορεί να χρειαστούν λίγα λεπτά για να αρχίσει να τρέχει το γάλα σας, οπότε δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο. Θέλετε επίσης να προσπαθήσετε να αδειάσετε πλήρως το στήθος σας – τοο άδειασμα του μαστού είναι σημαντικό μέρος της τόνωσης της παραγωγής περισσότερου μητρικού γάλακτος.

Ακόμα και όταν δείτε ότι δε βγάζετε άλλο γάλα, συνεχίστε για λίγα λεπτά ακόμα. Δεδομένου ότι το μητρικό γάλα είναι κατασκευασμένο με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, η επιπλέον διέγερση θα πει στο σώμα σας να παράξει περισσότερο.

Πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό;

• Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα είστε σε θέση να αντλείτε και να συλλέγετε μόνο μία μικρή ποσότητα από πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο μητρικό γάλα. Είναι συμπυκνωμένο και πολύ θρεπτικό, έτσι ακόμα και μία μικρή ποσότητα είναι ικανη  να καλύψει όλες τις ανάγκες του μωρού σας.

• Μετά την πρώτη εβδομάδα, θα πρέπει να μπορείτε να αντλείτε 60 με 90 ml κάθε δύο έως τρεις ώρες, ή περίπου 20 ml κάθε μια ώρα. Θα χρειαστεί να διπλασιάσετε αυτήν την ποσότητα αν έχετε δίδυμα.

• Μετά από περίπου ένα μήνα, θα χρειαστείτε περίπου 90 με 120 ml κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες.

• Μέχρι το μωρό σας να γίνει έξι μηνών, θα χρειαστεί περίπου 180 με 250 ml κάθε τέσσερις έως έξι ώρες.

Για να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη ροή του μητρικού γάλακτος:

1. Επενδύστε σε ένα καλό θήλαστρο: Οι μητέρες που αντλούν αποκλειστικά περνούν πολύ χρόνο με το θήλαστρο. Έτσι, σκεφτείτε να αγοράσετε ή ενοικιάσετε ένα θήλαστρο υψηλής ποιότητας, σχεδιασμένο για μακροχρόνια καθημερινή χρήση. Ένα διπλό θήλαστρο ίσως να σας εξυπηρετήσει καλύτερα και να σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια, καθώς μπορεί να συλλέγει ταυτόχρονα γάλα από τα δύο στήθη. Όποιο όμως και να επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο και ότι εφάπτεται σωστά για να αποτρέψετε τον πόνο και τη βλάβη του ιστού του μαστού σας.

2. Αντλήστε Συχνά: Η συχνή άντληση διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Ενώ το παιδί σας είναι νεογέννητο, προσπαθήστε να αντλείτε κάθε δύο έως τρεις ώρες. Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, μπορείτε να αντλείτε λιγότερες φορές.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος είναι ίσως πολύτιμη για το παιδί σας, αλλά μπορεί επίσης να γίνει χρονοβόρα και απαιτητική. Η κόπωση και το στρες μπορούν να σας κάνουν να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας να αντλήσετε και είναι γνωστό ότι το στρες μειώνει την παροχή γάλακτος. Για αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να τρώτε καλά, να πίνετε άφθονα υγρά, να ξεκουράζεστε όταν μπορείτε και να χαλαρώνετε όταν ερχετε η στιγμή να αντλήσετε. Επίσης, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Έστω και λίγη βοήθεια μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά εάν σκεφτείτε πόσο καιρό θα συνεχίσετε να αντλείτε για το παιδί σας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας