Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 18:00:20 +0200 Μια σκέψη που απασχολεί πολλές θηλάζουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της νέας τους εγκυμοσύνης είναι αν ο θηλασμός είναι ασφαλής και αν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Θηλασμός και εγκυμοσύνη

Θηλασμός και εγκυμοσύνη

Θηλασμός και εγκυμοσύνη 470 900
Άρθρο από Πασχαλίνα Καμπουρίδου
Μια σκέψη που απασχολεί πολλές θηλάζουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της νέας τους εγκυμοσύνης είναι αν ο θηλασμός είναι ασφαλής και αν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού υπάρχει πιθανότητα κάποιες γυναίκες να βιώσουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη. Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται όσο μεγαλώνει το μωρό, ενώ λοιπόν η γυναίκα μέσα στο πρώτο εξάμηνο θηλάζοντας είναι προστατευμένη κατά 98%, καθώς υπάρχει αμηνόρροια λόγω θηλασμού(φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις για τη LAM, οι οποίες είναι 1) η γυναίκα να μην έχει εμφανίσει έμμηνο ρύση 2) να θηλάζει κατά απαίτηση του νεογνού και τουλάχιστον μια φορά μέσα στη νύχτα και 3) το νεογνό να είναι μικρότερο των 6 μηνών) μετά οι πιθανότητες μιας νέας εγκυμοσύνης πολλαπλασιάζονται. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν σταθερό κύκλο λόγω του θηλασμού και δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε θα έχουν την επόμενη εμμηνορρυσία με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν η καθυστέρησή της οφείλεται σε μια νέα εγκυμοσύνη ή όχι.

Μια σκέψη που απασχολεί πολλές θηλάζουσες μητέρες κατά τη διάρκεια της νέας τους εγκυμοσύνης είναι αν ο θηλασμός είναι ασφαλής και αν επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου. Η απάντηση είναι πως ο θηλασμός είναι ΑΣΦΑΛΗΣ κατά τη διάρκεια της κύησης. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος διακοπής του θηλασμού αν δε το θέλεις εσύ ή το παιδί σου. Υπάρχουν, όμως, κάποιες μεταβολές τόσο στο σώμα σου όσο και στο γάλα σου που ίσως σε παραξενέψουν. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:
•    Μπορεί το γάλα σου ν’ αλλάξει γεύση και το παιδί σου να αρνείται το στήθος(είναι και μια από τις αιτίες αποθηλασμού), μην ανησυχείς είναι μια φυσιολογική μεταβολή καθώς το γάλα σου αλλάζει σε τύπου πύατος(πρωτόγαλα),αυτό συμβαίνει κατά το τελευταίο τρίμηνο.
•    Μπορεί να αισθάνεσαι τις θηλές σου και το στήθος σου πιο ευαίσθητα και πιο ευερέθιστα.
•    Υπάρχει πιθανότητα η παραγωγή γάλακτος σου να μειωθεί λίγο, μην αγχώνεσαι είναι ακόμη μια αναμενόμενη μεταβολή.
•    Ίσως να σε ανησυχεί το γεγονός ότι με το θηλασμό εκκρίνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την έναρξη των συσπάσεων στον τοκετό, και να σκέφτεσαι ότι ο θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις και πρόκληση πρόωρου τοκετού κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς η ποσότητα ωκυτοκίνης που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν είναι αρκετή πάντα μιλώντας βέβαια για φυσιολογικές συνθήκες.

Είναι φανερό πως δεν υπάρχει λόγος να διακόψουμε το θηλασμό επειδή περιμένουμε ένα καινούριο μέλος στην οικογένειά μας. Ίσα- ίσα έχει αποδειχτεί ότι παιδιά που είχαν θέση στο μαστό όσο η μητέρα τους ήταν έγκυος ζήλευαν λιγότερο ως καθόλου το αδερφάκι τους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας