Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:09:45 +0200 Θηλασμός ή ξένο γάλα; Τα δεδομένα για να αποφασίσουμε. Θηλασμός ή ξένο γάλα;

Θηλασμός ή ξένο γάλα;

Θηλασμός ή ξένο γάλα; 470 900
Κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το μωρό της. Τι είναι λοιπόν προτιμότερο; Το μητρικό γάλα ή εκείνο του εμπορίου; Σε όποια απόφαση και αν καταλήξουμε για τη διατροφή του νεογέννητου μωρού μας, θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε σωστά τα υπέ...

Θηλασμός
Ο θηλασμός είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει αυθόρμητα και αυτόματα οπουδήποτε βρίσκεται η μητέρα. Έτσι εξασφαλίζει στη μητέρα μεγάλη ελευθερία κινήσεων, πάντα βέβαια μαζί με το μωρό. Ο  θηλασμός δεν είναι ταμπού. Μια μητέρα που θηλάζει είναι μια εικόνα ιερή και άξια σεβασμού. Δεν πρέπει να νιώθουμε συστολή, επειδή θέλουμε να θηλάσουμε το παιδί μας  σε δημόσιο χώρο. Αυτό που κάνουμε είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο
Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως κάθε θηλαστικό έχει το κατάλληλο γάλα για το δικό του είδος.

Τα πλεονεκτήματα για το βρέφος
-Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ωτίτιδες, διάρροια (σοβαρής μορφής), αλλεργικές αντιδράσεις, εμετούς, πνευμονία, δύσπνοια, βρογχιολίτιδα, μηνιγγίτιδα.
-Ο θηλασμός προσφέρει προστασία από λοιμώξεις.
-Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ, κατά 6-7 μονάδες.
-Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος (ζάχαρη, εύπεπτες πρωτείνες και λίπη) υπάρχουν σε απόλυτα ισορροπημένες αναλογίες που καλύπτουν ιδανικά τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού.
-Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, άλατα και ένζυμα που βοηθούν την πέψη.
-Γερό ανοσοποιητικό σύστημα επιτυγχάνεται μέσω του θηλασμού.
-Ο θηλασμός ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, βοηθά στη συναισθηματική ισορροπία.

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα
-Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένους τύπους καρκίνου.
-Έχει βρεθεί ότι οι μητέρες που έχουν θηλάσει προστατεύονται από κατάγματα στην κατ’ ισχίον άρθρωση στην υπόλοιπη ζωή τους.
-Το  μητρικό γάλα προσφέρεται δωρεάν.
-Ο θηλασμός δεν χρειάζεται την προετοιμασία που απαιτεί το γάλα σε σκόνη.
-Η μητέρα που θηλάζει επανακτά την σιλουέτα της πολύ πιο γρήγορα από κάποια που δεν θηλάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θηλασμός συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων από τον οργανισμό, ενώ βοηθά στη σύσφιξη και την επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος.
-Ο θηλασμός βοηθά στο να αναπτύξει η μητέρα στενή συναισθηματική σχέση με το παιδί της.

Τα μειονεκτήματα
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν όταν η μητέρα θέλει να θηλάσει το παιδί της. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής της μητέρας και του παιδιού στον μητρικό θηλασμό. Συνήθως το διάστημα αυτό δεν ξεπερνέι τις πρώτες 20 ημέρες. Αν έχουμε φροντίσει να ενημερωθούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την μαία μας για την προετοιμασία τους στήθους μας για τον θηλασμό, αν μας έχει βοηθήσει να θηλάσουμε την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό και μας έχει επιλύσει τυχόν προβλήματα και απορίες, τα πάντα θα δρομολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο.

Αν του δίνουμε γάλα εμπορίου 

Τα πλεονεκτήματα
Σε περίπτωση υποχρεωτικού αποχωρισμού μητέρας-παιδιού, θα ταϊσει το παιδί κάποιος άλλος. Αν π.χ. η μητέρα πρέπει να επιστρέψει πολύ σύντομα στην εργασία της, ή αν συντρέχουν κάποιοι άλλοι σοβαροί λόγοι, το να καταφύγουμε στην τεχνητή διατροφή είναι σχεδόν υποχρεωτικό.
Σε κάθε περίπτωση, το ότι μια γυναίκα δεν θηλάζει, δεν την κάνει λιγότερο καλή μητέρα.
Αν για κάποιους λόγους –ιατρικούς ή άλλους- δεν μπορούμε να θηλάσουμε, δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές.

Τα μειονεκτήματα του γάλακτος εμπορίου
-Το γάλα σε σκόνη δεν περιέχει ένζυμα, αντισώματα και άλλα πολύτιμα συστατικά που σαφώς υπάρχουν στο μητρικό γάλα.
-Προϋποθέτει μια χρονοβόρα προετοιμασία που δεν απαιτείται στην περίπτωση του θηλασμού. Όλοι όσοι έχουν υπάρξει γονείς, θα συμφωνήσουν ότι η αποστείρωση είναι ένα μεγάλο αγκάθι στη νέα ζωή με το παιδί! Αυτή η προεργασία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στη διάρκεια της νύχτας ή όταν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι.
-Το γάλα σε σκόνη ειδικά για την πρώτη βρεφική ηλικία πωλείται στα φαρμακεία, που σημαίνει πως πρέπει να έχουμε πάντα επαρκείς ποσότητες στο σπίτι.
-Το κόστος της αγοράς του γάλακτος είναι αρκετά υψηλό. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα του πρώτης βρεφικής ηλικίας. Έχει υπολογιστεί πως για την διατροφή με γάλα φόρμουλα για τους πρώτους 6 μήνες ζωής του νεογέννητου, απαιτείται ένας ολόκληρος μέσος μισθός.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας