Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-03-28 17:07:42 +0300 Σύμφωνα με έρευνα τα μωρά που θηλάζουν έχουν αυξημένη πιθανότητα για καλύτερη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερο IQ Θηλασμός για έξυπνα παιδιά

Θηλασμός για έξυπνα παιδιά

Θηλασμός για έξυπνα παιδιά 470 900
Σύμφωνα με έρευνα τα μωρά που θηλάζουν έχουν αυξημένη πιθανότητα για καλύτερη γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερο IQ

Μελετήθηκαν 42 βρέφη ηλικίας 4 με 6 μηνών. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: την ομάδα του αποκλειστικού θηλασμού, την ομάδα της διατροφής με ξένο γάλα και την ομάδα με μεικτή διατροφή. Για κάθε βρέφος έγινε καταγραφή του ιστορικού του, κλινική εξέταση και μέτρηση ενός παράγοντα που θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου – του νευροτροφικού παράγοντα παραγόμενου στον εγκέφαλο (BDNF). Τέλος τα βρέφη αξιολογήθηκαν ως προς την ψυχοκινητική τους ωρίμανση χρησιμοποιώντας την Κλίμακα βρεφικής ανάπτυξης Bayley.

H έρευνα αποκάλυψε ότι η ομάδα βρεφών με αποκλειστικό θηλασμό είχε υψηλότερα σκορ στην κλίμακα ανάπτυξης Bayleys, ακολουθούμενη από εκείνη με μεικτή διατροφή και τέλος εκείνη με διατροφή με ξένο γάλα. Ιδιαίτερα σημαντικές φάνηκαν οι επιμέρους διαφορές στην Κλίμακα συμπεριφοράς των βρεφών και στην Κλίμακα ποιότητας κίνησης. Επιπρόσθετα, τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές του παράγοντα BDNF συγκρινόμενα με εκείνα που ελάμβαναν ξένο γάλα φόρμουλα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το βάρος του βρέφους για την ηλικία και το βάρος ως προς το ύψος, τόσο μικρότερη ήταν η συγκέντρωση του παράγοντα BDNF. Επιπλέον, όσο υψηλότερος βρισκόταν ο παράγοντας BDNF, τόσο μεγαλύτερο ήταν το σκορ στην Κλίμακα συμπεριφοράς των βρεφών. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο θηλασμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το BDNF και για τις παραμέτρους της Κλίμακας ψυχοκινητικής ανάπτυξης Bayleys.

To συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα βρέφη ηλικίας 4-6 μηνών που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν σημαντικά ψηλότερα επίπεδα του παράγοντα BDNF – μιας ορμόνης που παράγεται στον εγκέφαλο και που προάγει την ανάπτυξή του. Αυτό συσχετίζεται θετικά με τις δοκιμασίες ψυχοκινητικής ανάπτυξης Bayleys. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι η ορμόνη αυτή θα μπορούσε να είναι ένας από τους υπεύθυνους παράγοντες για την ενισχυμένη νοημοσύνη που ανιχνεύεται σε βρέφη που θηλάζουν. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας