Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 14:36:01 +0300 Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται συνήθως από ήπια έναρξη. Οι πάσχοντες εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικά ινσουλινική ανεπάρκεια. Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

470 900
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται συνήθως από ήπια έναρξη. Οι πάσχοντες εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικά ινσουλινική ανεπάρκεια.

Η ηλικία διάγνωσης αντιστοιχεί με την είσοδο στην εφηβεία, στην οποία υπάρχει μια φυσιολογική ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.
Τα πάσχοντα άτομα είναι συνήθως παχύσαρκα ή εμφανίζουν κεντρική (κοιλιακή) συσσώρευση λίπους, η οποία αιτιολογικά συσχετίζεται με αντοχή στην ινσουλίνη. Χαρακτηριστική είναι η μελανίζουσα ακάνθωση στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό μέχρι 92% σε σχέση με υγιή παιδιά που την εμφανίζουν σε ποσοστό περίπου 7%.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 συνήθως εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και ενώ στο 50% των πασχόντων, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 είναι αδιάγνωστος, οι μακροχρόνιες επιπλοκές αποτελούν μια «βραδυφλεγή βόμβα» στον οργανισμό τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά ευρήματα είναι: παχυσαρκία με BMI >30 kgr/m2, θετικό οικογενειακό ιστορικό Σακχαρώη Διαβήτη Τύπου 2, μελανίζουσα ακάνθωση.
Μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζουν τα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Η μέση ηλικία εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 είναι τα 12-16 χρόνια. Τα πάσχοντα άτομα παρουσιάζουν βαθμιαία απώλεια βάρους και από τον εργαστηριακό έλεγχο προκύπτει γλυκοζουρία, ενίοτε εμφάνιση κετονών και η γλυκοζυλιωμένη Hb είναι αυξημένη, συνήθως πάνω από 8%.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό υπεργλυκαιμίας και περιλαμβάνει :
•    Δίαιτα (σωστή διατροφή)
•    Αλλαγή τρόπου ζωής
•    Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Εάν η υπεργλυκαιμία δεν αποκατασταθεί, τότε ο θεράπων ιατρός μπορεί να προχωρήσει σε φαρμακευτική αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία (μετφορμίνη-ροσιγλιταζόνη)
Τέλος, εάν και η από του στόματος αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να προχωρήσει σε αγωγή με ινσουλίνη. Σήμερα προτείνονται όλα τα σχήματα ινσουλινοθεραπείας: εντατικοποιημένα με 4 ενέσεις (3 ενέσεις με ανάλογα ινσουλίνης ταχείας δράσης με τα γεύματα και 1 ένεση με ανάλογα μακράς δράσης πριν από τον ύπνο). Επίσης, όλα τα συμβατικά σχήματα με 2 ενέσεις, μίγμα ταχείας και μακράς δράσης ινσουλίνης ή έτοιμα προγεμισμένα μίγματα.
Πρέπει να τονιστεί ότι στο Σακχαρώδη Διαβλητη Τύπου 2 των παιδιών και εφήβων, η καλή ρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί με την τροποποίηση των συνηθειών διατροφής και άσκησης, ώστε να καθυστερήσει η φαρμακευτική παρέμβαση για πολλά χρόνια.

Παρακολούθηση

Πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά: η γλυκόζη αίματος, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HβA1c), τα λιπίδια, η αρτηριακή πίεση και η ενδεχόμενη ύπαρξη επιπλοκών.

Πρόληψη
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία για την πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 σε παιδιά και εφήβους προτείνει μέτρηση της γλυκόζης νηστείας κάθε δυο χρόνια από την  ηλικία των 10 χρονών ή στην έναρξη της εφηβείας, όταν :

    ΒΜΙ > 30 kgr/m2
    Οικογενειακό ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2
    Σημεία ή καταστάσεις που συνδέονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη (μελανίζουσα ακάνθωση, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, πολυκυστικές ωοθήκες)

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας