Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 15:53:05 +0300 Η σημασία του πρωινού και ο ρόλος των δημητριακών. Η σημασία του πρωινού

Η σημασία του πρωινού

Η σημασία του πρωινού 470 900
Η σημασία του πρωινού και ο ρόλος των δημητριακών.
Γράφει ο Αλεξανδρίδης Ιωσήφ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η συχνότητα κατανάλωσης πρωινού γεύματος, που θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, συνεχώς μειώνεται και πολλοί είναι εκείνοι που φαίνεται να το αγνοούν. Έρευνες δείχνουν ότι αρκετά παιδιά στη χώρα μας δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό, ενώ λιγότερα από τα μισά (45%) καταναλώνουν ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.
Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση του πρωινού σχετίζεται άμεσα με την καλή κατανομή της ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας στην πρόληψη της παχυσαρκίας καθώς και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες θεμελιώνονται από πολύ μικρή ηλικία. Η συστηματική κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού είναι αναγκαία για τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις για την απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την περαιτέρω ομαλή ανάπτυξη, τη καλή υγεία καθώς και τη σωματική και πνευματική απόδοσή τους.

Μάλιστα, πολλές μελέτες αναφέρουν ότι παιδιά που καταναλώνουν πρωινό, έχουν καλύτερη πνευματική και διανοητική απόδοση, καθώς και μεγαλύτερη ικανότητα προσοχής στο σχολείο.

Το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή του παιδιού. Από μόνο του αποτελεί πλήρη τροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα βρέφος κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του τρέφεται αποκλειστικά με γάλα και τίποτε άλλο. Το γάλα είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και ασβεστίου. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως ενισχύουν τη διατροφική αξία του γάλατος, αφού περιέχουν βιταμίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Ένα ισορροπημένο πρωινό με δημητριακά ολικής αλέσεως και ημι-αποβουτυρωμένο γάλα δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Μάλιστα, 30γρ. σκέτων δημητριακών ολικής αλέσεως Honey Cheerios καλύπτουν το 25% των καθημερινών αναγκών του παιδιού σε 8 βιταμίνες. Όταν καταναλώνονται και με 125ml ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, τότε καλύπτουν το 1/3 των καθημερινών αναγκών του παιδιού σε ασβέστιο. Επιπροσθέτως, καλύπτουν το 28% της συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που λαμβάνουμε από τις τροφές. Είναι επίσης απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα μας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλοντας στη γρήγορη επούλωση πληγών.

Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο το παιδί να ξεκινάει τη μέρα του με ένα θρεπτικό πρωινό γεύμα που θα του δώσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ένα ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Για παράδειγμα, σε μια δίαιτα 1800 θερμίδων, το πρωινό θα πρέπει να παρέχει περίπου 450 θερμίδες και να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, όπως γαλακτοκομικά, δημητριακά -κυρίως ολικής αλέσεως - και φρούτα. Παραδείγματα ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος 450 θερμίδων είναι:

−1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα - 1 τόστ με ψωμί ολικής άλεσης,  γαλοπούλα και τυρί
−1 ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα - 35γρ δημητριακά ολικής αλέσεως- 1 φέτα ψωμί και 1 αυγό.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας