Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 15:58:42 +0300 Δεν Ξεχνάμε, Δεν Αμελούμε και Δεν Φοβόμαστε τα ΕΜΒΟΛΙΑ Η σημάσια του εμβολιασμού

Η σημάσια του εμβολιασμού

Η σημάσια του εμβολιασμού 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Δεν Ξεχνάμε, Δεν Αμελούμε και Δεν Φοβόμαστε τα  ΕΜΒΟΛΙΑ

Ο σωστός εμβολιασμός είναι βασική ασπίδα προστασίας της υγείας όχι μόνο των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού. Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμο...
Δεν Ξεχνάμε, Δεν Αμελούμε και Δεν Φοβόμαστε τα  ΕΜΒΟΛΙΑ

Ο σωστός εμβολιασμός είναι βασική ασπίδα προστασίας της υγείας όχι μόνο των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού. Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού, τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Επειδή κάθε μία από αυτές τις ασθένειες, παρ’όλο που δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσο στο παρελθόν (χάρη φυσικά στον εμβολιασμό) υπάρχει στατιστική πιθανότητα να αναπτύξει  επιπλοκές και να απειλήσει τη ζωή του παιδιού, στόχος μας είναι να εξαιρούμε από τη ζωή κάθε παιδιού οποιαδήποτε πιθανότητα κινδύνου.    Σκοπός των προγραμμάτων εμβολιασμού είναι η πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και το όφελος συγκρίνεται με την συχνότητα και την βαρύτητα παρενεργειών από τον εμβολιασμό στις διάφορες κοινωνικές ομάδες.
Όλα τα εμβόλια τα οποία διαθέτουν έγκριση χρήσης έχουν μελετηθεί σε επίπεδο παρενεργειών, όμως ήπιες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν. Οι συχνότερες παρενέργειες είναι :
• Τοπικές : ερυθρότητα, πόνος, οίδημα στην περιοχή εμβολιασμού
• Συστηματικές: πυρετός, εξάνθημα, απόστημα, πυρετικοί σπασμοί.
                                    

Αυτό που θα πρέπει κατ’ αρχήν να έχουμε υπόψη μας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Τζένη Κουρέα -Κρεμαστινού, είναι ότι ειδικά όταν ένα εμβόλιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών θεωρείται ασφαλές. Μάλιστα τα «νέας γενιάς» εμβόλια θεωρείται ότι προσφέρουν ΥΨΗΛΑ επίπεδα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  αλλά και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Η συσχέτιση των εμβολίων με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, αυτοάνοσου χαρακτήρα, αυτισμού, αλλεργιών και απομυελινωτικών νοσημάτων έχουν ερευνηθεί επανειλημμένα ΧΩΡΙΣ να έχει αποδειχτεί τίποτα.

Ορισμένοι εμβολιασμοί δεν επιτρέπονται ή αναβάλλονται : 
-  σε παιδιά που έχουν ανοσολογικό πρόβλημα, παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή πάσχουν από κακοήθη νοσήματα. Tα παιδιά με μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία μπορούν να εμβολιαστούν μόνον 3 μήνες αφού έχουν κάνει μετάγγιση, ενώ για τα παιδιά με νευρολογικές παθήσεις ο μόνος κατάλληλος να κρίνει αν θα γίνει ή όχι ο εμβολιασμός είναι ο γιατρός.
- εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται στη διάρκεια εμπύρετων και σοβαρών λοιμώξεων
 
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας ένας αριθμός ατόμων που είναι κατά των εμβολίων ή επιφυλακτικοί απέναντί τους, το λεγόμενο ΄΄αντιεμβολιακό κίνημα΄΄ που βάζει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
‘’Κανένας γονιός δεν έχει το δικαίωμα να μην εμβολιάζει το παιδί του’’, υπογραμμίζει με έμφαση ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Santiago de Compostela στην Ισπανία, Federico Martinon Torres

Η άγνοια ορισμένων ενηλίκων για λοιμώδη νοσήματα, τα οποία δεν βίωσαν ή δεν άκουσαν ή δεν ξέρουν, αλλά σήμερα προλαμβάνονται, τους στρέφει κατά των εμβολίων και τους κάνει να φοβούνται τις παρενέργειές τους. Η αστραπιαία διάδοση παραπληροφόρησης ή της κακοδιατυπωμένης είδησης και η άποψη του γονέα που έχει διαμορφώσει από αμφισβητούμενες πηγές, όπως το Διαδίκτυο, είναι μερικές από τις αιτίες που οδηγούν κάποιους να αμφισβητούν τα εμβόλια.
Κατά το 1970, οι αντι-εμβολιαστικές ομάδες και τα media επηρέασαν αρνητικά το κοινό για τον εμβολιασμό με το ολοκυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη το οποίο ενοχοποιήθηκε για σοβαρές βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με  αποτέλεσμα να σταματήσει ο εμβολιασμός στη Βρετανία, Σουηδία, Ιαπωνία, Ρωσία κ.ά. Το αποτέλεσμα ήταν ο 10πλασιασμός έως και 100πλασιασμός των κρουσμάτων του κοκκύτη σε σχέση με τις άλλες χώρες, οι οποίες διατήρησαν υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Αν και μερικές από αυτές τις ασθένειες έχουν εκλείψει και άλλες δεν απαντώνται συχνά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ιδιαίτερα λόγω της ανομοιογένειας του πληθυσμού και των μετακινήσεων ομάδων που δεν έχουν εμβολιαστεί.                                                                                               

Η πιστή εφαρμογή των μαζικών προγραμμάτων εμβολιασμού μπορεί να εκμηδενίσει ένα λοιμώδες νόσημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξάλειψη της ευλογιάς και οι αναμενόμενη εκρίζωση της πολιομυελίτιδας.
 
Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής / Κλασσική Ομοιοπαθητική στην θεματική ενότητα Εμβόλια - άρθρα για τα εμβόλια αναφέρει: ΄΄Η ομοιοπαθητική δεν είναι ασύμβατη με τους καθιερωμένους εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά και ενήλικες, εφόσον επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποιο προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να ακολουθούν παράλληλα και την ομοιοπαθητική αγωγή. Η τοποθέτηση και η εξ'αυτής ευθύνη του κάθε γονέα και του κάθε γιατρού στο θέμα των εμβολίων είναι εντελώς προσωπική υπόθεση΄΄.

Με σύνθημα "Πρόληψη – Προστασία – Εμβολιασμός" το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στην φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (22-26 Απριλίου 2014) προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενημέρωσε το κοινό ότι:

•    Η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής.
•    Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και μας αφορά όλους.
•    Η αποφυγή του εμβολιασμού οδηγεί στην επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.
•    Η ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό για τα απαιτούμενα εμβόλια είναι απαραίτητη.
•    Ο εμβολιασμός αποτελεί προτεραιότητα και για τους επαγγελματίες υγείας.
 
Επειδή κάθε παιδί έχει δικαίωμα για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του οφείλουμε σαν χώρα να ευαισθητοποιούμε τους γονείς για τη σημασία των προγραμμάτων εμβολιασμού. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιλογή να μην εμβολιάζουν ορθά τα παιδιά τους δεν είναι χωρίς κινδύνους. Είναι μια επιλογή που σημαίνει ανάληψη διαφορετικών και μεγαλύτερων κινδύνων για την υγεία των παιδιών τους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας