3 λόγοι για να χρησιμοποιήσουμε στο μωρό πιπίλα.
2. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Pediatrics (το επίσημο όργανο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής), η χρήση της πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του SIDS (σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών): καθώς η αναπνοή διευκολύνεται χάρη στη θέση της γλώσσας, η οποία είναι τοποθετημένη προς τα εμπρός μέσα στο στόμα και ο ύπνος είναι λιγότερο βαθύς.
3. Η κίνηση του πιπιλίσματος βοηθάει το στόμα για να αναπτυχθεί σωστά. Στην πραγματικότητα αν η πιπίλα έχει ειδικές προδιαγραφές και χρησιμοποιείται για 24 μήνες, δεν είναι επιβλαβής για το στόμα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων οδοντιατρικών ανωμαλιών. Από την άλλη πλευρά, το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει ζημιά, επειδή ο αντίχειρας ασκεί πιο έντονη πίεση στα δόντια και τον ουρανίσκο, είναι πιο δύσκαμπτος και συμπαγής και είναι επίσης μία συνήθεια που πολύ δύσκολα αργότερα μπορούν να σταματήσουν.
Τα μωρά έχουν έμφυτη την ανάγκη για πιπίλισμα. Αυτή η ανάγκη ικανοποιείται με φυσικό τρόπο κατά τον θηλασμό.Το βασικό πλεονέκτημα για τους γονείς και τα άτομα που φροντίζουν το μωρό είναι ότι οι πιπίλες ηρεμούν τα μωρά ή τα βοηθάνε να κοιμηθούν.
Στα νεογέννητα, ικανοποιεί επίσης την ψυχολογική ανάγκη για επιβεβαίωση και ικανοποίηση και έχει ηρεμιστική και κατευναστική δράση. Το ρούφηγμα είναι επίσης μία από τις πρώτες και πιο σημαντικές στιγμές της νευρομυϊκής μάθησης που ξεκινά όταν το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα της μητέρας. Το πιπίλισμα, στην πραγματικότητα, προωθεί την ανάπτυξη των περιστοματικών μυών και καθορίζει την ώθηση της γλώσσας στον ουρανίσκο, βοηθώντας έτσι το σωστό σχηματισμό του στόματος.
Τα do & don’ts της πιπίλας!
1. Μη χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες πάνω στην πιπίλα, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα.
2. Περιορίστε τον χρόνο της καθημερινής χρήσης έως ότου το μητρικό γάλα κατά την διάρκεια του φυσικού θηλασμού να είναι άφθονο. Επίσης, περιορίστε την χρήση σε περίπτωση στιγμιαίας μείωση της παραγωγής γάλακτος.
3. Μην προσφέρετε την πιπίλα όποτε το μωρό κλαίει, γιατί όταν κλαίει συχνά μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία του να επικοινωνήσει με τους γονείς.
4. Συνιστάται να μειωθεί η χρήση της πιπίλας σε μωρά με επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και εμφανής οδοντιατρικές ανωμαλίες.
5. Η χρήση της πιπίλας πρέπει να μειωθεί σταδιακά μετά τους 24 μήνες και να «κοπεί» εντελώς από τους 36 μήνες και μετά.
Σχόλια