Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-18 11:00:14 +0300 5 παιχνίδια για να αναπτύξετε την οπτική αντίληψη του μωρού σας! Διασκεδαστικοί τρόποι για να αναπτύξετε την οπτική αντίληψη του μωρού

Διασκεδαστικοί τρόποι για να αναπτύξετε την οπτική αντίληψη του μωρού

Διασκεδαστικοί τρόποι για να αναπτύξετε την οπτική αντίληψη του μωρού 470 900
5 παιχνίδια για να αναπτύξετε την οπτική αντίληψη του μωρού σας!

Δεκαπέντε χιλιάδες με είκοσι χιλιάδες αισθητηριακά ερεθίσματα εισέρχονται κάθε δευτερόπλεπτο στο κεντρικό νευρικό σύστημα μας.

Το 80% αυτών των ερεθισμάτων είναι οπτικά…


Για να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε κατάλληλα χρειαζόμαστε επαρκείς αντιληπτικές δεξιότητες και ένα ώριμο οπτικό σύστημα.
Στους πρώτους 6 μήνες το μάτι είναι τα ⅔ του ματιού του ενήλικα και λειτουργεί συνεργαζόμενο στη δυαδική όραση.
Αυτό επιτρέπει την έναρξη της αντίληψης του βάθους καθώς επίσης και της απόστασης και έτσι σιγά σιγά το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να οργανώνεται αδρά στον χώρο.
Από την ηλικία των 9 μηνών μπορείτε δυναμικά πια να σχεδιάζεται απλά, διαδραστικά και πολύ ευχάριστα παιχνίδια που θα βοηθήσουν το μωράκι σας να αναπτύσσει σιγά σιγά όλες αυτές τις απαραίτητες δεξιότητες της οπτικής αντίληψης.
Μερικές ιδέες για μια καλή αρχή…..
Προτείνεται για ηλικίες 0-3 μηνών

 Πάρτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας με το προσωπάκι του απέναντι και κοντά στο δικό σας. Κάντε αργές και έντονες στην αρχή κινήσεις με τα μάτια σας για παράδειγμα ανοιγοκλείστε τα γρήγορα προσανατολίζοντας την προσοχή του. Στην συνέχεια παίξτε με το στόμα σας , σουφρώστε τα χείλη σας, στείλτε του φιλί, βγάλτε την γλώσσα σας προσανατολίζοντας την προσοχή του τώρα εκεί. Τέλος κάντε εναλλαγές μια κίνηση με τα μάτια μείνετε σε αυτή για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτή και μετά μια κίνηση με το στόμα, έτσι το μωράκι σας θα αρχίσει να προσανατολίζει την προσοχή του από τα μάτια σας στο στόμα σας και αντίστροφα.
Προτείνεται για ηλικίες 8-11 μηνών

Διαλέξτε όμορφες φωτογραφίες από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, ατομικές και ομαδικές. Οργανώστε τις σε ένα άλμπουμ ή κολλήστε τες σε ένα μεγάλο χαρτόνι με βέλκρο. Φροντίστε να τις έχετε πλαστικοποιήσει για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα ατυχήματα.
Αφού παρουσιάσετε μια μια τις φωτογραφίες στο μωράκι σας και έχετε κερδίσει το ενδιαφέρον του και την προσοχή του ξεκινήστε το παιχνίδι!!!
«Πού είναι η μαμά;» αν δείξει σωστά επιβραβεύστε το λέγοντάς του «Μπράβο!!! είναι η μαμά!». Αν δείξει λάθος βοηθήστε με το χέρι σας να δείξει τη σωστή εικόνα, δώστε του λίγο χρόνο και επαναλάβετε με την ίδια εικόνα.
Μην αγχώνεστε αν δεν καταφέρνει να διακρίνει άμεσα την εικόνα που του ζητάτε, ίσως χρειάζεται να στοχεύσετε σε λιγότερες και να επιμείνετε σε πιο συγκεκριμένες.

Επιλέξτε ένα αγαπημένο μικρό παιχνίδι του παιδιού, προτιμήστε κάποιο που ίσως κάνει θόρυβο αν το πιέσεις ή που έχει ενδιαφέρον στην υφή του (π.χ.ένα λούτρινο). Παίξτε με το αντικείμενο που έχετε επιλέξει, δελεάζοντας και προκαλώντας την προσοχή του μικρού σας. Μόλις τα καταφέρετε και σας το ζητήσει για να παίξει και αυτό κρύψτε το μέσα στην μπλούζα του, ή μέσα στα μαλλιά του, ή μέσα στο καλτσάκι του έτσι ώστε στην αρχή να το αισθάνεται πάνω του και μετά αρχίστε να το κρύβετε και στον χώρο, κάτω από ένα πιάτο, μέσα σε κουτί, πίσω από ένα μαξιλάρι και δώστε του λίγο χρόνο για να το ανακαλύψει… «Νάτο!!!!»

  Ένα κλασσικό, παλιό και αγαπημένο παιχνίδι… «κου κου τσα». Κοιτάξτε το παιδί, χαμογελάστε του έντονα, κερδίστε του την προσοχή. Κρύψτε το πρόσωπό σας και πείτε δυνατά «Πού είναι …(το όνομα του παιδιού)???», αποκαλύψτε το πρόσωπό σας και πείτε του «Να ΄σαι! Σε βλέπω!!!». Σιγά σιγά αυξήστε τον χρόνο που έχετε καλυμμένο το πρόσωπό σας, έτσι το παιδί θα πρέπει να παραμένει για λίγο περισσότερο συγκεντρωμένο στο παιχνίδι και ίσως αρχίσει να σας μιμείται για να σας ξαφνιάσει ευχάριστα.


Προτείνεται για ηλικίες 2 ετών και 5 μηνών

 Επιλέξτε ένα βιβλίο που έχει ενδιαφέρουσες εικόνες με έντονα, χαρούμενα σχέδια και χρώματα που κάνουν ήχους ή έχουν διαφορετικές υφές. Δώστε του χρόνο να τα παρατηρήσει και να τα επεξεργαστεί. Ζητήστε του να διακρίνει μέσα από την εικόνα ένα πρόσωπο, μια φιγούρα, ένα ζωάκι «δείξε μου τον σκύλο», «δείξε μου το σπίτι» και σιγά σιγά μπορείτε να ξεκινήσετε να του ζητάτε να εντοπίσει λεπτομέρειες μέσα από την κάθε φιγούρα «δείξε μου το αυτί του σκύλου», «δείξε μου το παράθυρο του σπιτιού» και ύστερα μπορείτε να του ζητάτε να εντοπίσει ενέργειες μέσα στην εικόνα «δείξε μου το σκυλάκι που κοιμάται», ενώ μέσα στην εικόνα υπάρχει και ένα σκυλάκι που τρέχει.

Καλό παιχνίδι!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας