Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 13:30:37 +0200 Λίγο πριν το μεγαλύτερο ρόλο της ζωής της, αυτόν της μητέρας, η Θάλεια Ματίκα σκηνοθετεί την παιδική παράσταση "Το Μυστικό του Βασιλιά" . Η Θάλεια Ματίκα στο babyspace

Η Θάλεια Ματίκα στο babyspace

Η Θάλεια Ματίκα στο babyspace 470 900
Λίγο πριν το μεγαλύτερο ρόλο της ζωής της, αυτόν της μητέρας,  η Θάλεια Ματίκα σκηνοθετεί την παιδική παράσταση "Το Μυστικό του Βασιλιά".
Φέτος στην παιδική σκηνή του θεάτρου "Άνεσις" κατοικεί ο βασιλιάς του Βασίλη Μαυρογεωργίου. "Η καρδιά του βασιλιά έχει σταματήσει να αγαπά. Έχει παγώσει. Κλεισμένοι σ'ενα μπουντρούμι, ένας ιππότης, ένας τραγουδοποιός και δύο γυναίκες πρόσπαθουν να βρουν τη λύση στο πρόβλημα αυτό, για να ξαναβρούν την ελευθερία τους". 

"Το ανέβασμα της εν λόγω παράστασης ήταν μια απόφαση που πήραμε με το σύζυγό μου Τάσο Ιορδανίδη ο οποίος και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου"

Η Θάλεια Ματίκα φαίνεται να γνωρίζει από πριν το μυστικό του βασιλιά μιας και αναλαμβάνει φέτος την σκηνοθεσία του έργου. "Πρόταση δεν έγινε ποτέ. Επί της ουσίας ο σύζυγός μου Τάσος Ιορδανίδης ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου και στα πλαίσια του φετινού προγραμματισμού αποφασίσαμε το ανέβασμα της εν λόγω παιδικής παράστασης"  Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ηθοποιός σκηνοθετεί ένας παιδικό έργο. Στο παρελθόν είχε σκηνοθετήσει το "Μορμόλη".

"Ο σκηνοθέτης είναι αυτός που χαράσσει το αισθητικό και υφολογικό μονοπάτι που θα ακολουθηθεί."

Οι μέρες πλησιάζουν και ο πυρετός της προετοιμασίας όλο και ανεβαίνει. Η Θάλεια Ματίκα ταυτίζεται με το νέο της ρόλο και σε καμία περίπτωση δε "ζηλεύει" έστω και λίγο όλο αυτό που διαδραματίζεται στο σανίδι, ακριβώς το αντίθετο. "Για έναν ηθοποιό το να βρίσκεται κάτω και όχι στη σκηνή είναι σα δεύτερο σχολείο. Παρατηρώ καθημερινά λάθη που έκανα σαν ηθοποιός αλλά και τα πράγματα που γράφουν καλύτερα πάνω στη σκηνή. Συνειδητοποιώ πόσο μεγάλος κέρδος είναι για έναν ηθοποιό να αφήνεται στης οδηγίες του σκηνοθέτη και να ανεβαίνει στη σκηνή με ένα "θράσος" και όχι αυτολογοκρινόμενος. Άλλωστε το ανέβασμα μιας παιδικής παράστασης δεν διαφέρει σε τίποτα με μια παράσταση σε μεγάλους. "Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά που απαιτεί απόλυτο δόσιμο όλων των συντελεστών με επικεφαλή το σκηνοθέτη. Ο σκηνοθέτης είναι αυτός που χαράσσει το αισθητικό και υφολογικό μονοπάτι που θα ακολουθηθεί. Το θέατρο γενικά είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία."

"Η επαφή ενός παιδιού με το θέατρο αλλά και με οποιαδήποτε τέχνη από  μικρή ηλικία "είναι υψίστης σημασίας"

Μεγαλωμένη σε θεατρόφιλη οικογένεια η Θάλεια Ματίκα "είχε την τύχη να γνωρίσει από μικρή το μαγικό κόσμο του θεάτρου ενώ δεν μπορεί να ξεχάσει την παράσταση "Ο μικρός πρίγκηπας" του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή που παρακολούθησε όταν ήταν παιδί. Η επαφή ενός παιδιού με το θέατρο αλλά και με οποιαδήποτε τέχνη από  μικρή ηλικία  "είναι υψίστης σημασίας. Σε αυτά τα τόσα σημαντικά χρόνια της διάπλασης της προσωπικότητας του ατόμου και της πνευματικής του καλλιέργειας οι τέχνες αποτελούν πολύτιμους συνοδοιπόρους. Βοηθούν το παιδί να διευρύνει τη φαντασία του, να έρθει αντιμέτωπο με τα ουσιαστικά ερώτηματα της ζωής και να αξιολογήσει τις ανάγκες του μη μένοντας μόνο σε αυτά που επιτάσσει το σαθρό δυτικό μοντέλο ζωής".

Μόλις τα φώτα χαμηλώσουν και η αυλαία κλείσει η Θάλεια Ματίκα θέλει τα παιδιά - θεατές μέσα από αυτή την παράσταση να "αγαπήσουν την τέχνη του θεάτρου".


Το μυστικό του βασιλιά

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας