Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-05 16:56:47 +0300 Πως θα μπορούσαν όμως οι γονείς να ενισχύσουν τα κίνητρα των παιδιών τους για μάθηση; Η επίδοση των μαθητών στο σχολείο και η σχέση με την οικογένεια

Η επίδοση των μαθητών στο σχολείο και η σχέση με την οικογένεια

Η επίδοση των μαθητών στο σχολείο και η σχέση με την οικογένεια 470 900
Πως θα μπορούσαν όμως οι γονείς να ενισχύσουν τα κίνητρα των παιδιών τους για μάθηση;

Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα, που τίθεται από τη στιγμή, που ένα παιδί ξεκινήσει το σχολείο, αφορά στην επίδοσή του. Εκφράσεις όπως “όποιος θέλει δικαιώματα, πρέπει να έχει και υποχρεώσεις” ή “δεν σου ζητάμε τίποτα, μόνο να διαβάζεις” αλλά και πολλές ακόμα επικρατούν σε πολλά σπίτια. Συχνά, το αποτέλεσμα είναι ο μαθητής, να ταυτίζει την αγάπη και την αποδοχή των γονιών του, με τις επιδόσεις του στο σχολείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα παιδιά αν δεν έχουν καλούς βαθμούς, να πιστεύουν ότι στεναχωρούν ή απογοητεύουν τους γονείς τους και πως με τη σειρά τους, οι γονείς τους τους αποδέχονται λιγότερο. 

 

Πως θα μπορούσαν όμως οι γονείς να ενισχύσουν τα κίνητρα των παιδιών τους για μάθηση; 

 

Θετικά πρότυπα μάθησης

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, αν οι ίδιοι δεν δείχνουν σεβασμό προς τη σχολική διαδικασία, δεν θα δείξουν και οι μαθητές.

 

Συνέπεια λόγου-πράξης

Δημιουργία συγκεκριμένων “συμβολαίων” μεταξύ των παιδιών και των γονέων, τα οποία θα πρέπει να τηρούν και οι δύο πλευρές της συμφωνίας.

 

Θετική ενίσχυση των μαθητών 

Μία καλή κουβέντα ή  ένα “μπράβο” για την επιτυχία του μαθητή σε μία σχολική εξέταση, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα κίνητρά του.

 

Αποφυγή σύγκρισης

Οι συγκρίσεις των επιδόσεων τόσο μεταξύ των αδερφιών της ίδιας οικογένειας, όσο και μεταξύ φίλων του παιδιού, μπορεί να επηρεάσει έντονα τη στάση του μαθητή προς την οικογένεια και το σχολείο.

 

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Η αυστηρή στάση των γονέων όσον αφορά στην “αριστεία” των μαθητών, ασκεί πίεση στους μαθητές, οι οποίοι μπορεί να πιστέψουν πως από τους βαθμούς τους, κρίνονται πολύ σημαντικά πράγματα για τους ίδιους, όπως η σχέση τους με τους γονείς τους.

 

Είναι χρήσιμο για τα παιδιά να κατανοήσουν από νωρίς την αξία, της προσπάθειας και της μελέτης. Όμως σίγουρα το σπίτι θα πρέπει να είναι μία ασφαλής βάση για να εξερευνήσουν τον κόσμο, να κάνουν λάθη και τι άλλο; Μα φυσικά, να μάθουν!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας