Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 10:47:06 +0200 Στοιχεία για την υπογονιμότητα στην Ελλάδα. Η ελληνική γονιμότητα σε αριθμούς

Η ελληνική γονιμότητα σε αριθμούς

Η ελληνική γονιμότητα σε αριθμούς 470 900
Άρθρο από Χαράλαμπος Μαμελετζής
Η αύξηση του δείκτη γήρανσης του πληθυσμού και η μείωση των δεικτών γεννήσεων στην μεταπολεμική Ελλάδα οδηγούν στην προοδευτική μείωση και γήρανση του πληθυσμού. Τι φταίει λοιπόν; Ο κοινωνικός παράγοντας συμπορεύεται με τον ιατρικό αυξάν...

Ο κοινωνικός παράγοντας
- Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι απαιτήσεις, οι επιλογές και οι προτεραιότητες στη ζωή των νέων ατόμων είναι μια από τις πολλές αιτίες του προβλήματος. 
- Η εργασία, η μερική απασχόληση και η ανεργία, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η κοινωνική απουσία του κρατικού μηχανισμού στα προβλήματα της νέας οικογένειας (οικογενειακά επιδόματα, φροντίδα και φύλαξη των παιδιών, σημαντική καθυστέρηση στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων, κατασκηνώσεων, οργανωμένες υπηρεσίες στήριξης και εκπαίδευση των παιδιών της πρώτης σχολικής ηλικίας) αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα.
- Η μητρότητα στην Ελλάδα είναι υπό διωγμό. Η άδεια εργασίας για οικογενειακούς λόγους, η άδεια μητρότητας πριν και μετά τον τοκετό, η άδεια ασθενείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν αιτίες στις επιλογές των νέων ζευγαριών να κάνουν αργότερα παιδί ή να κάνουν μόνο ένα παιδί. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που κρατικές υπηρεσίες κόβουν το μεροκάματο των εγκύων κατά τη διάρκεια ασθένειας στην εγκυμοσύνη!

Συμπερασματικά
Δεν υπάρχουν κίνητρα από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας για τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Από το 1960 και μετά που άρχισε να εκδηλώνεται το πρόβλημα της μείωσης των γεννήσεων ελάχιστα μέτρα έχουν εφαρμοσθεί και πολύ λίγο έχουν ασχοληθεί με το τόσο σημαντικό κοινωνικό αυτό πρόβλημα.

Ο ιατρικός παράγοντας
Τι λένε οι αριθμοί

-Το ιατρικό πρόβλημα της υπογονιμότητας των ζευγαριών στην Ελλάδα φθάνει το ποσοστό 18-20% και αποτελεί από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα είναι 350.000 το χρόνο
-Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 150.000 αμβλώσεις, ποσοστό που έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
-Τα ποσοστά των παλίνδρομων κυήσεων έχουν αυξηθεί και πλησιάζουν κατά μέσο όρο το 22%. Οι παλίνδρομες κυήσεις οφείλονται σε γενετικά αίτια, σε χρωματοσωματικές διαταραχές, ενδοκρινολογικές διαταραχές, στις περιβαλλοντικές συνθήκες, στις διοξίνες, στο κάπνισμα, το αλκοόλ, στα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Είναι σαφές ότι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνει.

Ποιές είναι οι αιτίες; 
Βασική αιτία είναι ότι η γυναίκα βάζει σε δεύτερη προτεραιότητα την τεκνοποίηση, προσπαθεί να πετύχει στην εργασία της, στους στόχους που έχει καθορίσει, να θεμελιώσει τις βάσεις που θα στηριχθεί η οικογένεια και όταν αποφασίζει να κάνει παιδί, τότε καταλαβαίνει ότι αυτό που προσπαθεί δεν έρχεται.
Αιτίες υπογονιμότητας ζευγαριών είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι χημικές ουσίες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, η χρήση διαφόρων ουσιών, το φυτοφάρμακο, οι βλαβερές συνέπειες καλλυντικών και spray, ο τρόπος διατροφής και σε μεγάλο ποσοστό τα ψυχολογικά αίτια (από την κοινή συμβίωση του ζεύγους και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί ή από ψυχολογικά σύνδρομα που προϋπήρχαν και εμφανίσθηκαν κατόπιν λόγω των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως κατάθλιψη, στρες και διαφόρων βαθμών ψυχώσεις).

Τα καλά νέα
Η λεπτομερής μελέτη της υπογονιμότητας, η βελτίωση των γνώσεων πάνω στο θέμα, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η εξέλιξη των τεχνικών υποβοήθησης της αναπαραγωγής έχουν ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του προβλήματος σε ποσοστό 35-45%.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας