Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-05-30 22:20:33 +0300 Πως πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας τι θα χρειαστεί να κάνουν σε περίπτωση που βρεθούν μόνα τους σε ένα χώρο, χαθούν ή για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται σε μία ασφαλή θέση; Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών μας δίδαξε κάτι

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών μας δίδαξε κάτι

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών μας δίδαξε κάτι 470 900
Πως πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας τι θα χρειαστεί να κάνουν σε περίπτωση που βρεθούν μόνα τους σε ένα χώρο, χαθούν ή για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται σε μία ασφαλή θέση;

 

Η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων παιδιών. Μία μέρα που όλοι μας θα θέλαμε να μην υπήρχε. Θα θέλαμε όλα τα παιδιά κάθε βράδυ να επέστρεφαν σπίτι τους με ασφάλεια. Όμως αυτή η μέρα υπάρχει για να μας θυμίζει πως πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας τι θα χρειαστεί να κάνουν σε περίπτωση που βρεθούν μόνα τους σε ένα χώρο, χαθούν ή για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται σε μία ασφαλή θέση. 

 

Τι λοιπόν θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τα παιδιά σας:

 

1. Τα παιδιά σας χρειάζεται να έχουν απομνημονεύσει σημαντικά στοιχεία και βασικές πληροφορίες για εσας. Το πλήρες όνομα, ο αριθμός τηλεφώνου, η διεύθυνση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιδί έχει χαθεί σε ένα πάρκο. Το βρίσκει ένας ενήλικας για να το βοηθήσει αλλά το παιδί δεν μπορεί να ανακαλέσει ούτε το όνομα των γονιών του, γιατί τους αποκαλούν συνήθως μαμά-μπαμπά.  

 

2. Εξηγήστε στο παιδί σας πως σε περίπτωση που χαθεί θα χρειαστεί να απευθυνθεί σε έναν ενήλικα για βοήθεια. Ιδιαίτερα αν δει ένα άλλο παιδάκι με την μητέρα του, να ζητήσει βοήθεια. Τα παιδιά συνήθως ακούν στο σπίτι τους να μην μιλάνε σε αγνώστους, με αποτέλεσμα αν κάποια στιγμή χρειαστούν βοήθεια να μην προτιμήσουν να μιλήσουν σε κάποιον αλλά να περιπλανιούνται ψάχνοντας τους γονείς τους. Εναλλακτικά μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον υπάλληλο καταστήματος ή έναν αστυνομικό.
 

3. Σημαντικό είναι επίσης να ζητήσετε από το παιδί σας αν σας χάσει να μην προσπαθήσει να σας βρει αλλά να σας περιμένει στο σημείο που σας είδε τελευταία φορά. Η αυτόματη αντίδραση ενος παιδιού, είναι να ψάξει τους γονείς του, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εύρεσή του. Θα πρέπει να μάθει να λέει όχι, αν τυχόν κάποιος ξένος του ζητήσει να μετακινηθεί από το σημείο.

 

4. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κινηθούν αρκετά ανεξάρτητα, ορίστε από πριν ένα σημείο συνάντησης σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χαθούν. Όταν πρόκειται για τα μικρότερα παιδιά, που μπορεί να μην μπορούν να απομνημονεύσουν τα προσωπικά σας στοιχεία, μπορείτε να γράψετε σε ένα ασφαλές σημείο όλες τις λεπτομέρειες επικοινωνίας σας. 

 

5. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει εξασκηθεί σε πιθανά σενάρια που μπορεί να του συμβούν είτε εντός σπιτιού είτε εκτός σπιτιού, ώστε να παραμείνει όσο πιο ήρεμο αν τυχόν κάτι συμβεί. Τα παιδιά που φαίνονται ταραγμένα και χαμένα είναι πιθανό να προκαλέσουν στόχο.

 

Τέλος, αν τυχόν βρεθείτε στη συνθήκη, που μπορεί να χάσετε για λίγα λεπτά την επαφή με το παιδί σας, όταν ξανασυναντηθείτε μην το μαλώσετε. Το πιθανότερο είναι πως και το ίδιο θα είναι τρομαγμένο και αγχωμένο που σας έχασε. Αφού ηρεμίσετε όλοι, μιλήστε του για αυτό που συνέβει και χρησιμοποιήστε το σαν παράδειγμα για να ξαναθυμηθείτε μαζί να βήματα που πρέπει να ακολουθεί. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας