Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-23 15:39:26 +0300 Στην προσπάθειά του για αυτονόμηση, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές που θα μας εκπλήξουν, θα μας δυσαρεστήσουν, όμως πρέπει να τις διαχειριστούμε ψύχραιμα και αποτελεσματικά. Η ανάπτυξη του παιδιού 9-10

Η ανάπτυξη του παιδιού 9-10

Η ανάπτυξη του παιδιού 9-10 470 900
Άρθρο από Στέλιος Μαντούδης
Στην προσπάθειά του για αυτονόμηση, το παιδί μπορεί να εκδηλώσει συμπεριφορές που θα μας εκπλήξουν, θα μας δυσαρεστήσουν, όμως πρέπει να τις διαχειριστούμε ψύχραιμα και αποτελεσματικά.

 Η καθοδήγησή μας πρέπει να είναι συνεχής αλλά όχι πιεστικά για να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την δική του προσωπικότητα.

Ψέμα-Κλοπή
Το φαινόμενο είναι σύνηθες και δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει ή να μας απογοητεύσει. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν αποκτήσει μια μικρή αυτονομία και σε συνδυασμό με την έλλειψη της συνεχούς επιτήρησης που συνοδεύει αυτή την ηλικία, είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μια πράξη μικροκλοπής ή ψεύδους. Μάλιστα τα ψέματα αυτής της ηλικίας αφορούν στο σχολείο, τα μαθήματα, τη συμπεριφορά στην σχολική τάξη κλπ. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα παιδιά πειραματίζονται με συμπεριφορές και πράξεις. Κάθε φορά λοιπόν που γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις προαναφερόμενες πράξεις, αντιδράμε με ψυχραιμία χωρίς υπερβολές. Δεν κατηγορούμε το παιδί, δεν το μαλώνουμε, δεν το χαρακτηρίζουμε «ψεύτη» ή «κλέφτη». Του εξηγούμε για ποιούς λόγους οι πράξεις τους δεν ήταν πρέπουσες και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το επαναλάβουν. Είναι δική μας υποχρέωση να τους εξηγήσουμε αυτό που αγνοούν: τις κοινωνικές διαστάσεις των πράξεών τους και το κοινωνικό αντίκτυπο αυτών. Σταδιακά το παιδί, με τη δική μας συνδρομή θα αποκτήσει κοινωνική κατανόηση και θα δημιουργήσει συνείδηση του τι του ανήκει και τι όχι.

Σχολείο και εκπαιδευτικοί
Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού είναι η ένταξή του στο σχολικό περιβάλλον. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η συνεργασία γονιών-εκπαιδευτικών είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του παιδιού. Έτσι, επικοινωνούμε συχνά μαζί τους, ενημερωνόμαστε ανά τακτά διαστήματα για την πορεία του παιδιού μας και το σημαντικότερο, σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζουμε τυχόν διαφωνίες μας με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού μας. Ακόμη και αν είμαστε αντίθετοι με κάποια πρακτική των δασκάλων του παιδιού μας, το συζητάμε μαζί τους χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη του μικρού μαθητή. Είναι σημαντικό να έχει εμπιστοσύνη στους παιδαγωγούς του και σε ό,τι αυτοί αντιπροσωπεύουν, ώστε να μπορεί να ενταχθεί ομαλά στους επαγγελματικούς κύκλους της ενήλικης ζωής του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας