Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-15 17:55:51 +0300 Το καλοκαίρι χρειάζεται ψυχραιμία και καλό προγραμματισμό για γονείς και παιδιά Ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι

Ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι

Ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι 470 900
Το καλοκαίρι χρειάζεται ψυχραιμία και καλό προγραμματισμό για γονείς και παιδιά
Πριν από μερικές ημέρες τα σχολεία έκλεισαν και αρχίζει ένα ακόμα μακρύ καυτό καλοκαίρι.

Για πολλούς γονείς ίσως ακόμη πιο καυτό, φορτωμένο με ανησυχίες και άγχη για την πρόοδο των παιδιών τους. Πολλοί γονείς παιδιών του δημοτικού αναρωτιούνται, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τί θα μπορούσαν καλύτερα να προσφέρουν στα παιδιά τους ώστε να τα προετοιμάσουν καλύτερα για την επόμενη τάξη.

Συχνά τα άγχος κι οι σπασμωδικές ενέργειες γονιών και παιδιών περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καταρχήν λοιπόν ψυχραιμία και καλός προγραμματιμός. Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης και αναζωογόνησης. Πρέπει να επωφεληθείτε.

Η κατασκήνωση μπορεί να είναι μια εξαιρετικά μορφωτική και συγχρόνως διασκεδαστική εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους. Η συμμετοχή σε ομαδικά παιχνίδια και σπορ (ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολύμβησης, στίβου), σε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, σε επισκέψεις σε εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καινούργιους τόπους, σε καινούργιες γνωριμίες και συζητήσεις για άλλα νέα θέματα με βάση τις πιο πρόσφατες εμπειρίες του παιδιού μπορεί κάλλιστα να βοηθήσει στην ψυχοκινητική ανάπτυξη τους, με τρόπο ευχάριστο και αποτελεσματικό. Βοηθήστε το παιδί σας να κρατήσει ένα ημερολόγιο με τις εντυπώσεις του.

Μια μόνο πρόταση για την κάθε μέρα για το πιο σημαντικό συμβάν, συναίσθημα ή σκέψη είναι αρκετή. Η πρόταση που γράφει μπορεί να ‘ναι απλή, λιτή αλλά ολοκληρωμένη. Αρχίστε με μικρές απαιτήσεις: Κεφαλαίο γράμμα στην αρχή της πρότασης, υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο, που - πότε - γιατί, τελεία στο τέλος της πρότασης. Είναι ήδη σημαντικό το να μπορεί το παιδί να αξιολογήσει κάτι από τη μέρα του ως πιο σημαντικό και να το γράψει. Κόψτε φωτογραφίες που ενδιαφέρουν το παιδί και κολλήστε τις στο ημερολόγιο. Συζητήστε τις. Ειδικά με τους μικρότερους μπορείτε να μοιραστείτε αυτές τις δραστηριότητες με κέφι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά βέβαια θα δείξουν μεγαλύτερη πρωτοβουλία και ανεξαρτησία. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος. Πηγαίνετε σινεμά, όλο και κάποια κατάλληλη ταινία θα βρεθεί, και σχολιάστε την: την ιστορία που παρουσίασε, τους ήρωες, τις πράξεις και τα κίνητρα τους. Μάθετε να λογαριάζετε με το παιδί πηγαίνοντας για ψώνια, υπολογίζοντας μαζί τα λεφτά και τα ρέστα.

Μάθετε του ιστορία μιλώντας για τον κόσμο και τη χώρα μας όταν πηγαίνετε βόλτα στο πάρκο. Η «συνταγή» είναι: αποφύγετε τα μαθήματα, ιδιαίτερα και φροντιστήρια, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Προσπαθήστε να καλύψετε τα κενά του παιδιού σας μέσα από ποικίλες χαρούμενες δραστηριότητες. Και κάτι ακόμα: Αγοράστε καλοκαιρινά βιβλία για το παιδί σας κοντά στα ενδιαφέροντα του, όχι τα δικά σας.

Αν τα βιβλία είναι κοντά στα ενδιαφέροντα του, τότε έχετε ελπίδες να τα διαβάσει και να ωφεληθεί κάτι, αλλιώς ούτε καν θα τα ανοίξει. Διαβάστε κι εσείς ένα βιβλίο δίπλα του. Συζητείστε αυτό που διαβάζετε εσείς κι αυτό που διαβάζει το παιδί. Κάντε μια δραστηριότητα ανάλογη με το θέμα του βιβλίου που διαβάζει.

Ακόμα και σε περιπτώσεις με ιδιαίτερη διαταραχή ή καθυστέρηση λόγου, μπορείτε με τον κατάλληλο τρόπο και οδηγίες να το βοηθήσετε εσείς αποτελεσματικά κι ευχάριστα.

Μην το «εξοντώσετε» με αλλεπάλληλα μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας