Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-09-07 12:39:20 +0300 Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, πως να επικοινωνούν και να εκφράζονται. Εσείς συζητάτε με τα παιδιά σας;

Εσείς συζητάτε με τα παιδιά σας;

Εσείς συζητάτε με τα παιδιά σας; 470 900
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, πως να επικοινωνούν και να εκφράζονται.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους των γονέων είναι να μιλούν με τα παιδιά τους. Οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι βοηθούν τόσο στην ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών των παιδιών όσο και την κοινωνικοποίησή τους. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις σχέσεις τους με τους γονείς τους, πως να επικοινωνούν και να εκφράζονται. 

 

Μιλήστε στα παιδιά σας για θέματα που θεωρούνται “ταμπού”. 

 

Συχνά τα θέματα που είναι κάπως δύσκολα και άχαρα στη συζήτηση γιατί φέρνουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σε μία άβολη κατάσταση, είναι και τα θέματα που μπορεί να σχετίζονται με την ασφάλεια των παιδιών. 

 

Περιγράψτε τα συναισθήματά σας. 

 

Είναι πραγματικά άξιο απορίας, ότι πολλοί άνθρωποι ακόμα και σε μεγάλη ηλικία δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Αν τους ρωτήσουν πως αισθάνονται, θα απαντήσουν περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν και όχι συναίσθημα. 

 

Βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην καθημερινότητα.

 

Μπορεί το πρόγραμμα να είναι πιεσμένο αλλά σε κάθε περίσταση μπορεί να υπάρξει μία αφορμή για κουβέντα με τα παιδιά. Παρακολουθώντας τηλεόραση, καθώς ντύνεστε για έναν περίπατο ή την ώρα που τακτοποιείτε το σπίτι μπορεί να υπάρξει αφορμή για μία συζήτηση. 


 

Εξηγώντας τα γιατί. 

 

Τα παιδιά πάντα ρωτούν γιατί συμβαίνει το οτιδήποτε γύρο τους και έχει μεγάλη αξία πως οι γονείς νοηματοδοτούν και εξηγούν τις συμπεριφορές και τα γεγονότα στο περιβάλλον τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να περιγράφουν ένα φάσμα διαφορετικών λόγων για τους οποίους κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε μία συγκεκριμένη ενέργεια. 

 

Τέλος, μην ξεχνάτε πως για τα παιδιά, οι γονείς είναι ο κόσμος τους. Ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής τους αλλά και κατά την εφηβεία, το μεγαλύτερο μέρος την καθημερινότητας των παιδιών αποτελείται από το σπίτι και το σχολείο. Όταν οι γονείς έχουν μία δύσκολη μέρα μπορούν να πουν στο παιδί τους, χωρίς να του μεταφέρουν την αγωνία τους, ότι η κακή τους διάθεση ή κούρασή τους, μπορεί να μην οφείλεται σε κάτι που έκαναν τα ίδια αλλά στη μέρα τους. 



 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας