Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-03-22 10:28:01 +0200 Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως συνήθως οι γονείς αναπαράγουν το στυλ γονεϊκότητας που και οι ίδιοι δέχθηκαν από τους γονείς τους. Εσείς γνωρίζετε τους τύπους γονέων;

Εσείς γνωρίζετε τους τύπους γονέων;

Εσείς γνωρίζετε τους τύπους γονέων; 470 900
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως συνήθως οι γονείς αναπαράγουν το στυλ γονεϊκότητας που και οι ίδιοι δέχθηκαν από τους γονείς τους.

Αρκετά συχνά οι γονείς μεταξύ τους χαρακτηρίζονται ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγουν να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Θα ακούσει κανείς, πολλές φορές, σε συζητήσεις μεταξύ γονέων, τις λέξεις αυστηρός ή επικριτικός, θα ακούσει ακόμα την λέξη δημοκρατικός ή “χαλαρός” και σιγά σιγά θα αρχίσει να ξετυλίγεται μία μεγάλη λίγα με επιθετικούς προσδιορισμούς. 

 

Ποιοι είναι όμως οι χαρακτηρισμοί που βρίσκονται σύμφωνοι με την τυπολογική θεωρία της Baumrind

 

H αναπτυξιακή Ψυχολόγος την δεκαετία του 1960 έφερε στο προσκήνιο την πρώτη θεωρία που επιχειρούσε να περιγράψει τα διαφορετικά γονικά στυλ. Ακόμα και σήμερα η τυπολογική της θεωρία παραμένει στο προσκήνιο και αναφέρεται σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την οικογένεια και τα παιδιά. 

 

Σύμφωνα με την τυπολογία της Baumrind, οι γονείς διακρίνονται σε: αυταρχικούς, ανεκτικούς-επιεικείς, ανεκτικούς-αδιάφορους και δημοκρατικούς.

  • Ο αυταρχικός τύπος γονέα είναι ένας τύπος που συχνά θα χαρακτηριστεί από άλλους γονείς ως αυστηρός και επικριτικός. Υπάρχει αρκετά έντονος έλεγχος αναφορικά με τη ζωή του παιδιού και μεγάλη αγωνία που σχετίζεται με τις επιδόσεις του παιδιού. Συχνά φαίνεται να λείπει η ζεστασιά και η τρυφερότητα από τον συγκεκριμένο γονικό τύπο.
  • Ο ανεκτικός-επιεικής γονέας αποτελεί έναν ακόμα από τους τύπους της Baumrind. Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται από στοργικότητα και αποδοχή όμως συχνά λείπει ο έλεγχος που ως ένα βαθμό είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του παιδιού. Φαίνεται ο επιεικής γονέας να δυσκολεύεται να αρνηθεί τα θέλω του παιδιού και να θέσει όρια στη σχέση του με το παιδί.
  • Ο δημοκρατικός γονέας φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν όρια στη συμπεριφορά του παιδιού ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν μία σχέση που χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα και σεβασμό με το παιδί τους. Ενθαρρύνουν την αυτονόμηση του παιδιού σταδιακά ανάλογα με το εξελικτικό του στάδιο.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως συνήθως οι γονείς αναπαράγουν το στυλ γονεϊκότητας που και οι ίδιοι δέχθηκαν από τους γονείς τους. Για αυτό το λόγο οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν τα πάτερν, δηλαδή τις συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται στο διαγενεακό τους ιστορικό, για να καταλάβουν και οι ίδιοι στοιχεία για τον εαυτό τους και για τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας