Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 17:00:05 +0300 Η τρισδιάστατη ακτινογραφία του οδοντιατρείου βλάπτει τα χρωμοσώματα ιδιαιτέρως στα παιδιά, στις εγκύους και στους ηλικιωμένους. Επικίνδυνο το οδοντιατρείο

Επικίνδυνο το οδοντιατρείο

Επικίνδυνο το οδοντιατρείο 470 900
Η τρισδιάστατη ακτινογραφία του οδοντιατρείου βλάπτει τα χρωμοσώματα ιδιαιτέρως στα παιδιά, στις εγκύους και στους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δόσεις ακτινοβολίας από την αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης γνάθων (cone-beam CΤ scanner) μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων και να δημιουργήσουν καρκίνους. Η ακτινοβολία αυτή που περιβάλλει το σώμα για μερικά δευτερόλεπτα δημιουργεί διαταραχές σε μοριακό επίπεδο και παρά το γεγονός ότι η ζημιά αυτή δεν είναι μεγάλη για να σκοτώσει το κύτταρο, είναι ωστόσο αρκετά πολύπλοκη για να διορθωθεί. Οι περισσότερες βλάβες στο DΝΑ επιδιορθώνονται άμεσα, αλλά αρκετά σπάνια μπορεί ένα τμήμα ενός χρωμοσώματος να πάθει μετάλλαξη και να οδηγήσει τελικά στον σχηματισμό όγκου.  «Ένα μικρό παιδί ως 10 ετών όμως έχει 1 στις 10.000 πιθανότητες να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου στο μέλλον, η οποία θα οφείλεται σε υπερέκθεση σε αξονική τομογραφία γνάθου», τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Μπρένερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιολογικής Ερευνας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ.

Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας